Annons

Han matar Northvolt med asiatiska experter

SKELLEFTEÅ. Nästan alla batteriexperter i världen finns i Asien. Företaget Minnovation International ser till att de hamnar hos Northvolt. Den stora efterfrågan på batterikompetens gör bolaget, med säte i huvudstaden, till årets Gasellvinnare i Stockholm. 

Minnovation Internationals vd Peter Åberg vid Northvolts grindar.
Minnovation Internationals vd Peter Åberg vid Northvolts grindar.Foto:Jesper Frisk

Grupp efter grupp med män och kvinnor i gula västar och hjälmar promenerar på väg, till eller från, Northvolt 1 i Skellefteå. Det är lunchtid och många passar på att köpa sin mat i någon av de food trucks som finns på området. Många olika språk hörs bland de som passerar.

Produktionen inne på anläggningen är fortfarande blygsam, först i början av 2024 kommer fabrikens första del att nå full produktion. Men det hindrar inte att fabriksområdet i Bredbyn, norr om Skellefteå centrum, redan i dag sjuder av liv.

Exakt vad som händer innanför väggarna i de stora byggnaderna får ingen utomstående se. Men vi vet att produktionsutrustning installeras och testas för fullt därinne.

Det är där årets Gasellvinnare i Stockholm, Minnovation, kommer in i bilden.

”Vi har 250 anställda på Northvolt och det handlar om specialister. De flesta kommer från Kina, Korea och Japan. Vissa delar som de arbetar med är väldigt vitala, det måste bara fungera”, säger företagets vd Peter Åberg.

Minnovation grundades av Min Li-Danielsson. Hon kommer från Kina och har en bakgrund på Ericssons hr-avdelning. Den kompetensen i kombination med kunskap om Kina och kontakter i landet är grunden i Minnovations affärsidé. Det började i blygsam skala med rekrytering av bland annat vårdpersonal, men snart började företaget att växa.

Skälet stavas till stor del Northvolt. Min Li-Danielsson såg det behov som var på väg att växa fram i Skellefteå och förstod att Minnovation skulle kunna spela en roll. Kina är tillsammans med Sydkorea och Japan ännu så länge dominerande inom tillverkningen av batterier till elbilar.

För att få i gång batteritillverkning i Europa behövs kompetens från Asien.

”Kina ligger före Europa, så är det. Kompetensen växer i Europa, men 70-80 procent av kompetensen finns fortfarande i de asiatiska länderna”, säger Peter Åberg.

Praktiskt fungerar det så att Minnovations kund i Skellefteå är det kinesiska företaget Lead, som i sin tur är en av Northvolts viktigaster leverantörer i Skellefteåfabriken. Minnovation rekryterar och hyr ut personalen till Lead, samt hjälper till med alla de samhällskontakter som krävs för att få verksamheten att fungera.

Foto:Jesper Frisk

På Minnovations kontor på Strandvägen i Stockholm sitter en grupp medarbetare som har täta kontakter med i första hand Migrationsverket och Skatteverket. Men de hjälper även uppdragsgivarna med en lång rad praktiska göromål som är nödvändiga för ett utländskt företag i Sverige. Det kan handla om allt från att se till att de anställda har svenska bankkonton till arbetsmiljö och arbetsrätt.

”Vi säkerställer att vi betalar löner enligt avtal. Det är framför allt IF Metall vi har kontakt med. Vi betalar svenska löner till alla och sociala avgifter. Det är viktigt”, säger Peter Åberg.

Ibland blir det krockar eftersom en del av de anlitade experterna kommer från en helt annan företagskultur än den i Sverige.

”En del kanske är vana att jobba 12 timmar, men då måste vi säga att nej, det går inte här”, berättar Peter Åberg.

Men en stor del av Minnovations arbete i Sverige handlar om att få personalen att trivas. Det kan handla om hjälp med att läsa ett svenskt lönebesked eller att lotsa folk rätt när de har kontakt med samhället.

”Ta det här med sjukvård. Vart tar man vägen om man bryter ett finger eller får en blindtarmsinflammation? Där kommer vi in i bilden”, säger Peter Åberg.

Företagets ambition är att en del av den personal som hyrs in ska välja att stanna i Sverige. I Skellefteå har några av de som Minnovation rekryterat sett sina uppdrag övergå till anställningar i Northvolt.

Med tiden vill bolaget att det ska bli fler. Det behövs batterikunskap i Sverige och ingen som öppnat en tidning i år kan ha missat att näringslivet i norra Sverige skriker efter folk. För att lyckas med det har Minnovation gått ett steg längre. Man nöjer sig inte med att få det praktiska att fungera, bolaget jobbar även på plats i Skellefteå med att få folk att trivas.

”Det är extremt viktigt att starta integrationsprocessen direkt. Att de får komma in i de sociala mötesrummen och träffa människor som är i samma situation”, säger Jens Pihlblad som jobbar på Minnovations kontor i Skellefteå.

Han är ordförande i ortens boxningsklubb, dit han lockat många Northvoltarbetare. Minnovation samarbetar också med föreningen Expat And Friends, som har ett språkcafé, arrangerar gemensamma besök på hockeymatcher och kulturträffar. Och mycket annat.

”Föreningslivet är den bästa chansen att få ut folk. Annars åker man hem och lagar sin egen mat och tittar på kinesisk tv. Då blir det ingen integration”, säger Peter Åberg.

Han ser integrationsarbetet som en affärskritisk investering.

”Det kostar en del pengar för oss, men vi tycker att det är viktigt. När vi lyckas med den biten blir det också långsiktigt hållbart för industriföretagen som rekryterar.”

Foto:Jesper Frisk

I åtminstone sju år framåt tror Peter Åberg att Minnovation kommer att ha jobb på Northvolt i Skellefteå. Siktet är inställt på andra stora industriprojekt i Sverige. Det är batterifabriker på gång i Göteborg, Borlänge, Mariestad, Mo i Rana och Vasa. Alla kommer att behöva experter.

Bolaget är även nyfiket på H2 Green Steel i Boden och en rad stora infrastrukturprojekt som planeras i landet. Men man tittar även på andra delar av samhällsutvecklingen i norra Sverige, exempelvis rekrytering av folk till vården.

Ambitionen är att fortsätta växa. Tanken är att även i fortsättningen locka långväga personal till industriorterna.

”Vi skulle kunna göra det lätt för oss och plocka folk från varandra och från sjukvården. Så håller inte vi på, det är inte samhällsekonomiskt sjysst och det håller inte i längden. Då letar vi hellre folk i andra delar av landet eller i andra delar av världen”, säger Peter Åberg.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera