”Entreprenörer i Sverige är bra på att stötta varandra. Vi vill se hur vi kan förena den kraften i kombination med Hand in Hands koncept för hjälp till självhjälp och bidra till att andra får redskapen för att ta sig ur fattigdom”, säger Sofie Lundström.
Hon är grundare och styrelseledamot i Toborrow, en plattform där småföretagare kan söka finansiering för tillväxt, med pengar som lånas ut av privatpersoner, investerare, banker och andra institutioner.
”Småföretag har ett stort behov av kapital, och det finns pengar, men det flödar inte till rätt ställen. De hamnar sist i kön hos bankerna, trots att de skapar så många jobb”, säger Sofie Lundström.
Steget till att satsa på entreprenörskap genom Hand in Hands koncept var därför inte så långt.
”Det är samma frågor som vi jobbar med. Jag brinner för att hjälpa företag växa, men också för att ta bort hinder för finansiering.”
För en månad sedan träffade hon av en slump Martin Sellö, vd för Inventair, på Östersunds flygplats.
”Vi började prata om hur man kan förändra samhället genom tillväxt, och jobba med olika modeller. Så vi bestämde att vi skulle dra i gång det här projektet och jag kände att det verkligen är något jag vill engagera mig i.”
Martin Sellö och Michael Silfverberg från Silfvergruppen, som också är initiativtagare till Entreprenörer för Zimbabwe, har redan ett Hand in Hand-projekt bakom sig. 2015 samlade de in 1,1 Mkr till Kajiado i Kenya. Det projektet resulterade i 1 497 nya företag och har lyft 7 400 personer ur fattigdom.
Det nya projektet ska totalt generera 1,5 Mkr genom att sälja 43 andelar till olika svenska entreprenörer. Fokus kommer att ligga på att utbilda framför allt kvinnor i Zimbabwe i entreprenörskap, framför allt inom hållbart jordbruk, vattentillförsel och biodling.
”Det som är så häftigt är att vi inte bara hjälper de här kvinnorna att dra in pengar, utan att de i sin tur bygger hela samhället genom att de skapar arbeten.”
I Hand in Hands projekt skapas grupper där medlemmarna successivt får lära sig om ledarskap och gruppdynamik, sparande, finansiering och entreprenörskap. De som vill starta ett eget företag kan få stöd att göra det. Behövs finansiering kan gruppen antingen låna ut pengarna, alternativt går det att söka mikrolån från andra institutioner. Den sociala aspekten av gruppen är viktig för att bygga förtroende och skapa lojalitet.
”Man har i princip inga kreditförluster”, säger Sofie Lundström.
Hittills har andelar sålts till femtontalet företagare i Sverige, bland annat Rustan Panday, ordförande i Storytel, och Fredrik Adolfsson på Aducera.
Syftet är inte bara att samla in pengarna till projektet, utan att i förlängningen också skapa ett nätverk av entreprenörer som kan hjälpas åt på hemmaplan och hämta inspiration av entreprenörerna i Zimbabwe.
”Det finns saker i deras modell som vi kan applicera här. Vi behöver också titta på hela landet och storstad kontra landsbygd, olika målgrupper och behov. Där har vi mycket att lära oss av dem”, säger Sofie Lundström.
För entreprenörer som köper tre andelar i projektet finns även möjlighet att åka till Zimbabwe och själva se det på plats. Sofie Lundström hoppas själv kunna åka dit i februari tillsammans med Martin Sellö och Michael Silfverberg.
”Jag är väldigt mån om att själv få se vad som händer på plats, men även kunna följa projektet under längre tid. Jag tror det finns ett stort utbyte – de har ju samma utmaningar som vi, i hur man sköter ekonomin och tar tillvara sin drivkraft.