1515
Annons

Han vill stoppa EU-pengar till flyget

Sluta investera våra skattepengar i flygplatser. Det budskapet kommer från EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) som vill hindra att pengar från EU:s stora investeringsprogram går till passagerarflyget. Istället vill han satsa på att bygga ut tåginfrastrukturen i Europa.

Jakop Dalunde vill se fler satsningar på tåginfrastruktur.
Jakop Dalunde vill se fler satsningar på tåginfrastruktur.Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

”Med fler spårbundna resor över nationsgränser, inte minst via nattåg, får vi en bättre mobilitet utan att samtidigt spela roulette med klimatet”, säger Jakop Dalunde till Dagens Industri.

Den nystartade fonden EU invest ska ligga till grund för medlemsländernas återhämtning efter corona-pandemin. Inom ramen för fonden ger EU garantier för motsvarande nästan 800 miljarder svenska kronor, varav drygt 200 miljarder ska gå till att bygga en hållbar infrastruktur. 

Jakop Dalunde är en av många gröna parlamentariker som vill förhindra att dessa pengar används till att bygga ut flyginfrastrukturen ytterligare.

”Vi har lagt stora summor på flygplatser runtom i Europa, så pass mycket att vi i dagsläget har överkapacitet i relation till hur mycket flyg som är hållbart”, säger han och fortsätter:

”Jag tror det finns en övertro på att man kan snabbt styra om flyget i en hållbar riktning”.

Jakop Dalunde vill att det ska specificeras i regelverket kring stödfonden att investeringar ska ske i nattåg och tåginfrastruktur, men även så kallade omlastningsstationer som gör det möjligt att lasta gods från sjöfart till tåg och tvärtom. 

Omröstningen kring EU Invest kommer att äga rum i parlamentets ekonomiutskott den 12 oktober. Sen väntar en omröstning i EU-parlamentet. Den sker troligtvis i november i år. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?