1515
Annons

Han prickade in hälsobolaget

De spelare som lyckades pricka in Bonesupports rusning i förra veckan fick se sina portföljer klättra i placeringarna. 

Bäst gick det för Ulf Kihlberg som också fick skjuts av ett par andra hälsobolag.

”Jag visste att det skulle komma ett besked, så jag chansade”, säger han.

Ulf Kihlberg lyckades bäst i Drömportföljen i förra veckan när han lyckades pricka in medicinteknikbolaget Bonesupport.
Ulf Kihlberg lyckades bäst i Drömportföljen i förra veckan när han lyckades pricka in medicinteknikbolaget Bonesupport.Foto:Privat och Bonesupport

När nyheten kablades ut om att medicinteknikbolaget Bonesupport fick ett marknadsgodkännade i USA i förra veckan stack aktien iväg omkring 50 procent.

Di:s Johan Wendel skriver i sin analys att kursrusningen mycket väl kan vara startskottet till något större om inte tillverknings- eller leveransstrul sätter käppar i hjulen. Och det verkar som analyshusen håller med. Både Carnegie, ABG och SEB har nyligen uppdaterat sina köprekommendationer för Bonesupport där ABG har högst riktkurs, 95 kronor, vilket ger en uppsida på omkring 60 procent från nuvarande nivå.

Samtliga spelare på topp fem-listan över de som lyckats bäst i förra veckan hade med bolaget i sin portfölj. 

Allra bäst gick det för Ulf Kihlberg, 53 år från Göteborg, vars portfölj ”Kihlens Bästa” gick upp 28,9 procent i förra veckan. Förutom Boneupport hjälpte framför allt specialläkemedelsbolaget Calliditas till att lyfta Ulf Kihlbergs drömportfölj. I torsdags fick bolaget ett positivt utlåtande kring ett godkännande. Både Bonesupport och Calliditas är Ulf Kihlberg väl insatt i och finns också med i hans privata portfölj.

”Men i en sådan här tävling handlar ju mycket om tur, man måste våga chansa på bolag som det kan hända något med. Jag visste att det skulle komma besked för Bonesupport när som helst. Även Calliditas väntade på ett godkännande i Europa, jag visste att de beskeden skulle komma. Men de kunde ju lika väl ha varit negativa och då hade det inte gått lika bra”, säger han.

Trots veckans framgångar är det en bit kvar upp till toppen, hans portfölj ligger på måndagseftermiddagen på 410:e plats av 20274 portföljer. 

Hur ser strategin ut framåt, gör du några förändringar i portföljen?
”Jag kanske ska ta bort en eller ett par bolag nu för att hitta något nytt spännande. Kortsiktigt har de kanske gjort sitt”.

Men att vinna tävlingen tror han blir svårt:

”Det handlar om slumpen när det är så kort horisont, det är bara att vara ärlig inför det. Man kan lika väl hamna på tiotusende plats som att hamna på femte plats. Jag ska givetvis göra vad jag kan, men jag tror att chanserna att vara med i toppen är små.”

Profilen ”Jonas0077” har lyckats med bedriften att placera båda sina portföljer på en andra och en tredje plats på veckans topplista. Bonesupport finns med i båda portföljerna, men i den som presterat bäst, ”foreverblue”, finns också Camurus och Calliditas med.

 


Han knep tredjeplatsen utan börskunskaper: ”Chockad”

Henrik Borg och Peter Rimås fick nöja sig med brons och silver i Di:s aktietävling. Båda är dock nöjda med sina insatser.

”Jag har inte hållit på med aktier alls, så jag blev helt chockad”, säger Henrik Borg.

Petter Hansson, till vänster, vann Drömportföljen. På andra plats kom Peter Rimås och på tredje Henrik Borg.
Petter Hansson, till vänster, vann Drömportföljen. På andra plats kom Peter Rimås och på tredje Henrik Borg.

Spelutvecklaren Petter Hansson vann premiäromgången av Di:s aktietävling Drömportföljen. Hans portfölj lyckades klättra hela 46 procent - samtidigt som Stockholmsbörsen föll 11 procent.

Länge fajtades Petter Hansson och socionomen Peter Rimås om förstaplatsen. Fram till sista dagen var det fortfarande ovisst vem som skulle ta hem segern - men då ryckte Petter Hansson ifrån. 

Förutom att han lyckades pricka in ett par lyckosamma bolag på upploppet, valde han att gå upp i kontanter då han fruktade ett börsras i spåren av det amerikanska KPI-beskedet under fredagen. Det blev inget ras men en kännbar nedgång - vilket gynnade strategin. Ett annat knep för att behålla ledningen var att kopiera Peter Rimås innehav, för att på så sätt undvika att hamna på efterkälken.

 Peter Rimås känner dock ingen bitterhet över att bli omsprungen på mållinjen.

”Nej, han var en värdig vinnare och hade en strategi som han följde, det var snyggt. Själv behöll jag aktierna jag hade koll på. Börjar man dribbla för mycket med annat är det lätt att gå bort sig”, säger Peter Rimås.

Tredjeplatsen gick till Henrik Borg, ingenjör, från skånska Kävlinge. Han blev överraskad över att plötsligt få se sin portfölj klättra bland placeringarna. Under en period ledde han tävlingen. 

”Jag började klättra ganska tidigt och blev helt chockad. Jag har inte hållit på med aktier alls och hade egentligen ingen koll på bolagen”, säger Henrik Borg.

Strategin vara att plocka in bolag som gått ner mycket. Då var forskningsbolaget Saniona ett av dem, vilket visade sig vara ett riktigt lyckokast. Förutom Haldex är Saniona det bolag som gått upp mest under tävlingsperioden, 60 procent. Även forskningsbolaget Vicore fanns med i Henrik Borgs bronsportfölj och hör till dem som stigit allra mest under tävlingen, 52 procent.

”När jag låg etta var det nervöst, då var jag inne och titta hela tiden, men vågade inte göra så många förändringar med rädsla för att de skulle sänka mig. Det var kul att det gick så bra ändå, och kul att hamna före Di:s profiler”, säger Henrik Borg.

Ingen av Di:s profiler lyckades få positiv avkastning på sin drömportfölj. Bäst gick det för Di:s analytiker Ulf Petersson vars portfölj landade på minus 1,2 procent och en 3065:e plats. 

Totalt var 20356 portföljer med i tävlingen. 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?