1515

Hand in Hand stöttar företagare för bättre framtid

Svenska entreprenörer kan inte bara hjälpa varandra, utan även stötta entreprenörskap och samhällsbygge där det behövs som mest.

Det menar Sofie Lundström, en av initiativtagarna till Entreprenörer för Zimbabwe, ett andelsprojekt via Hand in Hand.

Foto:Martina Huber

”Entreprenörer i Sverige är bra på att stötta varandra. Vi vill se hur vi kan förena den kraften i kombination med Hand in Hands koncept för hjälp till självhjälp och bidra till att andra får redskapen för att ta sig ur fattigdom”, säger Sofie Lundström.

Hon är grundare och styrelseledamot i Toborrow, en plattform där småföretagare kan söka finansiering för tillväxt, med pengar som lånas ut av privatpersoner, investerare, banker och andra institutioner.

”Småföretag har ett stort behov av kapital, och det finns pengar, men det flödar inte till rätt ställen. De hamnar sist i kön hos bankerna, trots att de skapar så många jobb”, säger Sofie Lundström.

Steget till att satsa på entreprenörskap genom Hand in Hands koncept var därför inte så långt.

”Det är samma frågor som vi jobbar med. Jag brinner för att hjälpa företag växa, men också för att ta bort hinder för finansiering.”

För en månad sedan träffade hon av en slump Martin Sellö, vd för Inventair, på Östersunds flygplats.

”Vi började prata om hur man kan förändra samhället genom tillväxt, och jobba med olika modeller. Så vi bestämde att vi skulle dra i gång det här projektet och jag kände att det verkligen är något jag vill engagera mig i.”

Martin Sellö och Michael Silfverberg från Silfvergruppen, som också är initiativtagare till Entreprenörer för Zimbabwe, har redan ett Hand in Hand-projekt bakom sig. 2015 samlade de in 1,1 Mkr till Kajiado i Kenya. Det projektet resulterade i 1 497 nya företag och har lyft 7 400 personer ur fattigdom.

Det nya projektet ska totalt generera 1,5 Mkr genom att sälja 43 andelar till olika svenska entreprenörer. Fokus kommer att ligga på att utbilda framför allt kvinnor i Zimbabwe i entreprenörskap, framför allt inom hållbart jordbruk, vattentillförsel och biodling.

”Det som är så häftigt är att vi inte bara hjälper de här kvinnorna att dra in pengar, utan att de i sin tur bygger hela samhället genom att de skapar arbeten.”

I Hand in Hands projekt skapas grupper där medlemmarna successivt får lära sig om ledarskap och gruppdynamik, sparande, finansiering och entreprenörskap. De som vill starta ett eget företag kan få stöd att göra det. Behövs finansiering kan gruppen antingen låna ut pengarna, alternativt går det att söka mikrolån från andra institutioner. Den sociala aspekten av gruppen är viktig för att bygga förtroende och skapa lojalitet.

”Man har i princip inga kreditförluster”, säger Sofie Lundström.

Hittills har andelar sålts till femtontalet företagare i Sverige, bland annat Rustan Panday, ordförande i Storytel, och Fredrik Adolfsson på Aducera.

Syftet är inte bara att samla in pengarna till projektet, utan att i förlängningen också skapa ett nätverk av entreprenörer som kan hjälpas åt på hemmaplan och hämta inspiration av entreprenörerna i Zimbabwe.

”Det finns saker i deras modell som vi kan applicera här. Vi behöver också titta på hela landet och storstad kontra landsbygd, olika målgrupper och behov. Där har vi mycket att lära oss av dem”, säger Sofie Lundström.

För entreprenörer som köper tre andelar i projektet finns även möjlighet att åka till Zimbabwe och själva se det på plats. Sofie Lundström hoppas själv kunna åka dit i februari tillsammans med Martin Sellö och Michael Silfverberg.

”Jag är väldigt mån om att själv få se vad som händer på plats, men även kunna följa projektet under längre tid. Jag tror det finns ett stort utbyte – de har ju samma utmaningar som vi, i hur man sköter ekonomin och tar tillvara sin drivkraft.


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?