1515

Han ställer pengarna på bordet

Ett litet bord som sätts ovanpå ett vanligt bord ska få fler att stå upp och arbeta.

Nu ska Freedesk noteras och ståskivan ut i världen.

 

STORA PLANER. ”Vi ska börja med att få ett bra fäste i Nordeuropa och USA, där finns stora marknader där man ännu inte kommit så långt med höj- och sänkbara skrivbord”, säger Stefan Westergård.
STORA PLANER. ”Vi ska börja med att få ett bra fäste i Nordeuropa och USA, där finns stora marknader där man ännu inte kommit så långt med höj- och sänkbara skrivbord”, säger Stefan Westergård.Bild:Freedesk

När ingenjören Stefan Westergård fick klart för sig att det var bra att stå upp och jobba men saknade ett höj- och sänkbart skrivbord började han leta efter en lösning.

”Då handlade det inte så mycket om att få bukt med sittsjukan utan snarare att jag upplevde att jag tappade skärpa och produktivitet av att sitta ned och jobba”, säger Stefan Westergård, vd och medgrundare.

Han började stapla ölbackar på sitt skrivbord och ställde datorn på dem. Han provade med en stol på bordet, men kände inte att det fungerade. Han började leta efter lösningar på nätet.

”Jag trodde att det skulle finnas något så enkelt som en platt skiva som enkelt gick att höja och sänka, men det gjorde det inte.”

Det blev grunden till den bärbara ståskivan Freedesk desk riser, en höj- och sänkbar träskiva som ställs på ett skrivbord, en skolbänk eller ett vanligt bord och som går att låsa i nio lägen.

Ståskivan lanserades sommaren 2015 och är tänkt att fungera som ett billigare och mer flexibelt alternativ till ett traditionellt höj- och tänkbart skrivbord. Fram till i dag har 2.000 exemplar sålts och Stefan Westergård räknar med skrivbordet ska sälja i 20.000 exemplar i år och 50.000 exemplar nästa år, då bolaget ska omsätta 50 miljoner kronor.

”Sedan ska vi fortsätta växa aggressivt. Vi ska börja med att få ett bra fäste i Nordeuropa och USA, där finns stora marknader där man ännu inte kommit så långt med höj- och sänkbara skrivbord. I nästa steg kan vi sedan närma oss Sydeuropa, Kanada och Mexiko.”

Stefan Westergård ser en stor potential även inom skolvärlden.

”Vuxna uppmanas att stå upp och jobba, men barnen får inte samma möjligheter. Där tror jag att vi får se en stor förändring.”

Strax före jul tog bolaget in 5 Mkr från 40 investerare. I april planeras en notering på Aktietorget och då ska Freedesk ta in ytterligare 15 Mkr för att sätta fart på försäljningen.

”Noteringen gör att vi kan synas på ett annat sätt, men också att vi kan få in kapital och nya ägare som gör det möjligt att lansera fler produkter som passar tillsammans med Freedesk desk riser. Framöver ska vi bredda portföljen med andra typer av produkter som kan stimulera till en högre vardagsaktivitet och produktivitet”, säger Stefan Westergård.


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?