Annons

Han skapar miljardfond – ska rädda världen

Omställningen till mer hållbara investeringar går för långsamt bland pensionsfonder och andra traditionella aktörer, tycker Klarna-grundaren Niklas Adalberth. 

Nu startar han via stiftelsen Norrsken en miljardfond för riskkapitalinvesteringar i bolag som ska rädda världen.

Niklas Adalberth.
Niklas Adalberth.Foto:Jack Mikrut

De första 640 miljonerna till den nya fonden är redan på plats. Resten av summan upp till målet 1,1 miljarder kronor (100 miljoner euro) landar under första kvartalet, enligt Niklas Adalberth.

”Jag hade aldrig gått ut och pratat om en miljardfond om jag inte kände mig trygg i att vi kunde stänga den”, säger han.

Bland investerarna finns flera kända förmögna familjer, däribland H&M HM B -4,12% Dagens utveckling -familjen Persson via Ramsbury Invest. Enskilt största investerare är statliga Saminvest, som lägger in 250 miljoner och därmed gör en av sina större investeringar hittills.

Utöver att finansiera teknikbolag som försöker lösa globala samhällsproblem är syftet med fonden att utmana traditionella investerare att intressera sig för det som kallas impact investing – investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt ha positiva samhällseffekter.

”Det här är den första riktiga riskkapitalfonden i Sverige inom impact-området och de har ett team med väldigt intressanta erfarenheter. Lyckas de kommer det öppna för att de stora pengar som finns inom pensionskapitalet också kan gå in i sådana fonder”, säger Saminvests vd Peder Hasslev.

Niklas Adalberth avslöjar att de inte ens lyckats komma förbi växeln hos vissa traditionella investerare när de kontaktat dem angående den nya fonden.

”Många förvaltare är fast i idén att det inte går att kombinera finansiell avkastning och ’impact’. Vi tror det är fel och ser ett enormt behov av att motbevisa dem. Lyckas vi kanske vi kan påverka några institutioner att också gå i den här riktningen”, säger han.

Sedan ett par år tillbaka driver han redan, via stiftelsen Norrsken, en mindre fond med liknande inriktning tillsammans med en grupp svenska tech-entreprenörer (se faktaruta). Skillnaden är att investerarna i den fonden som mest kan få tillbaka sitt insatta kapital.

Den nya fonden, som kommer att heta Norrsken VC, blir en traditionell riskkapitalfond i sin uppbyggnad – men med tillägget att alla investeringar ska mätas mot både ekonomisk avkastning och effekten på de samhällsproblem portföljbolagen försöker lösa. Det kan handla om miljö- och klimatfrågor, men också svält och fattigdom eller hållbar konsumtion och samhällsbyggnad.

Norrsken VC kan också investera större summor per bolag än den ursprungliga fonden och även göra fler investeringar totalt sett.

”Genom vår första fond har vi tittat på 1.200 bolag och investerat i 19, så det finns fler möjligheter. Nu kan vi öka investeringsverksamheten och driva mer pengar till området ’impact investing’. Vi kommer även att kunna titta utanför Sverige, där vi tror att det finns stor potential i övriga nordiska länder och i Europa. Dessutom kommer vi kunna ta ledningen i vissa investeringar, vilket vi inte kunnat tidigare”, säger Tove Larsson som är investeringsansvarig på Norrsken och en av fyra general partners i den nya fonden.

Satsningen innebär också att gruppen som arbetar med investeringar på Norrsken kommer att behöva byggas ut till ett tiotal personer, en dubblering jämfört med i dag.

”Så alla som går hemma under julhelgen och tycker att de har ett meningslöst jobb, som känner att de inte bidrar till att göra världen bättre, kan höra av sig”, säger Niklas Adalberth och skrattar.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera