Han vill coacha arbetsgivarna

Arbetsgivare ska få mer hjälp att sätta den växande gruppen nyanlända i arbete. Stigande brist på kompetens gör att de blir så illa tvungna hävdar Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.Bild:TT

Sveriges jobbtillväxt dämpas de kommande två åren. Men den värsta bromsklossen är inte svalare konjunktur, utan arbetskraftsbrist.

Två av tre offentliga och tre av tio privata arbetsgivare anger svår brist på efterfrågad kompetens. Det är historiskt höga tal och värre blir det, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Myndighetens uppdrag att matcha arbetslösa mot tillgängliga jobb hamnar samtidigt i blixtbelysning när i princip hela ökningen av arbetskraften omkring 50.000 personer per år de närmaste åren, består av nyanlända med en stor andel är lågutbildade.

Men Arbetsförmedlingen ska också jobba mer åt andra hållet, enligt Mikael Sjöberg. Han vill matcha arbetsgivare mot arbetssökande.

”Nu när vi står inför en bristsituation har vi ett uppdrag att inte bara stötta arbetsgivarna i jakten på den kompetens de söker. Vi kan också coacha arbetsgivare att rekrytera bland de kompetenser som faktiskt står till buds.”

Som exempel hjälpte Arbetsförmedlingen nyligen en VVS-firma i desperat jakt på kylmontörer, en extrem bristvara på arbetsmarknaden just nu. Handläggarens svar var att skaka fram en assistent i stället, berättar Mikael Sjöberg.  

”Assistenten kunde ta bort en del administration från de befintliga åtta kylmontörerna. Då kunde de vara ute på fältet mer.”

Fler arbetsgivare behöver sänka ribban på liknande sätt, betonar han.

”Det diskuteras helt naturligt om enkla jobb. Vi tror att det också vore bra att prata om enkla krav.”

Arbetsgivare kan också göra mer för att nyanlända ska få in en första fot inom ramen för insatser som extratjänster, beredskapsjobb och snabbspår, anser generaldirektören.

”Såväl för att underlätta sin egen situation som för de här personernas och för landets skull, så behöver man dels överväga enklare krav och samtidigt överväga praktikplatser eller platser med lönesubvention”, säger Mikael Sjöberg.

Även Arbetsförmedlingen har dock en hemläxa att göra, medger han. Arbetsgivare avfärdar ofta arbetsmarknadsåtgärder som för krångliga att befatta sig med.

”Vi behöver förenkla våra olika stödåtgärder, eftersom vårt utbud av olika subventionerade anställningar är svårgenomträngligt.”

https://infogr.am/8fc8609f-30f8-4264-8e5a-1b762d82c22a


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?