ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Han tar över som ny vd för Svenskt Näringsliv

Det blir Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke som tar över som vd för Svenskt Näringsliv. 

Men rekryteringen har kantats av motsättningar och det är en tuff uppgift som nu väntar den nya vd:n. 

Di kunde redan för tre veckor sedan avslöja att Jan-Olof Jacke stod kvar som ensam favorit till vd-posten i Svenskt Näringsliv. Och på onsdagen fattade organisationens styrelse det formella beslutet att det blir den 53-åriga Sverigechefen på Astra Zeneca som efterträder Carola Lemne.

”Jag hoppas att jag kan vara en stark enande kraft, och en tydlig röst i den allmänna debatten som flyttar fram företagsfrågorna ytterligare på dagordningen”, säger Jan-Olof Jacke till Di.

Han har ett gott anseende i näringslivet efter sina fem år på läkemedelsjätten. Men rekryteringen av honom har kantats av stridigheter och läckor, och har långt ifrån varit självklar. 

I grunden är det gamla motsättningar i organisationen, mellan tjänsteföretagen och industrin, som åter blossat upp. 

Efter att Fredrik Persson, med sin bakgrund från Svensk Handel, tog över som ordförande för Svenskt Näringsliv efter Leif Östling, krävde Teknikföretagen att det skulle bli någon med förankring i industrin, som tog över som ny vd.

Det gjorde att de blockerade Maria Rankka, i dag vd för Stockholms Handelskammare, från att ta över.

Men det har enligt Di:s källor irriterat andra tunga företrädare i näringslivet, som sett Maria Rankka som den starkaste kandidaten. 

Jan-Olof Jacke valdes enhälligt, men beskrivs av personer med insyn som en kompromisskandidat, och det är ingen enkel uppgift som väntar honom. 

Behovet av förnyelse av Svenskt Näringsliv är stort, och många anser också att organisationens röst i debatten varit allt för tyst under senare år. 

I den rollen, som landets ledande opinionsbildare för näringslivet, är Jan-Olof Jacke också oprövad. 

Själv lyfter han upp kompetensförsörjningen som en hjärtefråga.

”Dels handlar det om att höja kvaliteten i skolan från unga år och hela vägen genom systemet, men det handlar också om det livslånga lärandet. Vi måste få till ett system där man kan ställa om flera gånger under en karriär”, säger han.

Hur skulle du beskriva det svenska företagsklimatet?
”Det finns i grunden ett bra klimat. Vi har en god innovationskraft i Sverige, men förutsättningarna för att inte bara starta företag utan också att växa måste bli bättre. Konkurrensen är mördande och vi behöver hela tiden fundera över hur vi kan stärka vår konkurrenskraft.”

Jan-Olof Jacke tycker att regeringen Löfven gjort ett bra jobb när det gäller att främja exporten och lyfta innovativa sektorer. På minuskontot står ett allt för högt skattetryck.

”Skatten på arbete är för högt. Vi behöver säkerställa att skatterna stimulerar företagande, inte motverkar det”, säger han.

Exakt när Jan-Olof Jacke kan tillträda återstår att se. Uppsägningstiden från hans nuvarande uppdrag är sex månader, vilket betyder att det är högst oklart om han hinner tillträda innan valet i höst.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies