1515

Han konkurrerar med extremt rena dna-bitar

Renhet, längd och skala. Tre ord som beskriver Moligo Technologies, bolaget som Italienfödda Cosimo Ducani startade i februari förra året med bas på Karolinska Institutets campus. 

”Vi säljer redan till några företagskunder som bedriver forskning”, säger Cosimo Ducani.
”Vi säljer redan till några företagskunder som bedriver forskning”, säger Cosimo Ducani.Foto:Jesper Frisk

”Vårt mål är att förse marknaden med extremt rena och långa dna-bitar i industriell skala för att göra geneditering, särskilt när det handlar om crispr-tekniken, säkrare, mer effektiv och tillgänglig i de volymer som behövs för kliniska studier. Det är inte möjligt i dag”, säger Cosimo Ducani. 

”Dessutom arbetar vi med att göra våra dna-bitar mer kostnadseffektiva än de som finns på marknaden idag.”

2011 flyttade Cosimo Ducani till Sverige för att göra sin postdok (en tidsbegränsad forskningstjänst) på Karolinska Institutet under ledning av professor Björn Högberg. 

”Jag kom hit för att utveckla en teknik för att producera dna-bitar genom att använda enzymer. Men när jag var klar bestämde jag mig för att stanna och starta ett eget bolag.”

Han hade nämligen konstaterat att de nya genteknikerna, där crispr ingår, kräver dna-bitar av hög kvalitet.

”Dagens metoder för att bygga dna baseras på kemi vilket innebär att molekylerna blir korta, med en hel del felaktigheter och bara kan produceras i små kvantiteter. Det begränsar potentialen för geneditering kraftigt”, menar Cosimo Ducani. 

Moligo Technologies tog nyligen in nytt externt kapital från riskkapitalbolaget Colibri Ventures för att skapa utrymme för en uppskalning av produktionsvolymerna och göra produkten än mer kostnadseffektiv. 

”Vi säljer redan till några företagskunder som bedriver forskning men under nästa år bör vi vara igång med produktion för att tillgodose behovet från kliniska studier.”

 


Innehåll från IntersystemsAnnons

Om datautbytet som krävs för att möta utmaningarna inom vården

Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.
Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.

För att möta utmaningarna som vården står inför i dag, krävs ett enklare sätt att utbyta journaldata mellan olika enheter. Det här erbjuder InterSystems med sin fristående plattform, som kan dela och aggregera data mellan system. 

– Med en nationell datasamordning kan vi bekämpa vårdens kostnadskris och snabbare möta patienters behov, säger Johan Nordström, regionchef Skandinavien, InterSystems.

InterSystems skapar i dag med sitt erbjudande betydande mervärden som kan leda till datadriven innovation, bättre resursallokering och effektivare organisationer. Deras plattform används inom vård, finans, logistik och tillverkning för att bättre nyttja den data som finns inom respektive verksamhet. Inom vården möjliggör den en snabbare tillgång till hälsodata, vilket innebär att man får mer resurser och tid till annan och bättre vård. 

– Svårigheterna med att dela journaldata innebär att tusentals timmar slösas bort inom sjukvården varje år på att få tag på den information som behövs för att vårda patienter. Att samordna data är inte bara en fråga om patientsäkerhet utan om personalens tid, säger Johan Nordström. 

Fördelarna med nationell datasamordning

InterSystems ambition med sitt arbete är att medverka till att skapa en modernare vård i Sverige. De tror på en nationell datasamordning som möjliggör samarbete mellan olika regioner, kommuner och vårdinstitutioner. Deras plattform är en första byggsten som möjliggör den här resan. 

– En nationell datasamordning ger i ett första skede interoperabilitet, det vill säga att IT-system fungerar tillsammans. I ett vidare perspektiv ger det en mer effektiv verksamhet, vilket innebär att det blir pengar över för att anställa sjuksköterskor, läkare och andra nödvändiga resurser. 

InterSystems hjälpte Danmark få järnkoll på pandemin 

Statens Serum Institut i Danmark valde att ta hjälp av en partner till InterSystems för att samordna data i sitt MiBa-projekt. Här byggde man en nationell databas för hantering av labbsvar; MiBa, dit alla mikrobiologilabb i Danmark rapporterar. Databasen togs inte fram i specifikt syfte för pandemier, men när Covid nådde landet kunde de använda sig av den för att mäta och hantera testresultat. Det här har gett dem ett bättre underlag vid svårt beslutsfattande men även bättre möjligheter att begränsa smittspridningen.

– Vi vet exakt i realtid hur många och vilka som har testat sig och resultaten av de tester som är klara. Vi rapporterar varje timme, men skickar bara rapporter till myndigheter och beslutsfattare en gång per dag. Det skulle bli för svårt för dem att hantera annars, säger Marianne Voldstedlund, specialistläkare i mikrobiologi och chef för sektionen som sköter integration och analys av data på Statens Serum Institut i Danmark. 

– De problem som uppstår på grund av den decentraliserade sjukvården i Sverige har blivit allt tydligare under pandemin. Hade vi haft en nationell datasamordning likt Danmark skulle det vara lättare att fatta beslut kring pandemin, till exempel nedstängningar, avslutar Johan Nordström. 

Om InterSystems
InterSystems grundades 1978 och är en ledande mjukvaruleverantör för affärskritiska data inom sektorerna vård, finans, tillverkning och logistik. InterSystems molnförberedda dataplattformar löser problem med interoperabilitet, prestanda och skalbarhet för stora organisationer runt om i världen. InterSystems tillhandahåller även egna lösningar för vården. InterSystems har en prisbelönt kundsupport, som är tillgänglig dygnet runt, och partners i mer än 80 länder. InterSystems är privatägt med huvudkontor i Cambridge, Massachusetts, och 25 kontor över hela världen. Johan Nordström är Skandinavienchef för InterSystems.

Läs om deras lösning för vården på intersystems-healthcare.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intersystems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?