Annons

Han tjänar mest av börsens toppar

Astra Zenecas vd Pascal Soriot är ohotad i lönetoppen bland svenska börs-vd:ar. Det framgår av en färsk genomgång av svenska årsredovisningar.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Astra Zenecas vd Pascal Soriot.Bild:Henrik Montgomery/TT
Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Astra Zenecas vd Pascal Soriot.Foto:Henrik Montgomery/TT

Ju större bolag desto högre lön - det är det övergripande mönster som framtonar i konsultfirman Novare Pay Consultings färska genomgång. Wallenbergsfärens trio AstraZeneca, ABB och Atlas Copco intar i den ordningen täten i marknadsvärde på Stockholmsbörsen och åtminstone för de två förstnämnda, baserade i London respektive Zürich, avspeglas det i vd:arnas lönekuvert.

Läkemedelsbolagets vd Pascal Soriot är därmed åter ohotad etta bland svenska börs-vd:ar: i fjol tjänade han 103 miljoner kronor, motsvarande en månadslön på 8,5 Mkr om bonusar, pensionsersättning  och långsiktiga aktierelaterade program räknas in (om enbart baslön och kortsiktig bonus inkluderas stannade årslönen på 42 Mkr).

Tvåa på listan är ABB:s vd Ulrich Spiesshofer med 80,7 Mkr, och på bronsplats kommer Carl Bennet-huvudägda Lifcos vd Fredrik Karlsson med 53,6 Mkr.

Det tredje största bolaget efter Astra och ABB, Atlas Copco, fick ny vd i slutet av april 2017 och har inte kvalat in på tio i topp-listan för largecap-vd:ar. Men räknar man om Mats Rahmströms 22,5 Mkr till årstakt hamnar han petar han ned Securitas nyss avgångne Alf Göransson från listan. Frågan är dock om han blir kvar där: avknoppningen Epiroc ska börsnoteras 18 juni, och Atlas Copco blir då klart mindre. Lönen därpå kommer att framgå i framtida årsredovisningar, meddelar bolaget.

I stort sett är listan, åtminstone i toppen, oförändrad jämfört med 2016: även då låg Pascal Soriot i topp ovanför Ulrich Spiesshofer. Allt är dock långt ifrån frid och fröjd: dels väntar hårdare regler kring transparens och motivering av lönestorleken (se separat artikel här intill), dels mullrar det i ägarleden.

Vid Astra Zeneca AZN +0,80% Dagens utveckling s årsstämma i maj röstade drygt 37 procent av ägarna mot ett godkännande av läkemedelsbolagets ersättningsrapport, efter protester från ägarorganisationer. Dessa lät meddela att bonuspaketet inte var rimligt kopplat till bolagets resultatutveckling, och att styrelsens prestationsmål till ledningen var för tama.

"Om Pascal och hans lag inte hade tillträtt när de gjorde det vore vi i en mycket sämre position i dag", försvarade sig Astras ersättningskommitté vid årsstämman enligt brittisk press.

Räknat i hur mycket Astras börsvärde har ökat sedan Pascal Soriot tillträdde hösten 2012 är hans löner också småpotatis: den fördubbling det är fråga om innebär en ökning med nästan 400 miljarder kronor. En stor del av det kan tillskrivas Pfizers ratade bud 2014, men även därpå har kursen stigit.

På midcap-listan sticker Boozts vd ut med en totalersättning på 46 Mkr. Av det var dock  36,6 Mkr aktierelaterade ersättningar. Midcap-tvåa är ännu en Wallenberg-vd: Rickard Gustafson på SAS drog in 15,5 Mkr i fjol, varav 4,3 Mkr i pensionspremier.

Flygbolaget intar för närvarande plats 17 på midcaplistan mätt i börsvärde. Det största midcapbolaget, kylbolaget Beijer Ref, betalade sin vd Per Bertland 10,1 Mkr.

Innehåll från XledgerAnnons

Så tacklar han utmaningarna i tuffa rollen: ”Kärnan i beslutsfattandet”

Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.
Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Glöm myten om en robot som mekaniskt hamrar ut siffror.

Dagens ekonomichefer styr strategi, analyser – och är kanske den viktigaste rådgivaren till vd.

– Det är mer en strategisk roll för att hjälpa bolaget framåt, att vara ett beslutsstöd till företagets ledning, säger Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Samla allt i ett system – så funkar det

Som en brandvarnare. Så beskriver Lumeras business controller Rickard Mauritzon ekonomichefens roll i det moderna bolaget.

– När allt rullar på är ekonomichefen mer i bakgrunden, men om något inte fungerar ska jag kunna föra en dialog på en så pass strategisk nivå så att alla förstår vad som behöver göras. Precis som en brandvarnare kan rädda ditt liv så räddar en bra ekonomichef pengar och jobb, säger han.

Hos Lumera, som utvecklar och driver system inom liv- och pensionsförsäkringar åt flera stora marknadsaktörer, har Jonas Alfredson brandvarnarens roll. Han roas av liknelsen:

– Haha, ja så kanske man kan säga. Vi på ekonomiavdelningen kan lägga grunderna och göra analyserna, sedan ska ju det operativa genomföras. Leverans måste ske på andra delar också, men vi är absolut en stödfunktion.

Alfredson konstaterar samtidigt att arbetsuppgifterna för en ekonomichef förändrats på senare år, något han tror är tätt sammankopplat med teknikutvecklingen hos dagens affärssystem:

– Den största förändringen är automatiseringen, man hanterar mycket färre praktiska frågor. Istället kan vi lägga den tiden på analys. En annan stor förändring är omvärldsanalys, saker förändras snabbt. Det är faktorer vi behöver följa för att kunna planera för olika scenarion.

Till sin hjälp har har Alfredson hjälp av flera programvaror där affärssystemet Xledger, som han beskriver som en mycket viktig pusselbit i verksamheten och en mycket viktig del i beslutsfattandet.

– Det är kärnan i beslutsfattandet. Om jag pratar specifikt om Xledger använder vi i princip alla delar av programmet. Det är en jättefördel att man slipper använda andra system utan kan ha allt från projektredovisning, tidrapportering till fakturahantering på samma ställe, säger han.

Lumeras business controller Rickard Mauritzon.
Lumeras business controller Rickard Mauritzon.

När Lumera bestämde sig för att byta affärssystem tittade man på flera alternativ. Det som slutligen fällde avgörandet var Xledgers molnlösning – där allt som behövs är en internetuppkoppling:

– I stora drag var det cloud-miljön som var avgörande. Vi slipper ha egna intranät och liknande för att hantera alla flöden, utan alla siffror ligger i molnet. I kombination med starka verktyg för att ställa upp scenarion och forecasts ger det oss bättre underlag, säger Mauritizon.

Han menar att det finns goda ekonomiska skäl för företaget att lägga stort fokus på såväl affärssystem som ekonomichefens roll:

– För oss är det en viktig framgångsfaktor att ha ett bra affärssystem som stöd för att kunna leverera enligt våra mål. Det ger oss möjlighet att ha bra kontroll över verksamheten och vara effektiva, idag och i framtiden.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera