Annons

Han jagar kock-guldet

I helgen jagar Nobelkocken Jimmi Eriksson guld i Bocuse d’Or, kallat kock-VM, i Lyon i Frankrike.

24 kockar från lika många länder runt om i världen gör upp om VM-titeln. Jimmi Eriksson tog sig till final genom en fjärdeplats i EM i Budapest förra året. 

I helgen jagar Nobelkocken Jimmi Eriksson guld i Bocuse d’Or.
I helgen jagar Nobelkocken Jimmi Eriksson guld i Bocuse d’Or.Foto:Josefine Stenersen
Tävlingsrätten är mycket hemlig.
Tävlingsrätten är mycket hemlig.Foto:Josefine Stenersen
Han beskrivs som en av Sveriges mest erfarna tävlingskockar.Foto:Josefine Stenersen
Till sin hjälp har han comissen Thilda Mårtensson.
Till sin hjälp har han comissen Thilda Mårtensson.Foto:Josefine Stenersen

Senast Jimmi Eriksson var i rampljuset var under Nobelbanketten i Stockholms stadshus i december, då han lagade mat till 1.250 gäster. Då bestod köksbrigaden av 40 kockar och konditorer. I Lyon har Jimmi Eriksson en person till sin hjälp i tävlingsköket, Thilda Mårtensson är commis, och ska laga mat till 15 personer i juryn. 

”Vilken kontrast, det är helt fantastiskt”, säger Jimmi Eriksson skrattande och i full färd med att laga upp tävlingsrätterna på tid, fem och en halv timma, under ett av de sista träningspassen inför tävlingen. 

”Avbrottet för Nobelmiddagen kom inte jättelägligt, men å andra sidan var det inte så dumt att komma från det här en stund”, säger han.

Tävlingsrätterna är hemliga fram tills avgörandet i Lyon och får inte fotograferas under Di:s besök på träningsanläggningen på Stockholmsmässan. Därför kan Jimmie Eriksson heller inte säga så mycket om dem. 

Den ena rätten ska presenteras på fat och består av marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor som huvudråvaror. Den andra, som serveras på tallrik, är en vegetarisk trerättersmeny baserad på pumpa och riktar sig till barn och ungdomar. 

”Den börjar verkligen falla på plats nu. Vi har haft ceviche i tanken när vi skapat den rätten”, säger Jimmi Eriksson, som inte kan berätta mer. 

”När det gäller rätten med marulk kan jag nämna att vi valt att ha en lite lätt rökighet i smaken.”

Bocuse d’Or är uppkallat efter den legendariske kocken Paul Bocuse från Lyon och världsfinalen avgörs under två dagar vartannat år. Sedan starten 1987 har Sverige tagit en guldmedalj genom Mathias Dahlgren 1997. 

Tommy Myllymäki, som driver stjärnkrogen Aira på Djurgården i Stockholm, är den enda svensk som tagit två medaljer, silver 2011 och brons 2015. Han är ny president för det svenska deltagandet och medlem i juryn, som alltså består av 15 kockar. 

”Det gäller att hitta en smakbild som är universell och som går hem. Vi pratar om att göra en ‘hitlåt’ med visuell och smakmässig elegans”, säger Tommy Myllymäki, som varit engagerad i Bocuse d’Or sedan 2010, först som tävlande, sedan som coach och nu alltså president. 

”I Sverige är vi vana att dra upp smakerna ganska mycket med syra och sälta. Äter man andra länders mat så ligger de lite lägre på den skalan. Därför har vi pratat om att inte försöka maxa, att vi snarare ska hålla igen lite, så att det tilltalar fler.”

”Det gäller att göra två jämnbra rätter. Man måste vara bland de tre bästa med båda rätterna, annars vinner man inte.”

Tommy Myllymäki delar med sig av sina erfarenheter till Jimmi Eriksson, men det är Martin Brag som är coach.

”Jimmie är kanske den kock med mest tävlingserfarenhet som vi har i Sverige”, konstaterar Martin Brag.  

Jimmi Eriksson har tävlat i tio år. Han vann Årets unga kock 2013, blev Årets kock 2016 och var med i kocklandslaget i fyra år. Under flera år arbetade han på Lilla Ego, den hyllade restaurangen i Stockholm som drivs av två tidigare vinnare av Årets kock. Därefter gick han vidare till Stadshusrestauranger och är numer anställda av Compass Group med titeln kulinarisk ambassadör.

Hans unga medhjälpare, Thilda Mårtensson (en commis får vara högst 22 år) utsågs vid EM i Budapest till tävlingens bästa commis. 

”Det betyder att vi är på rätt spår, att vi jobbar bra tillsammans. Vi hade aldrig jobbat ihop tidigare, innan den svenska uttagningen”, säger Jimmi Eriksson.

Thilda Mårtensson själv arbetar så koncentrerat med upplagningen i träningsköket att vi inte törs störa med några frågor. 

Med tanke på att Stockholm är EU:s gastronomiska huvudstad 2023 är det säkert många inom branschen i huvudstaden som hoppas lite extra på guld den här gången. 

”Det skulle vara helt briljant”, säger Jimmi Eriksson.

Vad en seger skulle betyda för honom själv har han svårt att svara på.

”Jag vet inte om jag kan sätta ord på det riktigt. Det är något jag jobbat för otroligt länge och tänker på konstant.”

Tävlingen pågår under söndag-måndag, och först på måndagskvällen vet vi hur det gick.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera