1515
Annons

Han tog med sig företaget när han lämnade Fortum

För elva år sedan lämnade Nicke Jonasson Fortum tillsammans med sitt koncept för rengöring av industriella system. Ångeföretaget Recond Concept har uppdrag över hela världen och drabbades hårt av pandemin. Nu vill bolaget satsa mer på hemmaplan. 

Under sin tid på Fortum byggde Nils-Erik Jonasson upp en verksamhet som noggrannt och med miljöanpassade kemikalier rengjorde tung industriutrustning.
Under sin tid på Fortum byggde Nils-Erik Jonasson upp en verksamhet som noggrannt och med miljöanpassade kemikalier rengjorde tung industriutrustning.Foto:Jack Mikrut

Under uppväxten i Ljungaverk på 1970-talet såg Nils-Erik ”Nicke” Jonasson på nära håll hur ortens stora industri påverkade miljön negativt. Det blev utgångspunkten för att jobba med hållbara lösningar, ett synsätt han hade med sig redan när han började jobba inom energibranschen på 1980-talet. Det var som anställd på Fortum som företagsidén till Recond Concept föddes 1999:

”Jag fick möjlighet att titta på hur man kan effektivisera energisystem så att du ska kunna producera mer och minimera stopptiderna”, berättar han. 

För att slippa skruva isär system och skicka iväg dem på rengöring tittade han på det som i branschen kallas cip-rengöring  och står för cleaning-in-place. Men i stället för att bara snabbt spola systemet och få upp ett flöde ville han rengöra systemen grundligt för att minska energiförlusten och förlänga livslängden. 

Egentillverkade pumpar under namnet Descale, miljöanpassade kemikalier som fruktsyror, mjölksyror och inhibitorer och analysredskap togs fram och provades inom Fortum på kraftvärmeverk i Stockholm, raffinaderier i Finland och vattenkraftverk i Norrland under tre års tid. Med de erfarenheterna i ryggen började affärsenheten jobba mot en extern marknad. 

”Vi tog fram begreppet rekonditionering som betyder att man återställer systemet till ursprungligt skick och tar bort beläggningar som minskar energiöverföringen i systemet”, säger Nicke Jonasson.

2007 sålde Fortum affärsenheten och verksamheten flyttade till ett finskägt serviceföretag. 2009 fick Nicke Jonasson möjlighet att köpa loss inkråmet i företaget och starta eget:

”Det här var ju vad jag hade skapat inom Fortum”, säger han. 

Efter flera decennier som anställd där skyddsnät, logistik och HR bara var ett telefonsamtal bort var det ett stort steg att bli egen. Hur skulle stora industrikunder som Scania, Preem och Vattenfall se på en liten organisation på totalt fyra personer i Ånge och Stockholm? Kunderna hade inga problem med den nya organisationen, men för att kunna trygga leveranserna valde han att skala ner.

”Jag lämnade den tyngre industrin och pappers- och massaindustrin och fick fokusera på den marknad jag kom ifrån.”

2011 lämnade hans fru Carina Jonasson sitt arbete inom skolan och i dag ansvarar hon för marknadsföring och strategiarbete i företaget som de äger tillsammans. I fjol utnämndes de till Årets företagare i Västernorrlands län.

Utanför företagets lokaler i den gamla postcentralen i Ånge står gröna mobila containrar som innehåller allt som behövs för att rengöra ett större system. Största kunderna i Sverige i dag är Preem, Scania och Norra skog men uppdragen finns också utomlands. För den finska fartygsdieseltillverkaren Wärtsilä har företaget gjort jobb i såväl Sydeuropa som Senegal. 

Bolaget åker till hamnar världen över för att göra rent ångpannor på rederiet Saléns båtar. Om inte pandemin hade kommit skulle Recond Concept ha varit i Singapore just nu. Pandemin har också ställt till det på hemmaplan när industrier har valt att senarelägga underhåll.

”Kvartal två hade vi nästan ingen omsättning alls. Det slog jättehårt mot oss. Vi fick korttidspermittera och har inte kommit tillbaka än.”

Nils-Erik Jonasson och servicetekniker Mikael Persson är på plats på Callans Trä för att rengöra värmepannan från 1966. Callans Träs energiansvarige Pär Andersson assisterar.
Nils-Erik Jonasson och servicetekniker Mikael Persson är på plats på Callans Trä för att rengöra värmepannan från 1966. Callans Träs energiansvarige Pär Andersson assisterar.Foto:Jack Mikrut

Nicke Jonasson räknar med ett tapp på 30 procent i omsättning för 2020. Kvartal tre och fyra blev bättre, men sämre än beräknat. 

I stället för arbetet i Singapore utförs dagens uppdrag på Callans trä, några mil från Ånge. Det bullrar i det trånga utrymmet där värmepannan pumpar ut runt 50 kubikmeter vattenburen värme till hela sågverket, inklusive till virkestorkarna. 

”Skulle det här rasa skulle bolaget inte få ut en enda stock. Det här är hjärtat i processen”, säger Nicke Jonasson. 

Pannan installerades 1966 men har mer kvar att ge. Det är också en av Nicke Jonassons poänger: Noggrant underhåll kan skjuta upp nyinvesteringar. 

Under rengöringsprocessen utförs löpande analyser av vattnet i pannan. Analyserna kan också ge svar på varför beläggningarna uppkommer och ge kunden möjlighet att göra något åt det. Han berättar att beläggningar sänker effektiviteten på värmepannan med så mycket som 20-30 procent och bedömer att det underhåll som med traditionella metoder skulle ha tagit en vecka att göra nu tar två dygn. 

Sänkt effekt innebär virke som torkar långsammare men också mer sågspån som går upp i rök och mer koldioxid i atmosfären.

”Vi eldar med sågspån och flis som för tio till femton år sedan var nästan gratis att elda upp. Nu får vi så pass mycket betalt för det, så det måste göra sitt jobb i pannorna”, säger Pär Andersson på Callans trä. 

Sågverks- och massaindustrin är ett nygammalt område för Recond Concept. Just nu ser man över möjligheterna även på den marknaden för att på så vis skapa fler jobbmöjligheter även i närområdet. 

”Den här marknaden har en stor potential för oss i Norrland. Vi har helt enkelt inte tittat på den tidigare”, säger Nicke Jonasson. 

I den gamla postterminalen i Ånge byggs just nu också en testanläggning för oljerening inom Rocco Oil Sweden upp, ett företag som Recond Concept har grundat och är en av de större delägarna i:

”Det här är första anläggningen i världen och den fick jag hem till Ånge.”

Nya siffror: Här går det trögast att sälja bostaden

Bostadspriserna har fallit rejält under våren och sommaren – samtidigt som utbudet är rekordstort. 

Nya siffror från Hemnet visar att vissa typer av bostäder är betydligt mer svårsålda än andra just nu.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera