1515

Han vill lära Bolund om framtidens boenden

Svensk proptech samlar kraft och är på väg att få en ny röst – från London.

”Jag ser oss som branschens förlängda arm. Vi vill driva frågorna hela vägen till bostadsministern”, säger Roger Tofft, initiativtagare och vd för den nybildade medlemsorganisationen Proptech Sweden. 

Tv, Roger Tofft, initiativtagare och vd för den nybildade medlemsorganisationen Proptech Sweden. Th, Bostadsminister Per Bolund.
Tv, Roger Tofft, initiativtagare och vd för den nybildade medlemsorganisationen Proptech Sweden. Th, Bostadsminister Per Bolund.

Roger Tofft bor i vad han kallar för fastighetsbranschens huvudstad, London, tillsammans med partner och barn. Som serieentreprenör i närliggande branscher kom han i kontakt med en rad olika organisationer i andra länder med syfte att lyfta innovationer i fastighetsbranschen. 

”Jag kände att vi borde ha något sådant initiativ i Sverige. Branschorganisationen Fastighetsägarna hade ett segment som hette Proptech Stockholm men de skulle inte satsa vidare på det, så jag skred till verket.”

Ett av syftena med Proptech Sweden är att sprida kunskapen om proptech, fastighetsteknologi, över hela hela Sverige, inte bara i storstäderna.  

”Vi pratar mycket om urbanisering men vi borde utnyttja vår landsbygd mycket mer. Nu med coronakrisen ser vi att det fungerar med distansarbete. Där tror vi att det finns mycket mer att göra.”

En annan hjärtefråga för Roger Tofft och hans nybildade organisation är hållbarhet. 

”Med tanke på att fastighetsbranschen står för 41 procent av koldioxidutsläppen samtidigt som 40 procent av de kommersiella fastigheterna i Stockholm står tomma en stor del av dygnet så inser man att det inte kan fortsätta på det viset. Pandemin har medfört att den teknologi som skulle komma på 10 år nu kanske kommer på 2 år. Det har blivit en enorm push. Vår vardag kommer inte att bli sig lik igen.”

Han lyfter också vilka alternativ som finns för världen att nå Parisavtalet.

”Vi måste minska våra koldioxidutsläpp med 1,25 procent varje år. Det finns bara två sätt att göra det på, endera slutar vi med allt vi gör, som just nu med covid-19, eller så hittar vi ny teknik. Här har proptech en viktig roll att spela.”

Andra syften med organisationen är att hjälpa startupbolag med att hitta investerare och att expandera internationellt.

Hur ser kapitaltillgången ut för svenska proptechbolag i dag?
”Först och främst har EU-kommissionen precis lanserat ett nytt program, Escalar, för att få bolagen att stanna i EU. För de som antas till programmet kommer privata investeringar att dubblas av pengar från EU. Vi ser också att många av de framgångsrika investeringarna i fintech nu håller på att flyttas till proptech. Covid-19 har skapat ett gupp i vägen, men fastighetsindustrin kommer igen.”

Några av de trender han ser i branschen som en effekt av coronapandemin är att appar för hyresgäster gått från att vara ”nice to have” till ”need to have”.

”Det fanns ingen tydlig avkastning på den typen av satsningar tidigare men nu sätts inga lappar upp i entrén längre. Sista milen-leveranser är en annan jättestark trend, liksom digitala tvillingar som gör att du som fastighetsägare inte behöver besöka fastigheten för att exempelvis kunna se vilken service som behövs. Du har hela kartläggningen i 3D på din dator.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?