1515
Annons

Han knep tredjeplatsen utan börskunskaper: ”Chockad”

Henrik Borg och Peter Rimås fick nöja sig med brons och silver i Di:s aktietävling. Båda är dock nöjda med sina insatser.

”Jag har inte hållit på med aktier alls, så jag blev helt chockad”, säger Henrik Borg.

Petter Hansson, till vänster, vann Drömportföljen. På andra plats kom Peter Rimås och på tredje Henrik Borg.
Petter Hansson, till vänster, vann Drömportföljen. På andra plats kom Peter Rimås och på tredje Henrik Borg.

Spelutvecklaren Petter Hansson vann premiäromgången av Di:s aktietävling Drömportföljen. Hans portfölj lyckades klättra hela 46 procent - samtidigt som Stockholmsbörsen föll 11 procent.

Länge fajtades Petter Hansson och socionomen Peter Rimås om förstaplatsen. Fram till sista dagen var det fortfarande ovisst vem som skulle ta hem segern - men då ryckte Petter Hansson ifrån. 

Förutom att han lyckades pricka in ett par lyckosamma bolag på upploppet, valde han att gå upp i kontanter då han fruktade ett börsras i spåren av det amerikanska KPI-beskedet under fredagen. Det blev inget ras men en kännbar nedgång - vilket gynnade strategin. Ett annat knep för att behålla ledningen var att kopiera Peter Rimås innehav, för att på så sätt undvika att hamna på efterkälken.

 Peter Rimås känner dock ingen bitterhet över att bli omsprungen på mållinjen.

”Nej, han var en värdig vinnare och hade en strategi som han följde, det var snyggt. Själv behöll jag aktierna jag hade koll på. Börjar man dribbla för mycket med annat är det lätt att gå bort sig”, säger Peter Rimås.

Tredjeplatsen gick till Henrik Borg, ingenjör, från skånska Kävlinge. Han blev överraskad över att plötsligt få se sin portfölj klättra bland placeringarna. Under en period ledde han tävlingen. 

”Jag började klättra ganska tidigt och blev helt chockad. Jag har inte hållit på med aktier alls och hade egentligen ingen koll på bolagen”, säger Henrik Borg.

Strategin vara att plocka in bolag som gått ner mycket. Då var forskningsbolaget Saniona ett av dem, vilket visade sig vara ett riktigt lyckokast. Förutom Haldex är Saniona det bolag som gått upp mest under tävlingsperioden, 60 procent. Även forskningsbolaget Vicore fanns med i Henrik Borgs bronsportfölj och hör till dem som stigit allra mest under tävlingen, 52 procent.

”När jag låg etta var det nervöst, då var jag inne och titta hela tiden, men vågade inte göra så många förändringar med rädsla för att de skulle sänka mig. Det var kul att det gick så bra ändå, och kul att hamna före Di:s profiler”, säger Henrik Borg.

Ingen av Di:s profiler lyckades få positiv avkastning på sin drömportfölj. Bäst gick det för Di:s analytiker Ulf Petersson vars portfölj landade på minus 1,2 procent och en 3065:e plats. 

Totalt var 20356 portföljer med i tävlingen. 

 

 

 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper de industriföretag att hitta hållbara lösningar

Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.
Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Södertälje Science Park utökar satsningen på företagsstöd till små och medelstora producerande företag i Stockholmsregionen. I det kostnadsfria affärsutvecklingsprogrammet Liften hjälper de företag att hitta hållbara lösningar på utmaningar i sina verksamheter.

– Man kan säga att vi skapar ett Gnosjö i Stockholm, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Mötesplatsen för hållbar produktion – läs mer här.

Södertälje Science Park kallar sig för en mötesplats för hållbar produktion. De erbjuder flera olika program och aktiviteter som stärker och utvecklar företag inom hållbar produktion, eller med industrinära tjänster. Ett av erbjudandena är affärsutvecklingsprogrammet Liften, som riktar sig mot producerande industriföretag i Stockholmsregionen. Det långsiktiga målet är att stärka regionens innovationskraft och skapa starkare nätverk mellan regionens producerande företag.

– Stockholm är känt för tech, IT, finans och life science, men industriföretagen brukar inte lyftas fram på samma sätt trots att den tillverkande industrin är enormt viktig för regionen, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften på Södertälje Science Park och betonar att det finns en stor lucka att fylla.

– Det saknas en stark sammanhållande regional spelare för produktion och industri i Stockholm, vilket gör att tillverkande företag i stor utsträckning saknar nätverk och samarbeten. Här spelar Liften en stor roll, säger Maria Rylander Masoumi.

Erbjuds ett nätverk

Deltagarna i Liften får bland annat lära sig mer om hur man arbetar med hållbar innovation i företaget, bland annat genom affärskultur, designprocesser och omvärldsspaning.

– Efter avslutat program erbjuder vi dem ett nätverk där de kan utbyta lärdomar och erfarenheter med andra företag, säger hon.

Affärsutvecklingsprogrammet Liften har arrangerats i flera omgångar. En av deltagarna i den senaste omgången var Kontaktpressning som tillverkar specialanpassade industrikablage. Bolaget grundades 1965 och i dag levererar de produkter över hela världen. Deras kunder finns inom de flesta industrisegment som till exempel telekom, infrastruktur, medicin, maskinbyggnation, militär, flyg, kraft och belysning.

– Vi vill växa som företag och ett sätt att göra det är genom att lära sig av andra. Vi ville även utmana oss själva. Det handlar till exempel om ny teknik som vi inte helt behärskar. Jag kände också att vi var i behov av stöd och råd för att våga tänka framåt, säger Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Paula Falk, vd på Kontaktpressning.
Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Hon är mycket nöjd med programmet som bland annat har gett bolaget ett kvitto på att de är på rätt väg framåt.

– Vi gick in på djupet och vågade ifrågasätta vårt arbete och framtid. Det var mycket lärorikt. Ni kommer vi att kunna fortsätta utvecklas tack vare den kunskap som vi har fått med oss från Liften, säger Paula Falk.

”Viktigt lära sig av varandra”

Kontaktpressning befinner sig i slutfasen av det tolv veckor långa programmet. Efter avslutat program kommer de bli en del av Södertälje Science Parks industrinätverk.

– Det är viktigt att lära sig av varandra. Södertälje Science Park sitter på en enorm kunskap, de är hjälpsamma och brinner för att hjälpa oss. De är även lyhörda inför våra behov, säger Paula Falk.

Hon rekommenderar andra företag att gå programmet.

– Vi är en liten organisation som har begränsat med tid, men det har varit värt varenda minut. Jag har även växt och utvecklats i min roll som vd, säger Paula Falk.

Läs mer om Kontaktpressning – kablage och helhetslösningar

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Hög aktivitet lönade sig

Drömportföljvinnaren Petter Hansson var aktiv under hela tävlingsperioden, gjorde många portföljförändringar och lyckades pricka rätt både på oljeprisrally och kursrusande forskningsföretag.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Hög aktivitet var en utmärkt placeringsstrategi även om det med tanke på att sex börsbolag under tävlingsperioden gav högre avkastning än Drömportföljvinnaren hade varit möjligt att vid tävlingens början satsa pengarna på Haldex, Saniona, Leo Vegas, Vicore och Norva24 och lugnt luta sig tillbaka och låta kurs- och börsutvecklingen göra jobbet. 

Men sannolikheten för att plocka in de fem börsvinnarna av över 200 möjliga aktier är likt lottoraden försvinnande liten. I stället är det logiskt att en person som aktivt köpte och sålde under tävlingens gång och på så sätt hämtade hem många mindre kurslyft blev den som slutligen vann.

Sedan tävlingen började 4 april har det varit en ovanligt händelserik börsperiod. Börsåterhämtningen som inleddes i början av mars efter det inledande Ukrainakrigsraset tog abrupt slut precis när tävlingen startade och Stockholmsbörsen föll under första tävlingsmånaden med 15 procent. Därefter följde en snabb börsåterhämtning på 10 procent för att under de avslutande två tävlingsveckorna åter vända ned med nästan 10 procent. 

Dessutom har tävlingsperioden kryddats av inte mindre än en trio börsbud på spelbolaget Leo Vegas, tobaksföretaget Swedish Match och verkstadskoncernen Haldex. 

De stora kursrörelserna under tävlingsperioden har varit utmärkt för placerare som var aktiva och lyckades hoppa rätt från tuva till tuva utan större felsteg. 

Som långsiktig investeringsstrategi är det däremot väldigt få som lyckas manövrera rätt på börsgolvet utan att portföljen eroderas av ständiga courtagekostnader. 

På lång sikt skapas de stora aktieförmögenheterna av att hitta en framtida börsvinnare och hålla i framgångsrika aktieinnehav och inte falla för frestelsen av att plocka hem kortsiktiga vinster. 

För många placerare har säkert tävlingen gett en god gratislektion i hur börsen fungerar och vad som driver börskurser i ena eller andra riktningen. Dessa erfarenheter är värda mycket för det framtida aktiesparandet. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera