ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Han ska spela allt av Beethoven

  • Stjärnpianisten Igor Levit kommer till Konserthuset i Stockholm. Foto: Richard Termine

Under hösten och våren kommer stjärnpianisten Igor Levit till Konserthuset i Stockholm för att framföra Beethovens samtliga 32 pianosonater under åtta konserter. 

Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum, Konserthuset i Stockholm är inget undantag. Den tyska tonsättaren och pianisten har hyllats som en av de mest tongivande kompositörerna genom tiderna, och gjort starkt intryck på pianisten Igor Levit redan som liten. 

”Han är den enskilt mest viktiga personen i mitt musikaliska liv. Hans musik får mig att känna mig trygg och är central i hela mitt liv som musiker.”

Igor Levit kommer även att spela hela sviten av Beethovensonaterna på Luzern-festivalen och Elbphilharmonie Hamburg. 

Vad är mest utmanande med ditt Beethovenmaraton?

”Att verkligen få människor att lyssna, att inspirera dem och få dem att bli nyfikna. Det är inget museum besöker, tvärtom.” 

Igor Levit, född 1987, började spela piano redan som 3-åring och har beskrivits som en av de viktigaste musikerna i sin generation. Med 280 resdagar om året är pianisten hett efterfrågad. 

”Jag började väldigt tidigt, jag har aldrig tänkt att jag skulle göra något annat än musik. Jag älskar att spela.”

Igor Levit har förutom sitt musicerande gjort sig känd för sitt starka politiska ställningstagande, New York Times har honom som ”The Pianist of the Resistance”.

”Jag är väldigt frispråkig och ser mig själv som en politisk aktivist. Jag tror på mitt land och bryr mig om det.”

Vad lyssnar du själv på för musik?

”Jag lyssnar på alla genrer. Allt från klassiskt, till barock, till pop och hip-hop.”

Vad vill du göra i framtiden?

”Fortsätta göra musik, så klart. Hålla mig frisk. Ta ansvar så att mitt land inte faller i neofascismens händer. Det enkla svaret är att bara fortsätta göra det jag gör.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer