1515

Han ska lyfta Getinge

När flyttlasset i vår går från Zürich till Göteborg tar han över ett bolag som i år har tappat mer än 17 miljarder i börsvärde, som fortsätter att ha problem med den amerikanska läkemedelsmyndigheten och som styrelsen har beslutat att stycka.
Di har mött medicinteknikbolaget Getinges tillträdande vd Mattias Perjos.

Mattias Perjos flyttar från Zürich i Schweiz när han tar över som vd i Getinge.
Mattias Perjos flyttar från Zürich i Schweiz när han tar över som vd i Getinge.Bild:Cicci Jonson

”Han har onekligen ett spännande uppdrag framför sig. Det finns en hel del utmaningar”, säger en aktieanalytiker till Di en månad efter att Getinge presenterade den i det närmaste okände Mattias Perjos som ny vd för medicinteknikbolaget.

Utnämningen skedde efter en turbulent höst. Den 22 augusti fick den förre vd:n Alex Myers sparken och tre veckor senare tvingades även finanschefen Pernille Fabricius att lämna efter drygt ett halvår på posten.

Sedan följde en delårsrapport för tredje kvartalet där den organiska tillväxten fortsatte att lysa med sin frånvaro. Det kom inte heller några avgörande besked kring problematiken med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, som har kritiserat bolagets processer kring kvalitetsarbetet och som styrelseordförande Carl Bennet bedömer har kostat bolaget 2 miljarder kronor.

Den stora nyheten var dock bolagets strategiska helomvändning. Från att ha påbörjat en process mot ett mer enat bolag meddelade man nu att det ska delas i två delar. Affärsområdet Patient & Post-Acute Care, som riktar sig mot äldrevården, ska under 2018 delas ut till ägarna.

”Jag fick veta det halvvägs in i rekryteringsprocessen och jag står bakom förslaget. Det är inte svårt att se logiken. Det är en annan affär med en annan dynamik och delvis andra kunder. Sedan har jag förstått att området har känt att det har fått för lite fokus i det stora Getinge”, säger Mattias Perjos när Di träffar honom på Getinges huvudkontor i Göteborg.

Han är på en blixtvisit i Sverige och kommer något sen från mötet med sin blivande ordförande Carl Bennet.

”Det finns ju en hel del att prata om”, ursäktar sig Mattias Perjos som inte gör sig några illusioner om bolaget han är satt att ta över.

”Det saknas inte utmaningar. Att den organiska tillväxten och produktutvecklingen inte har varit vad man kan önska är ju uppenbart för alla som har följt bolaget”, säger han.

Samtidigt menar Mattias Perjos att utgångsläget trots allt är bra.

”Det finns en stabil grund att stå på. Marknaden har starka positiva marknadsekonomiska drivkrafter och grundförutsättningarna i bolaget är bra”, säger han.

Trots att han är 44 år har Mattias Perjos lång erfarenhet av att leda företag. Han fick sitt första vd-jobb vid 28, för ett australiensiskt dotterbolag till Flexlink, automationsföretaget där han påbörjade sin karriär efter civilingenjörsexamen i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitetet.

”Jag började med produktutveckling, vilket innebar nära samarbete med kunderna. Jag uppskattade den kontakten och bytte till den kommersiella sidan och har blivit kvar där”, säger han.

Vid 31 ansvarade han för Flexlinks asiatiska affärer och byggde upp dotterbolag i Kina, Indien och Indonesien.

”Jag har haft turen att ha chefer som har gett mig utmaningar som jag på papperet inte har varit redo för. Jag har trivts med det och man lär sig mycket av att kastas i den djupa änden av poolen även om det bitvis är en tuff inlärningskurva”, säger Mattias Perjos.

Vid 34 år utsågs han till koncernchef för Flexlink och när bolaget 2011 köptes upp av den privatägda italienska industrikoncernen Coesia flyttade Mattias Perjos med. Han är nu vd för det affärsområde i vilket Flexlink ingår.

Hur känns det att gå från en dold tillvaro i ett privat bolag till offentligheten i ett börsbolag?
”Personligen så är väl den här offentliga biten den enda nackdelen med jobbet. Jag är ju en introvert norrlänning, men det hör till”, säger Mattias Perjos.

Rent affärsmässigt tonar han ned skillnaderna. Kvartalsrapporter är han vad vid, om än med en mindre publik.

”Börsen är ju ett randvillkor som man måste förhålla sig till. Sedan är det är klart att det hade underlättat den transformationsprocess som Getinge behöver göra om vi var i privat ägo, men Carl Bennets långsiktiga ägande i Getinge var en nyckelfaktor för mig. Jag går själv in i det här med ett långt tidsperspektiv och vill göra rätt saker för att få momentum och växa med marknaden med det i åtanke”, säger han.

Rekryteringen av Mattias Perjos kan också sägas vara en helomvändning från Getinges styrelse. Alex Myers hade tidigare ansvarat för ett affärsområde inom Getinge. Mattias Perjos hittade styrelsen i ett annat land i en helt annan bransch.

Och den centraliseringsiver som Carl Bennet antydde var en av orsakerna till att Alex Myers fick lämna jobbet som vd finns inte på Mattias Perjos karta. Den tillträdande vd:n beskriver sig snarare som en vän av delegerat ansvar.

”Men centraliseringsfrågan är viktig. Det är avgörande att hitta en balans. Du får inte förlora snabbheten och närheten till kund, samtidigt som det för ett bolag av den här storleken är viktigt att hitta synergier. Med min historia har jag en bra känsla av vad som fungerar och jag har alltid ökat lönsamheten i mina verksamheter. Min bedömning är dessutom att det är rätt lika över alla branscher och att den medicintekniska branschen inte skiljer sig”, säger han.

Problemen med FDA är dock en branschspecifik fråga och Mattias Perjos beskriver det som prioritet nummer ett.

”Det är en showstopper och inget får sättas före. Det är som en våt filt över bolaget som tar mycket resurser och drar ned tillväxttakten. Det kommer att pågå i många år innan man känner att man kan slappna av”, säger han.

Mattias Perjos erfarenhet inom branschen begränsas till rollen som leverantör till kunder inom läkemedels- och medicinteknikbranschen. Även om leverantörsrollen har inneburit kontakter med myndigheter som FDA så var bristen på erfarenhet ett frågetecken för honom själv.

”Det är klart att det hade varit bättre om jag hade den medicintekniska erfarenheten också. Jag har stor respekt för att det finns en inlärningskurva för att kunna göra ett bra jobb, inte minst när det gäller sjukhusen och dynamiken där”, säger han.

Enligt Mattias Perjos har dock styrelsen varit tydlig med att det är andra egenskaper än den medicintekniska kompetensen som man har eftersökt.

”De bedömer att det är andra bitar som är viktiga för Getinge i den här fasen och att det finns gott om människor med den biten i bolaget. Det har gjort att det känns om inte riskfritt så i alla fall tryggt att hoppa på det här”, säger han.

Ordföranden Carl Bennet tonar än mer ned betydelsen av Mattias Perjos bristande erfarenhet inom området.

”Nej, han har ingen medicinteknisk erfarenhet, men han har en omfattande erfarenhet av att jobba med kvalificerade produkter och kunder och har en gedigen internationell erfarenhet. Vi hade flera mycket bra kandidater, både extern och internt, men valet föll på Mattias”, säger Carl Bennet

Getinge har redan solida medicintekniska positioner, anser Carl Bennet. Det som saknas är just de organisatoriska bitarna som Mattias Perjos gång på gång bevisat att han behärskar.

”Man kan enkelt följa hans väg steg för steg och hur han undan för undan har fått utökat förtroende i och med att han har levererat”, säger han.

Carl Bennet lyfter också fram Mattias Perjos ingenjörsbakgrund som en fördel under rekryteringsprocessen.

”Det kommer att komma väl till pass. Vi måste lyfta oss inom produktutveckling och leverera mer till marknaden.”

Vad förväntar du dig av den nya vd:n?
”Han har många utmaningar och det handlar väl helt enkelt om att få Getinge på banan igen”, säger Carl Bennet.

Det är fortfarande inte klart när Mattias Perjos tillträder sitt nya jobb.

”Jag hoppas att han kan börja så snart som möjligt. Bolaget behöver honom”, säger Carl Bennet.

Aktiemarknaden reagerade positivt på beskedet om ny vd, men har sedan fortsatt att värdera ned Getinge. Efter den initiala glädjen där aktien steg 2,3 procent har den vänt nedåt igen. Det behövs uppenbarligen mer än en tillträdande vd för att vinna tillbaka marknadens förtroende.

”Jag vet ingenting om Mattias Perjos förutom det som står i det cv som Getinge skickade ut. Och att Carl Bennet historiskt har varit väldigt duktig på att välja vd”, som en aktieanalytiker Di har talat med uttrycker det.

Det finns dock ett undantag till historiken. När Alex Myers utsågs till vd för Getinge kallade Carl Bennet honom för ”en given kronprins”. Alex Myers satt sedan 18 månader på posten.
”Mattias är den person som kan ta Getinge till nästa nivå, det både tror och hoppas jag”, säger han nu.
The proof is in the pudding är ett av Carl Bennets favorituttryck.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?