ANNONS:
Till Di.se
Oron på bostadsmarknaden

Han spår bostadskyla ”i många år”

  • Foto: Colourbox

Statliga Boverkets analytiker Bengt Hansson spår flera år av minusgrader i bostadspriserna. Och han välkomnar det. ”Egentligen sunt”, säger han till Ekot.

 

Höstens fallande bostadspriser och måndagens dystra boprisindikator från SEB förvånar inte Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

”Det beror på att det har byggts väldigt mycket det senaste året. Och det kommer att byggas väldigt mycket även nästa år”, säger han till Ekot.

Bengt Hansson hör till dem som i åratal varnat för att svenska bostadspriser och skulder stigit alltför högt i förhållande till inkomsterna. Han bedömer att den senaste tidens prisnedgångar håller i sig under lång tid framöver. 

”Fallande priser, det har vi i många år framför oss. Prisnivåerna är så höga att de måste komma ned”, säger han till Ekot.

Men han tror dock inte på något dramatiskt ras.

”Det vi får hoppas och som det ser ut nu – eftersom ekonomin är stark och världskonjunkturen är stark – så verkar det bli en kontrollerad nedgång. Inga dramatiska prisfall som på 90-talet, vad jag kan se nu.”

Bengt Hansson tolkar iskylan på bostadsmarknaden som att utbudet av dyra bostäder helt enkelt blivit för stort, trots hushållens goda ekonomi och historiskt låga räntor. 

Han välkomnar prisnedgångarna.

”Egentligen är det här något sunt. Det finns ett stort behov av bostäder och nu kommer priserna ned. Bara det här sker i en lagom takt, så vi får en så kallad pyspyunka på bostadsmarknaden så är det här positivt. Det blir lättare för ungdomar och andra med svag ekonomi att ta sig in på bostadsmarknaden”, säger Bengt Hansson till Ekot.

Bostadspriserna föll med 4,5 procent i september och oktober enligt Valueguard, och tidiga indikatorer pekar mot fortsatt nedgång i november. Enligt SEB:s senaste boprisindikator på måndagen, tror nu fyra av tio svenskar på fallande priser – den dystraste indikatorn på fem år.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies