Annons

Han konkurrerar med extremt rena dna-bitar

Renhet, längd och skala. Tre ord som beskriver Moligo Technologies, bolaget som Italienfödda Cosimo Ducani startade i februari förra året med bas på Karolinska Institutets campus. 

”Vi säljer redan till några företagskunder som bedriver forskning”, säger Cosimo Ducani.
”Vi säljer redan till några företagskunder som bedriver forskning”, säger Cosimo Ducani.Foto:Jesper Frisk

”Vårt mål är att förse marknaden med extremt rena och långa dna-bitar i industriell skala för att göra geneditering, särskilt när det handlar om crispr-tekniken, säkrare, mer effektiv och tillgänglig i de volymer som behövs för kliniska studier. Det är inte möjligt i dag”, säger Cosimo Ducani. 

”Dessutom arbetar vi med att göra våra dna-bitar mer kostnadseffektiva än de som finns på marknaden idag.”

2011 flyttade Cosimo Ducani till Sverige för att göra sin postdok (en tidsbegränsad forskningstjänst) på Karolinska Institutet under ledning av professor Björn Högberg. 

”Jag kom hit för att utveckla en teknik för att producera dna-bitar genom att använda enzymer. Men när jag var klar bestämde jag mig för att stanna och starta ett eget bolag.”

Han hade nämligen konstaterat att de nya genteknikerna, där crispr ingår, kräver dna-bitar av hög kvalitet.

”Dagens metoder för att bygga dna baseras på kemi vilket innebär att molekylerna blir korta, med en hel del felaktigheter och bara kan produceras i små kvantiteter. Det begränsar potentialen för geneditering kraftigt”, menar Cosimo Ducani. 

Moligo Technologies tog nyligen in nytt externt kapital från riskkapitalbolaget Colibri Ventures för att skapa utrymme för en uppskalning av produktionsvolymerna och göra produkten än mer kostnadseffektiv. 

”Vi säljer redan till några företagskunder som bedriver forskning men under nästa år bör vi vara igång med produktion för att tillgodose behovet från kliniska studier.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera