1515

Han vill ha medborgarlön och 15 timmars arbetsvecka

Kan medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka bli verklighet?

I bästsäljande Utopia för realister har holländaren Rutger Bregman grävt i historieböckerna för att berätta hur det ska gå till. 

Rutger Bregman.
Rutger Bregman.Foto:Jack Mikrut.

”The Dutch Wunderkind of new Ideas” eller ”Mr. Basinkomst”. Den holländske historikern Rutger Bregman har blivit något av en kändis och framför allt ett affischnamn för medborgarlön hemma i Holland.

När boken Utopia för realister (Natur och Kultur) publicerades i Holland för snart fyra år sedan gav den upphov till en livlig debatt om ämnet och sedan dess har den uppmärksammats i stora internationella medier. Rutger Bregman turnerar nu runt för att föreläsa om boken som har sålts till totalt 24 länder.

”Den är egentligen resultatet av att jag ville återupprätta utopiskt tänkande. Min generation har blivit itutad att utopier är farliga och att det alltid slutar med krig och folkmord. Växer man upp i ett rikt land som Holland eller Sverige där mycket är bra är man i regel uttråkad och tror att vi på något sätt nått historiens slut. Jag började göra research och leta efter nya utopiska idéer som inte handlar om teknik, som typ AI.”

Ruger Bregman är utbildad historiker och arbetar i dag som journalist på sajten The Correspondent, som han kallar för ”ett anarkist-idealistiskt kollektiv av journalister som inte bryr sig om nyheterna”.

Idén till boken uppstod när han intresserade sig för balans i arbetslivet och hur vi skulle kunna arbeta mindre. Några sökningar på ”work less” och ”more money” ledde honom till teorier och experiment med medborgarlön.

”Boken är en respons till allt som är fel just nu. Även om vi är rikare än någonsin, är det fler människor än någonsin som är stressade och deprimerade. Fram till 1970-talet förutspådde alla ekonomer och filosofer att vi skulle arbeta mindre och mindre, att det var kapitalismens öde. Robotarna skulle ta över och vi skulle njuta av det goda livet. Nu går många runt och har meningslösa jobb som de inte bryr sig om.”

Rutger Bregman har dykt ned i historieböckerna för att stärka sin teori om att bland annat medborgarlön i kombination med kortare arbetsvecka är den rätta vägen att gå för att nå ett bättre samhälle. Ett kapitel är ägnat åt när Richard Nixon på 1960-talet försökte införa universell basinkomst genom sin ”Family Assistance Plan”. Han pekar även på flera lyckade pilotprojekt med medborgarlön eller basinkomst som genomförts i bland annat Kanada och Namibia.

”Det är det mest effektiva och civiliserade sättet att eliminera fattigdom. Medborgarlön kallas ofta för riskkapital för befolkningen. Det ger alla en finansiell möjlighet och friheten att starta ett nytt företag, byta jobb eller flytta. Det skulle göra ekonomin mycket mer dynamisk.”

Den vanligaste kritiken mot medborgarlön är framför allt att det är kostsamt och att människor skulle sluta arbeta. Rutger Bregman menar att en basinkomst skulle dra ner på kostnader för sjukvård och kriminalitet, och bidra till bättre resultat i skolan.

”Vi finansierar det på samma sätt som välfärdsstaten, genom skatt. Många glömmer att alla får den, oavsett om du är rik eller fattig. Men de betalar också mer i skatt. De kanske få en medborgarlön, men betalar för tre eller fyra.”

Varför tror du att boken intresserat så många?
”Människor längtar efter nya idéer, speciellt efter brexit och efter valet av Donald Trump. De ser att vi inte kan hålla oss till status quo, för då händer sådant. Problemet med dagens vänster är att den vet bara vad den är emot, men man vet inte vad den står för. Martin Luther King sa inte ”jag har en mardröm”, han hade en dröm. Var är vår dröm? Jag tror att människor letar efter en dröm, och det förklarar bokens framgång.”

På tal om Donald Trump, du har sagt att han är en av de mest utopiska tänkarna i vår tid?
”Donald Trump är en utopisk tänkare, det går åt båda hållen. Att han skulle bli president för fem år sedan sågs som helt galet. Många journalister och politiker ser inte att historien har styrts av de som är galna som kommer upp med galna idéer och pushar väldigt hårt för dem med mycket tålmodighet. Jag är intresserad av galningar med idéer och hur det kan bli sunt förnuft.”

Ser du dig själv som galen?
”Jag hoppas att jag är det, men jag är rädd att jag inte är tillräckligt galen längre. När det kommer till medborgarlön börjar det nästan bli mainstream, så jag kanske borde röra mig vidare. Det har varit en intressant erfarenhet, i början kollade folk på mig som en alien när jag föreläste. Nu pratar jag ofta framför en publik där jag ofta inte behöver motbevisa kritiken.” 


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?