1515
Annons

Hand in hands generalsekreterare: ”Besöken skapar en enorm stolthet”

6 frågor till Richard Nordström, generalsekreterare Hand in hand Sverige:

Richard Nordström
Richard NordströmFoto:Hand in hand

Varför erbjuder ni givare att besöka projekten?
”Vi är stolta över att erbjuda våra givare en möjlighet att med egna ögon, på plats, se hur effektiv fattigdomsbekämpning kan se ut. Många företag låter några av sina medarbetare besöka byprojektet och det skapar såklart en enorm stolthet och engagemang hos de anställda.”

Hur går ett bybesök till?
”Vi kan skräddarsy besöken i viss utsträckning men i regel består besöken av två dagar med våra kollegor i respektive land. De ser till att besökarna får en ordentlig genomgång av hur Hand in Hand arbetar i allmänhet och just 'deras' projekt i synnerhet. Tillsammans åker man sedan till byn. Det är i regel långa men mycket intrycksrika dagar.”

Finns det inte risk att det tar tid och energi från personalen och entreprenörerna som kunde använts till utbildning eller jobb?
”Vår kunskap ligger inom fattigdomsbekämpning, och därför ber vi våra givare att anlita en bra resebyrå i de fall man behöver hjälp med allt från visum, flyg och hotellbokningar. Men vår lokala personal och byborna upplever besöken som något mycket speciellt. De flesta byar som besöks har sällan eller aldrig haft besök från någon från ett annat land. Byborna vill gärna visa upp vad de lyckats göra.”

Vem betalar bybesöken?
”Den besökande givaren betalar för flyg, boende samt övriga egna kostnader. Därtill tar den lokala Hand in hand-organisationen en avgift per besökare för att täcka kostnader för transporter och planering av besöket.” 

Hur många givarresor görs per år?
”Jag vill minnas att det som mest varit runt 40 besök med drygt 100 besökare på ett år. Vanligtvis ligger vi på runt 25 besöksresor per år.”

Vad ska vi tänka på när vi besöker Kajiado county nästa vecka?
”Var nyfiken, frågvis och ha tålamod med trafiksituationen i Nairobi.” 

 


Storbanken skruvar upp boränteprognosen på nytt: ”Blir dyrare”

Nordea skruvar upp sina bolåneprognoser igen och väntar sig nu att den rörliga räntan ligger kring 4 procent redan vid årsskiftet. Bankens chefsekonom Annika Winsth säger att det är svårt att ge råd i det nuvarande läget men att det ändå finns saker som hushållen ska tänka på.

”Man ska utgå från att det kommer bli dyrare”, säger hon.

Annika Winsth, chefsekonom Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea.Foto:Jack Mikrut

Enligt Nordeas nya bolåneprognos som släpptes på tisdagen väntas listräntan på bolån med tre månaders bidningstid att ligga kring 4 procent vid årsskiftet. Det är en relativt kraftig höjning från den förra prognosen, som publicerades för en månad sedan, då banken väntade sig en tremånadersränta på 3,5 procent vid årsskiftet.

”Det handlar om att Riksbanken har bytt fot samtidigt som inflationen har kommit in mycket högre”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Nordea räknar med att den höga inflationsnivån leder till att Riksbanken höjer räntan snabbare än vad som väntades tidigare. Banken spår att den svenska centralbankschefen Stefan Ingves höjer reporäntan med 0,5 procentenheter både på mötet i juni och i september samt med 0,25 procentenheter i november. Det ger en ränta på 1,5 procent vid årsskiftet, vilket direkt kommer att speglas i bolånen.

Nordeas bedömning är att hushållen efter de senaste årens låga räntor och en snabb skuldökning får svårt att bära en så stor kostnadsökning som högre räntor innebär. Det kommer att påverka både konjunkturen och bostadsmarknaden negativt.

”Vid årsskiftet tror vi att bopriserna har börjat vända ned tydligt och att hushållen är mycket mer försiktiga, även om de är deppiga redan i dagsläget”, säger Annika Winsth.

En sämre konjunktur i USA, Europa och Kina talar samtidigt för att inflationen börjar falla tillbaka och vid årsskiftet bör centralbankerna ha bättre vetskap om eller hur räntehöjningarna ska fortgå, tillägger hon. Nordea väntar sig i nuläget att bolåneräntan med tre månaders bidningstid ligger kvar på 4 procent under hela 2023.

När Annika Winsth deltog i Di:s proffspanel Bostadsrådet häromdagen pratade hon bland annat om att Nordeas prognos är att bopriserna faller med 10 procent från toppen i år till botten. Det budskapet upprepar hon nu.

Hon tror också att bostadsbyggandet kommer att vika ned i takt med den försämrade konjunkturen.

”Varför ska du bygga bostäder när du inte vet vad du har för kostnad för något som är färdigt om två år, och varför ska du som privatperson köpa en bostad som är färdig om två år när du inte vet hur mycket priserna ska falla? Det finns starka argument för att det kan bli ett ordentligt stopp i byggandet.”

Hon säger att det i det nuvarande läget är svårt att ge råd om hur hushåll bör agera med sina bostadslån. Hennes utgångspunkt är att räntor med kort löptid ska upp och på sikt sannolikt mer än vad de bundna räntorna kostar i dagsläget.

Finns det något man ändå ska tänka på?
”Man ska utgå från att det kommer att bli dyrare oavsett. Det har under lång tid varit bra att binda sina lån eftersom de bundna lånen har varit historiskt mycket låga och legat under de rörliga räntorna under lång tid. Men så enkelt är det inte längre.”

Hon tillägger samtidigt att den som binder sina lån måste vara medveten om att man är mindre flexibel.

”Om du hamnar i en situation som du inte har tänkt dig så är det svårare att argumentera med hypoteksinstituten. Man är i ett sämre förhandlingsläge, och det ska man också ha med sig om det är lite stökigt och om man har sämre ekonomi.”

Det statliga bolånebolaget SBAB har också höjt sina ränteprognoser den senaste tiden. Enligt bolagets nyaste rapport, som släpptes förra veckan, förväntas den rörliga bostadsräntan ha ökat till 2,7 procent i januari nästa år. Det är en höjning från 2,2 procent i den förra rapporten som publicerades i mars.

Man skriver dessutom att bolånetagare bör räkna med boräntor på några års sikt på omkring 4 procent.

”I det läge vi befinner oss i både globalt och i Sverige råder mycket stor osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Mycket talar ändå för att låntagare bör ställa in sig på att bostadsräntor omkring 4 procent kommer att bli det nya normala framöver. En snabbare inflationsnedgång och/eller en väsentligt sämre realekonomisk utveckling än väntat krävs för att räntorna inte ska stiga så mycket och snabbt”, kommenterade SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?