ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 18 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
Hand in hand

Hand in hand: Här får även männen chansen

Kvinnor och ungdomar står i fokus i Hand in Hands julkampanj Jobs for life. Men i Kenya får även män chansen att utbilda sig till entreprenörer och starta egna företag.

När Hand in Hand utbildar entreprenörer i Indien är det uteslutande kvinnor som man riktar sig till, eftersom det har visat sig vare det mest effektiva sättet att hjälpa. 

Kvinnorna har av tradition störst ansvar för familjen och återinvesterar sin ökade inkomst i familjens välbefinnande. Dessutom lämnar männen i Indien av tradition under vissa perioder byn för att arbeta på annan ort.

Så är det inte i Kenya, och det är en av anledningarna till att en femtedel av entreprenörerna som utbildas i Jobs for life kommer att vara män.

”Det är lättare att arbeta med männen i Kenya eftersom de ofta är kvar i området. Deras försörjningsmöjligheter är väldigt begränsade, men de har också idéer, drömmar och en vilja att förändra sin situation”, säger Richard Nordström, tillförordnad generalsekreterare för Hand in Hand.

Eftersom Hand in Hand är en kraftigt decentraliserad organisation beslutar den inhemska personalen i Kenya vilket område de ska jobba i och hur projektet ska anpassas för att få bäst effekt. 

I Kajiado county i Kenya är arbetslösheten över 70 procent, och att skapa nya jobb för både kvinnor och män är nödvändigt för att lyfta befolkningen ur fattigdom.

”Företrädesvis riktar vi oss till kvinnor, men i Kenya har de valt att även rikta sig till män.”

Är det skillnad på vilken typ av företag som startas?

”Ja, det är ganska intressant att se. Kvinnorna brukar starta små, skilda enheter ganska snabbt. Männen sätter sig ned och diskuterar länge fram och tillbaka, och startar ofta en gemensam och lite mer kapitalintensiv verksamhet. Det ena är inte mer rätt än det andra, men de tänker olika och har olika sätt att hantera frågorna på.”

Går det lika bra för männens företag som för kvinnornas?

”Jag har inte exakt data, men det går i alla fall inte sämre”, säger Richard Nordström.