ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Han sitter på hemligheten bakom framgångsrika förhandlare

  • Lars-Johan Åge har bland annat intervjuat FBI:s gisslanförhandlare i sitt arbete med att ta fram happy happy-metoden.

Fem frågor till Lars-Johan Åge, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, aktuell med boken ”Happy happy”, på Volante förlag.

Varför har du skrivit den här boken?
”Jag bestämde för tio år sedan att jag skulle studera vad som är hemligheten med framgångsrika förhandlare. Jag hittade ett antal framgångsfaktorer och märkte att de även funkar i andra sammanhang, till exempel bland chefer och hemma vid köksbordet. Jag bestämde mig för att koka ner det till nåt som kan hjälpa människor. Att komma överens ligger i vårt DNA och leder till ökad livskvalitet.”

Vad innebär happy happy?
”Det utgår från att man skapar ett värde som tar sikte på framtiden. Det handlar inte bara om att båda parter ska vara glada, för det låter lite banalt. Utan snarare att man ska känna sig nöjd eller uppfatta något som meningsfullt. Det är långsiktigt värdeskapande, hållbarhet helt enkelt.”

Vad är det för fel på win-win?
”Det är lite omodernt. Det låter som att man mäter något vid en enskild tidpunkt. Jag tyckte inte det funkade, så jag skapade happy happy, och uttrycket har fallit i god jord både hos gisslanförhandlare och i näringslivet.”

Vilket är det bästa knepet för att åstadkomma happy happy?
”Det finns fem steg, och det viktigaste är att skapa en positiv känsla. Det finns forskning som visar att de som är på bra humör skapar bättre överenskommelser än de som är på dåligt humör. Om du är stressad eller arg blir det inte roligt för någon, för ett beteende smittar väldigt effektivt. Du har aldrig sett en gisslanförhandlare ens på film som är på dåligt humör. De finns inte i verkligheten, av den enkla anledningen att det är likhetstecken med katastrof.”

När kan man använda sig av metoden?
”I alla situationer, eftersom det handlar om samarbete som skapar värde. Samarbete är den största framgångsfaktorn både för företag och människor.”

Det låter så enkelt, vad är nytt?
”Alla bra grejer låter enkla. Men happy happy är ett nytt begrepp som jag i min forskning analyserat i detalj och kokat ned till fem steg. De flesta gör redan så här när de är i form, utan att de vet om det. Det boken kan bidra med är att man lär sig göra det även när man är stressad eller inte känner till principen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer