Annons

Hand in Hand stöttar företagare för bättre framtid

Svenska entreprenörer kan inte bara hjälpa varandra, utan även stötta entreprenörskap och samhällsbygge där det behövs som mest.

Det menar Sofie Lundström, en av initiativtagarna till Entreprenörer för Zimbabwe, ett andelsprojekt via Hand in Hand.

Foto:Martina Huber

”Entreprenörer i Sverige är bra på att stötta varandra. Vi vill se hur vi kan förena den kraften i kombination med Hand in Hands koncept för hjälp till självhjälp och bidra till att andra får redskapen för att ta sig ur fattigdom”, säger Sofie Lundström.

Hon är grundare och styrelseledamot i Toborrow, en plattform där småföretagare kan söka finansiering för tillväxt, med pengar som lånas ut av privatpersoner, investerare, banker och andra institutioner.

”Småföretag har ett stort behov av kapital, och det finns pengar, men det flödar inte till rätt ställen. De hamnar sist i kön hos bankerna, trots att de skapar så många jobb”, säger Sofie Lundström.

Steget till att satsa på entreprenörskap genom Hand in Hands koncept var därför inte så långt.

”Det är samma frågor som vi jobbar med. Jag brinner för att hjälpa företag växa, men också för att ta bort hinder för finansiering.”

För en månad sedan träffade hon av en slump Martin Sellö, vd för Inventair, på Östersunds flygplats.

”Vi började prata om hur man kan förändra samhället genom tillväxt, och jobba med olika modeller. Så vi bestämde att vi skulle dra i gång det här projektet och jag kände att det verkligen är något jag vill engagera mig i.”

Martin Sellö och Michael Silfverberg från Silfvergruppen, som också är initiativtagare till Entreprenörer för Zimbabwe, har redan ett Hand in Hand-projekt bakom sig. 2015 samlade de in 1,1 Mkr till Kajiado i Kenya. Det projektet resulterade i 1 497 nya företag och har lyft 7 400 personer ur fattigdom.

Det nya projektet ska totalt generera 1,5 Mkr genom att sälja 43 andelar till olika svenska entreprenörer. Fokus kommer att ligga på att utbilda framför allt kvinnor i Zimbabwe i entreprenörskap, framför allt inom hållbart jordbruk, vattentillförsel och biodling.

”Det som är så häftigt är att vi inte bara hjälper de här kvinnorna att dra in pengar, utan att de i sin tur bygger hela samhället genom att de skapar arbeten.”

I Hand in Hands projekt skapas grupper där medlemmarna successivt får lära sig om ledarskap och gruppdynamik, sparande, finansiering och entreprenörskap. De som vill starta ett eget företag kan få stöd att göra det. Behövs finansiering kan gruppen antingen låna ut pengarna, alternativt går det att söka mikrolån från andra institutioner. Den sociala aspekten av gruppen är viktig för att bygga förtroende och skapa lojalitet.

”Man har i princip inga kreditförluster”, säger Sofie Lundström.

Hittills har andelar sålts till femtontalet företagare i Sverige, bland annat Rustan Panday, ordförande i Storytel, och Fredrik Adolfsson på Aducera.

Syftet är inte bara att samla in pengarna till projektet, utan att i förlängningen också skapa ett nätverk av entreprenörer som kan hjälpas åt på hemmaplan och hämta inspiration av entreprenörerna i Zimbabwe.

”Det finns saker i deras modell som vi kan applicera här. Vi behöver också titta på hela landet och storstad kontra landsbygd, olika målgrupper och behov. Där har vi mycket att lära oss av dem”, säger Sofie Lundström.

För entreprenörer som köper tre andelar i projektet finns även möjlighet att åka till Zimbabwe och själva se det på plats. Sofie Lundström hoppas själv kunna åka dit i februari tillsammans med Martin Sellö och Michael Silfverberg.

”Jag är väldigt mån om att själv få se vad som händer på plats, men även kunna följa projektet under längre tid. Jag tror det finns ett stort utbyte – de har ju samma utmaningar som vi, i hur man sköter ekonomin och tar tillvara sin drivkraft.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera