1515
Annons

Han ska utreda Riksbanken

Finanskrisens efterverkningar har förändrat penningpolitikens spelplan. Därför tillsätts en ny bred utredning för att uppdatera riksbankslagen under ledning av Mats Dillén, tidigare generaldirektör för Konjunkturinstitutet.

Bild:TT

Riksbanken väcker allt hetare känslor. Bakgrunden är fem år av inflation under målet om 2 procent.  En ny riksbanksutredning, på begäran av riksdagens finansutskott, tar sikte på att restaurera den 20 år gamla riksbankslagen.

Mats Dillén, doktor i nationalekonomi och tidigare generaldirektör för Konjunkturinstitutet, blir utredningens ordförande. Han räknar upp ett antal nya fenomen som motiverar ett moderniserat ramverk för Riksbanken.

"Finanskrisens återverkningar på det finansiella systemet, de snabbt stigande tillgångspriserna på inte minst bostäder, svårigheterna att få upp inflationen till målet och en period med negativa räntor", säger han.

"När det gäller kontanthantering kan jag notera att jag själv slutat använda kontanter nästan helt. Vad betyder det i förlängningen?", fortsätter Mats Dillén.

Finansmarknadsminister Per Bolund påpekar att nuvarande riksbankslag beslutades i kölvattnet av Sveriges 1990-talskris.

"Nu har vi haft en ny global finanskris, med följder på kort och lång sikt. Det har ställt riksbanken inför utmaningar som man kanske inte tagit höjd för med nuvarande lagstiftning."

Har Riksbanken varit för självständig?

"Vi ska ha en självständig centralbank. Det är det ingen som ifrågasätter. Men det hindrar inte att vi ändå behöver ser över regelverket med jämna mellanrum."

Den parlamentariska utredningen ska vara klar först i maj 2019. Allt från inflationsmålets utformning till ansvar för finansiell stabilitet och tillgången på kontanter ska ses över.

I centrum står balansgången mellan Riksbankens oberoende och politikernas möjlighet att utkräva ansvar. En nyckelfråga för utredningen är om Riksbanken som idag själv ska få bestämma sitt inflationsmål och hur det ska mätas.

Tungviktarna Marvin Goodfriend och Mervyn King föreslår att riksdagen i stället beslutar ett inflationsmål vart tionde år, i sin utvärderingsrapport från tidigare i år.

Riksbanken själv har diskuterat införandet av ett toleransintervall på någon procentenhet upp eller ner kring nuvarande 2-procentsmål. Det skulle understryka en ny inflationsmiljö där centralbanker har ett tuffare jobb.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?