1515
Annons

Han hjälper ungdomar in i arbetslivet: ”Finns ingen som fångar upp”

Utanförskapet har djupa rötter på Malmvägen i välbeställda Sollentuna. Kommunen för en ojämn kamp för att rädda ungdomar från skolavhopp, dåliga framtidsutsikter och kriminalitet. ”Det finns ingen som fångar upp dem idag”, säger Abdulkadir Bulhan som lockat företag som Postnord, Manpower och Uniflex att rekrytera unga från området. 

Abdulkadir Bulhan, projektledare på Möjligheternas plats.
Abdulkadir Bulhan, projektledare på Möjligheternas plats.Foto:Amanda Lindgren

Kvarteret runt Malmvägen i centrala Sollentuna var ett utanförskapsområde långt innan ordet ens var uppfunnet. Idag är det placerat på Polisens lista över riskområden.

Veckorapporterna från Polisen vittnar om ungdomsgäng som hänger i portuppgångar och vid affärslokaler. Om knarkförsäljning, skadegörelse och misshandel som en del av gatubilden. En del av den. För många som Di talar med har bott hela eller större delen av sitt liv på gatan och de trivs. 

Polisen saknar samtidigt förtroende hos många i området där de flesta boende har utländsk bakgrund. I somras mördades en ungdom och en ung man skadades allvarligt i området. Mordet följdes av ett grovt rasistiskt uttalande från en av poliserna i det kaos som uppstod på platsen, enligt en källa till Di. Uttalandet, som inte har inte har satt några spår i form av personalärenden hos myndigheten, nådde även kommunpolisen Johan Lundgrens öron som andrahandsuppgifter. 

Förekommer det rasism i Sollentunapolisen? 

”Jag har jättesvårt att svara på det”, säger han och pekar på att det är viktigt att anmäla om man känner sig utsatt för brott eller kränkning. 

”Vi är objektiva tjänstemän sedan har vi alla våra fördomar.”

Ni har inte medborgarnas förtroende på gatan, stämmer det och varför?

”Vi ska vara igenkända i området för att bygga förtroende. I dag är vi inte där i tillräcklig utsträckning”, säger Johan Lundgren. 

Men det här skulle handla om integration. Något av en expert på ämnet är Abdulkadir Bulhan, uppvuxen på Malmvägen. Han menar att integration startar med tryggheten.

”Det polisiära måste fungera. Polisen kan inte bara komma när det brinner, men samtidigt måste det finnas ett fungerande förebyggande arbete vilket saknas i dag ”, säger han. 

Abdulkadir Bulhan arbetar som projektledare på Möjligheternas Plats, en mötesplats för unga i Sollentuna på Malmvägen, som lovordas av styret, oppositionen, och av tjänstemän i kommunen. Ett projekt som handlar om att få unga i arbete, finansierat av Allmänna arvsfonden, är inne på sitt tredje år. Kommunen och Arbetsförmedlingen når inte många av de unga i området, konstaterar Abdulkadir Bulhan och pekar på att myndighetsmisstron även omfattar dessa. Bilden bekräftas av tjänstemän i kommunen. 

”Det finns inga ingångar, det finns inga relationer, det finns inget informationsutbyte. Det här är en av Sveriges mest socioekonomiskt segregerade kommuner”, säger han. 

Bland de unga eller unga vuxna kan en puff i rätt riktning vara avgörande för vilken väg livet tar, påpekar han. 

”Vi haft stora problem med ungdomar som fastnar i kriminalitet och droger, som hoppar av skolan för tidigt. Det finns ingen som fångar upp ungdomarna i dag”, säger Abdulkadir Bulhan. 

Hörnsoffan på Möjligheternas Plats med sitt tv-spel har fångat upp 120 personer som deltagit i cv-skrivande och jobbsökaraktiviteter, varav 63 har gått vidare till jobb eller studier. Minst en arbetsgivare i månaden besöker Möjligheternas Plats. Postnord, Bilda personal, Manpower, Randstad och Uniflex hör till de företag som blivit inbjudna och i samtliga fall också anställt ungdomar, enligt Abdulkadir Bulhan. 

”Vi jobbar uppsökande med ungdomar på glid. Vi hjälper dem att söka jobb, vi är deras första referens. De som har hoppat av, de som har en fot i kriminalitet”, säger han. 

Men, det svåra för ungdomar är många gånger inte att få ett jobb utan att behålla det, konstaterar Abdulkadir Bulhan, som därför även erbjuder ledarskapsutbildningar som ett sätt att göra ungdomarna redo för arbetsmarknaden. 

Men varför tv-spel? 

”Spelandet är ett sätt att skapa relationer”, säger han. 

När fritidsgården Northside i kvarteret stängdes i våras sedan det framkommit uppgifter om att personal kränkt besökare, trakasserat dem sexuellt och straffat dem med fysiskt våld svarade Abdulkadir Bulhan med extra öppettider och fotbollskvällar. 

Han har flera idéer hur verksamheten kan skalas upp, men nu ser det istället ut som att han riskerar att få stänga i sommar. Då tar projektmedlen slut och beskedet från den politiska ledningen är att det inte finns några pengar till nästa år, möjligen senare. 

För ett par månader sedan startade kommunen en ny enhet som arbetar med 30 - 40 ungdomar. Men dem som är över 20 och dem som står längst från samhället når kommunen inte, anser Abdulkadir Bulhan. 

”I stället för att använda en redan befintlig metod med upparbetat förtroende bland målgruppen väljer ni att låta området stå helt utan ett lokalt förankrat förebyggande arbete”, skriver han i känslosamt ett brev till kommunen. 

Kommunens högsta politiker är moderaten Henrik Thunes. Hans parti har styrt kommunen i olika konstellationer sedan 1980. Enligt Henrik Thunes arbetar man ”på längden och tvären” för att unga människor inte ska fastna i utanförskap, i både kommunala och fristående verksamheter.   

De boende på gatan är vana vid utlovade satsningar som inte blir av. En utlovad miljardupprustning för snart femton år sedan frös inne och sju år gamla skisser av Malmvägen som en trädkantad boulevard har fortfarande inte blivit verklighet. Men nu växer en enorm lek- och aktivitetspark fram i området. Och man är i startgroparna i ett nytt samarbete mellan fastighetsägare, kommun och andra för att lyfta området. 

Kommunens första prioritet ligger på skolan, enligt Henrik Thunes. Målen är de högsta möjliga, att alla grundskoleelever ska bli behöriga till gymnasiet. 

”Alternativet vore att acceptera att vissa elever ska lämnas utan hopp. Det är för vår del uteslutet”, säger han och pekar på att kommunen står sig väl i rankingarna. 

Andelen gymnasiebehöriga elever ligger mellan 73 och 100 procent i kommunens skolor och på sina håll är gymnasieavhoppen omfattande.

”Vi lämnar ingen skola i sticket”, säger han. 

 I december fanns 277 ungdomar under 20 som varken studerade eller jobbade i kommunalt aktivitetsansvar, motsvarande 7 procent. Kommunen söker upp dem genom att skicka brev eller ringa, eller genom fältassistenternas kontakter, men dörrknackning räcker inte resurserna till, enligt förvaltningen.

”Det är en prioriterad fråga att få fler i meningsfull sysselsättning och vi har kontinuerligt förstärkt budgetramarna för detta”, säger Henrik Thunes.  

Har du något mål när Malmvägen inte ska vara riskområde? 

”Det är svårt att specificera ett år, men vi vill inte ha utsatta områden.”


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?