Han ska spela allt av Beethoven

Under hösten och våren kommer stjärnpianisten Igor Levit till Konserthuset i Stockholm för att framföra Beethovens samtliga 32 pianosonater under åtta konserter. 

Stjärnpianisten Igor Levit kommer till Konserthuset i Stockholm.
Stjärnpianisten Igor Levit kommer till Konserthuset i Stockholm.Foto:Richard Termine

Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum, Konserthuset i Stockholm är inget undantag. Den tyska tonsättaren och pianisten har hyllats som en av de mest tongivande kompositörerna genom tiderna, och gjort starkt intryck på pianisten Igor Levit redan som liten. 

”Han är den enskilt mest viktiga personen i mitt musikaliska liv. Hans musik får mig att känna mig trygg och är central i hela mitt liv som musiker.”

Igor Levit kommer även att spela hela sviten av Beethovensonaterna på Luzern-festivalen och Elbphilharmonie Hamburg. 

Vad är mest utmanande med ditt Beethovenmaraton?

”Att verkligen få människor att lyssna, att inspirera dem och få dem att bli nyfikna. Det är inget museum besöker, tvärtom.” 

Igor Levit, född 1987, började spela piano redan som 3-åring och har beskrivits som en av de viktigaste musikerna i sin generation. Med 280 resdagar om året är pianisten hett efterfrågad. 

”Jag började väldigt tidigt, jag har aldrig tänkt att jag skulle göra något annat än musik. Jag älskar att spela.”

Igor Levit har förutom sitt musicerande gjort sig känd för sitt starka politiska ställningstagande, New York Times har honom som ”The Pianist of the Resistance”.

”Jag är väldigt frispråkig och ser mig själv som en politisk aktivist. Jag tror på mitt land och bryr mig om det.”

Vad lyssnar du själv på för musik?

”Jag lyssnar på alla genrer. Allt från klassiskt, till barock, till pop och hip-hop.”

Vad vill du göra i framtiden?

”Fortsätta göra musik, så klart. Hålla mig frisk. Ta ansvar så att mitt land inte faller i neofascismens händer. Det enkla svaret är att bara fortsätta göra det jag gör.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia presenterar nya elbilen EV6

100 procent eldrift, utrymmen för en hel familj och snabbladdning.

Nu startar förbokningen av crossovern Kia EV6 i Sverige.

Här är fakta och priser.

Världspremiär för Kia EV6 – så förbokar du online   

Kia EV6 lanseras senare i år – men redan nu går det att förboka den sydkoreanska tillverkarens nya elbil. EV6, som stödjer både 400V- och 800V-laddning, kan snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller få energi för tio mils körning på fyra och en halv minut.

– EV6 förkroppsligar det nya Kia. Den ger inspiration på varje resa med djärv design, innovativ teknik och spännande elektrisk prestanda, säger Kias vd Ho Sung Song.

Sportig GT-version

Den sportiga GT-versionen är fyrhjulsdriven och gör noll till hundra på 3,5 sekunder med en toppfart på 260 kilometer i timmen.

– GT-versionens kombination av enastående höghastighetsladdning och accelerationsprestanda som en supersportbil visar på vårt tekniska ledarskap, kommenterar Albert Biermann, chef för R&D Hyundai Motor Group.

Bilens laddningssystem är mer flexibelt jämfört med den tidigare generationens elbilar tack vare en integrerad laddningsstyrenhet som gör det möjligt att överföra energi från bilens högvoltsbatteri. V2L-funktionen kan leverera upp till 3,6 kW effekt, vilket kan komma väl till pass om man vill driva elektriska apparater, ladda elcyklar eller campingutrustning. Systemet kan också ladda en annan elbil om det skulle behövas – lite som en powerbank på hjul.

Inte heller när det gäller designspråket har Kia gjort några kompromisser vid skissbordet. Utformad för att leverera något utöver det vanliga i crossoverklassen erbjuder GT-versionen av EV6 en effektfull exteriör med högteknologiska funktioner. Kias klassiska tigernosgrill har i Kia EV6 övergått i ett utvecklat formspråk för den elektrifierade eran där strålkastarna visar ett sekventiellt och dynamiskt ljusmönster. 

Tack vare den platta elbilsarkitekturen med batteriet under golvet är kupén rymlig. De slankt utformade relaxsätena är tillverkade av återvunnen plast; motsvarande 111 PET-flaskor. Axelavståndet på 2 900 millimeter gör att innerutrymmena är jämförbara med en rymlig mellanklass-suv. 

 

AR-visning i skärmen

Displayen är lätt välvd och består av dubbla tolvtumsskärmar. Dessutom lockar Kia EV6 med AR-visning (augmented reality) i head up-displayen som projicerar grafik i vindrutan och skapar en illusion som gör att föraren bland annat ser varningar från förarassistanssystem eller vägledning via navigationen på marken framför bilen. På så sätt kan föraren ta till sig information snabbt och samtidigt hålla kvar uppmärksamheten på vägen.

Modellen med tvåhjulsdrift når en räckvidd på upp till 510 kilometer på en laddning.

De första som förhandsbokat sina bilar i Sverige kommer att få leveranser från och med oktober i år. 

Världspremiär för Kia EV6 – så förbokar du online   

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?