1515
Annons

Han ställer pengarna på bordet

Ett litet bord som sätts ovanpå ett vanligt bord ska få fler att stå upp och arbeta.

Nu ska Freedesk noteras och ståskivan ut i världen.

 

STORA PLANER. ”Vi ska börja med att få ett bra fäste i Nordeuropa och USA, där finns stora marknader där man ännu inte kommit så långt med höj- och sänkbara skrivbord”, säger Stefan Westergård.
STORA PLANER. ”Vi ska börja med att få ett bra fäste i Nordeuropa och USA, där finns stora marknader där man ännu inte kommit så långt med höj- och sänkbara skrivbord”, säger Stefan Westergård.Bild:Freedesk

När ingenjören Stefan Westergård fick klart för sig att det var bra att stå upp och jobba men saknade ett höj- och sänkbart skrivbord började han leta efter en lösning.

”Då handlade det inte så mycket om att få bukt med sittsjukan utan snarare att jag upplevde att jag tappade skärpa och produktivitet av att sitta ned och jobba”, säger Stefan Westergård, vd och medgrundare.

Han började stapla ölbackar på sitt skrivbord och ställde datorn på dem. Han provade med en stol på bordet, men kände inte att det fungerade. Han började leta efter lösningar på nätet.

”Jag trodde att det skulle finnas något så enkelt som en platt skiva som enkelt gick att höja och sänka, men det gjorde det inte.”

Det blev grunden till den bärbara ståskivan Freedesk desk riser, en höj- och sänkbar träskiva som ställs på ett skrivbord, en skolbänk eller ett vanligt bord och som går att låsa i nio lägen.

Ståskivan lanserades sommaren 2015 och är tänkt att fungera som ett billigare och mer flexibelt alternativ till ett traditionellt höj- och tänkbart skrivbord. Fram till i dag har 2.000 exemplar sålts och Stefan Westergård räknar med skrivbordet ska sälja i 20.000 exemplar i år och 50.000 exemplar nästa år, då bolaget ska omsätta 50 miljoner kronor.

”Sedan ska vi fortsätta växa aggressivt. Vi ska börja med att få ett bra fäste i Nordeuropa och USA, där finns stora marknader där man ännu inte kommit så långt med höj- och sänkbara skrivbord. I nästa steg kan vi sedan närma oss Sydeuropa, Kanada och Mexiko.”

Stefan Westergård ser en stor potential även inom skolvärlden.

”Vuxna uppmanas att stå upp och jobba, men barnen får inte samma möjligheter. Där tror jag att vi får se en stor förändring.”

Strax före jul tog bolaget in 5 Mkr från 40 investerare. I april planeras en notering på Aktietorget och då ska Freedesk ta in ytterligare 15 Mkr för att sätta fart på försäljningen.

”Noteringen gör att vi kan synas på ett annat sätt, men också att vi kan få in kapital och nya ägare som gör det möjligt att lansera fler produkter som passar tillsammans med Freedesk desk riser. Framöver ska vi bredda portföljen med andra typer av produkter som kan stimulera till en högre vardagsaktivitet och produktivitet”, säger Stefan Westergård.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?