1515
Annons

Han vann årets dyraste Tradera-auktion – en atombunker i Ånge: "En fin investering"

Den cirkulära marknaden har vuxit snabbt under coronapandemin. Dyraste Tradera-auktionen ifjol var en atombombssäker bunker som impulsköptes av entreprenören Patrik Nyberg för drygt 750.000 kronor.

Entreprenören Patrik Nyberg köpte en atombombssäker bunker på Tradera för drygt 750.000 kronor.
Entreprenören Patrik Nyberg köpte en atombombssäker bunker på Tradera för drygt 750.000 kronor.Foto:Jack Mikrut

På Tradera såldes elva miljoner varor under 2020. Uppmärksammade auktioner var exempelvis Ardalan Shekarabis skogspromenadsauktion för Musikhjälpen, Youtubekanalen Matkomas auktion till förmån för riskgrupper under coronapandemin och ”Solsidan”-karaktären Ove Sundbergs bilauktion.

Och nog slantades det upp mycket pengar. Eller vad sägs om 300.000 kronor för ett mobilnummer (0732222222) eller en pickup-truck från Ford från 1950 för 255.000 kronor? Allra dyrast var dock ett atombombssäkert bergrum i Ånge, nio mil nordväst om Sundsvall.

”Jag är inte särskilt intresserad av militärhistoria, däremot av stora anläggningar. Det kanske ligger lite i byggnadsvårdstänket att jag känner för sådana här grejer. Jag är för att bevara saker och ting”, säger Patrik Nyberg.

Med ett bud på 751.500 kronor blev han ny ägare till det gamla skyddsrummet som 1973 byggdes i hopp om att trygga Ånges kommunledning i händelse av krig.

”Många tänker säkert ”Vad jag ska ha ett bergrum till?”. Men jag tyckte att det var billigt och ville slå till direkt. En bebyggbar tomt för drygt 750.000 kronor där man kan stycka av ett antal sommarstugetomter är en bra affär bara det, så visst är det en fin investering”, säger Patrik Nyberg, som till vardags är vd för Sundsvalls Byggnadsvård.

I dagens pengavärde kostade skyddsrummet, som enligt säljaren lämpar sig till överlevnadsförberedelser, säkerhetslager eller svampodling, en halv miljard att bygga. Sedan 1973 har anläggningen växlat ägare många gånger. Den gemensamma nämnaren är att innehavarna haft svårt att hitta lämpliga användningsområden.

Foto:Jack Mikrut

”Själv har jag börjat forska på svampodling. Det går att driva den typen av verksamhet i den insprängda tunneln, som är 120 meter lång och konstant håller fem plusgrader oavsett årstid. Svamp, beroende på sort, mår bäst i 18-20 grader, så det blir en hyfsat billig värmekostnad. Lokalproducerat ligger rätt i tiden och svamp är bra proteinersättning. De senaste tio åren har svampkonsumtionen i Sverige ökat snabbt”, säger Patrik Nyberg.

I startskedet har han beskedliga ambitioner. Förhoppningen är att den affärsverksamhet som han drar igång ska gå plus minus noll.

”Idag kostar bergrummet ingenting men till våren drar jag in el och kanske fiber, och då börjar månadskostnaderna ticka på. Svampodlingen ska driva anläggningen så att det går runt.”

Patrik Nyberg har varit i kontakt med Tullverket för att undersöka om man är intresserat av att förvara beslagtaget gods. Men han funderar också på att bygga om logementet till serverhallar.

Foto:Jack Mikrut

”Om jag hittar rätt samarbetspartners kan man utveckla bunkern till vad som helst. Jag har 8.500 kvadratmeter skogsmark och bygglov, så jag skulle exempelvis kunna bygga hus för att hyra ut. Problemet är att det i dag inte finns någon nödutgång, så då stryper man eventuell vandrarhemsverksamhet. Det kan visserligen göras, men allt handlar om tid och pengar.”

Den omtalade auktionen vann Patrik Nyberg utan att ha sett anläggningen med egna ögon. 

”Jag hade satt ett maxpris på 800.000 kronor men tänkte att jag nog kunde gå upp lite till om det började dra iväg. Kanske hade jag till och med följt med upp till en miljon. Eftersom bunkern hamnade i media fick den ögonen på sig. Känslan var att det kunde bli ett klipp om prislappen hamnade under en miljon”, säger han.

Tidigare har Patrik Nyberg bara köpt vad han själv kallar för ”några skräpgrejer” på nätauktioner. 

”Däremot har jag jobbat med gårdsauktioner så jag har ett litet intresse av det. En gång ropade jag hem en personalvagn, en slags manskapsbod som man har på byggen, för 30.000 kronor. Men det är ju ingenting emot detta.”

Foto:Jack Mikrut

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera