Annons

Han sitter på hemligheten bakom framgångsrika förhandlare

Fem frågor till Lars-Johan Åge, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, aktuell med boken ”Happy happy”, på Volante förlag.

Lars-Johan Åge har bland annat intervjuat FBI:s gisslanförhandlare i sitt arbete med att ta fram happy happy-metoden.
Lars-Johan Åge har bland annat intervjuat FBI:s gisslanförhandlare i sitt arbete med att ta fram happy happy-metoden.

Varför har du skrivit den här boken?
”Jag bestämde för tio år sedan att jag skulle studera vad som är hemligheten med framgångsrika förhandlare. Jag hittade ett antal framgångsfaktorer och märkte att de även funkar i andra sammanhang, till exempel bland chefer och hemma vid köksbordet. Jag bestämde mig för att koka ner det till nåt som kan hjälpa människor. Att komma överens ligger i vårt DNA och leder till ökad livskvalitet.”

Vad innebär happy happy?
”Det utgår från att man skapar ett värde som tar sikte på framtiden. Det handlar inte bara om att båda parter ska vara glada, för det låter lite banalt. Utan snarare att man ska känna sig nöjd eller uppfatta något som meningsfullt. Det är långsiktigt värdeskapande, hållbarhet helt enkelt.”

Vad är det för fel på win-win?
”Det är lite omodernt. Det låter som att man mäter något vid en enskild tidpunkt. Jag tyckte inte det funkade, så jag skapade happy happy, och uttrycket har fallit i god jord både hos gisslanförhandlare och i näringslivet.”

Vilket är det bästa knepet för att åstadkomma happy happy?
”Det finns fem steg, och det viktigaste är att skapa en positiv känsla. Det finns forskning som visar att de som är på bra humör skapar bättre överenskommelser än de som är på dåligt humör. Om du är stressad eller arg blir det inte roligt för någon, för ett beteende smittar väldigt effektivt. Du har aldrig sett en gisslanförhandlare ens på film som är på dåligt humör. De finns inte i verkligheten, av den enkla anledningen att det är likhetstecken med katastrof.”

När kan man använda sig av metoden?
”I alla situationer, eftersom det handlar om samarbete som skapar värde. Samarbete är den största framgångsfaktorn både för företag och människor.”

Det låter så enkelt, vad är nytt?
”Alla bra grejer låter enkla. Men happy happy är ett nytt begrepp som jag i min forskning analyserat i detalj och kokat ned till fem steg. De flesta gör redan så här när de är i form, utan att de vet om det. Det boken kan bidra med är att man lär sig göra det även när man är stressad eller inte känner till principen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?