1515
Annons

Han prickade in hälsobolaget

De spelare som lyckades pricka in Bonesupports rusning i förra veckan fick se sina portföljer klättra i placeringarna. 

Bäst gick det för Ulf Kihlberg som också fick skjuts av ett par andra hälsobolag.

”Jag visste att det skulle komma ett besked, så jag chansade”, säger han.

Ulf Kihlberg lyckades bäst i Drömportföljen i förra veckan när han lyckades pricka in medicinteknikbolaget Bonesupport.
Ulf Kihlberg lyckades bäst i Drömportföljen i förra veckan när han lyckades pricka in medicinteknikbolaget Bonesupport.Foto:Privat och Bonesupport

När nyheten kablades ut om att medicinteknikbolaget Bonesupport fick ett marknadsgodkännade i USA i förra veckan stack aktien iväg omkring 50 procent.

Di:s Johan Wendel skriver i sin analys att kursrusningen mycket väl kan vara startskottet till något större om inte tillverknings- eller leveransstrul sätter käppar i hjulen. Och det verkar som analyshusen håller med. Både Carnegie, ABG och SEB har nyligen uppdaterat sina köprekommendationer för Bonesupport där ABG har högst riktkurs, 95 kronor, vilket ger en uppsida på omkring 60 procent från nuvarande nivå.

Samtliga spelare på topp fem-listan över de som lyckats bäst i förra veckan hade med bolaget i sin portfölj. 

Allra bäst gick det för Ulf Kihlberg, 53 år från Göteborg, vars portfölj ”Kihlens Bästa” gick upp 28,9 procent i förra veckan. Förutom Boneupport hjälpte framför allt specialläkemedelsbolaget Calliditas till att lyfta Ulf Kihlbergs drömportfölj. I torsdags fick bolaget ett positivt utlåtande kring ett godkännande. Både Bonesupport och Calliditas är Ulf Kihlberg väl insatt i och finns också med i hans privata portfölj.

”Men i en sådan här tävling handlar ju mycket om tur, man måste våga chansa på bolag som det kan hända något med. Jag visste att det skulle komma besked för Bonesupport när som helst. Även Calliditas väntade på ett godkännande i Europa, jag visste att de beskeden skulle komma. Men de kunde ju lika väl ha varit negativa och då hade det inte gått lika bra”, säger han.

Trots veckans framgångar är det en bit kvar upp till toppen, hans portfölj ligger på måndagseftermiddagen på 410:e plats av 20274 portföljer. 

Hur ser strategin ut framåt, gör du några förändringar i portföljen?
”Jag kanske ska ta bort en eller ett par bolag nu för att hitta något nytt spännande. Kortsiktigt har de kanske gjort sitt”.

Men att vinna tävlingen tror han blir svårt:

”Det handlar om slumpen när det är så kort horisont, det är bara att vara ärlig inför det. Man kan lika väl hamna på tiotusende plats som att hamna på femte plats. Jag ska givetvis göra vad jag kan, men jag tror att chanserna att vara med i toppen är små.”

Profilen ”Jonas0077” har lyckats med bedriften att placera båda sina portföljer på en andra och en tredje plats på veckans topplista. Bonesupport finns med i båda portföljerna, men i den som presterat bäst, ”foreverblue”, finns också Camurus och Calliditas med.

 


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?