1515
Annons

Han har ren turistmagnet

När vinterbetet för renarna misslyckades i flera år i rad bytte Nils Torbjörn Nutti bana.
Nu kör renarna turister som vill uppleva norra Sverige mitt i vintern.
”Vi var länge hemmablinda här uppe och förstod inte hur exotiskt många tycker det är med renar och norrsken”, säger han.

Renägaren Nils Torbjörn Nutti i Jukkasjärvi.
Renägaren Nils Torbjörn Nutti i Jukkasjärvi.Bild:Jens Kärrman

Det är många minusgrader, dimman ligger tät över sjön. Kylan känns fuktig och rå, men Santiago och Miguel från Puerto Rico är entusiastiska. De har just kommit ut från gärdet där de har fått mata renarna och tagit bilder.

”Vi har varit här, i Abisko och Kiruna. Det har varit helt otroligt”, säger de om sina dagar i Norrbotten.

De är inte de enda utländska besökarna på Nils Torbjörn Nuttis anläggning invid den klassiska träkyrkan i Jukkasjärvi. En grupp japaner, väl påpälsade i skoteroveraller, visas runt på en utomhusutställning om den samiska kulturen som finns bredvid rengärdet.

”På vintern är 90 procent av gästerna utländska”, säger Nils Torbjörn Nutti.

Under några dåliga vintrar på 1990-talet fick han nödutfodra sin renhjord. Det kostade snabbt stora pengar och funderingarna på att hitta en annan försörjning växte sig starkare.
Sedan tidigare kände han ishotellets grundare Yngve Bergqvist.

”Jag sa åt Yngve att nu har jag renarna här i vinter, om några av hans gäster var intresserade av att komma och titta. Den första vintern kom det kanske 200–300 personer, men vi såg att de gillade det och tyckte det var speciellt”, berättar Nils Torbjörn Nutti.

Snart var turistföretaget Nutti Sámi Siida grundat och samarbetet med is-hotellet fortsatte. De var tidigt ute med att locka turister med norrskenet.

”I början när vi drog i gång här var det väldigt mycket japaner. Det kunde ligga folk ute på isen i renhudar i mörkret. Det var livsfarligt att köra skoter på sjön”, berättar han och skrattar.

Kärnan i Nutti Sámi Siidas verksamhet är den samiska kulturen. Gästerna kan åka ut i vildmarken med slädar dragna av renar, bo på en renfarm eller bara ta en fika framför den öppna elden i den kåta som har rests vid rengärdet.

”Grunden är naturen, elden, kylan, mörkret, snön, renarna och vår kultur givetvis. Bor man häromkring kan man tycka att det finns renar överallt, men för de flesta är det exotiskt.”

Norrskenet är väldigt viktigt för Nutti Sámi Siida. När fantastiska norrskensbilder sprids i världen ökar bokningarna. Utifrån sitt grundkoncept har Nils Torbjörn Nutti anpassat sina aktiviteter till det stora intresset för norrsken.

”På turerna pratar guiderna om norrskenets roll i den samiska kulturen och mytologin i stället för att bara prata om fenomenet. Vi har en helt annan historik att lägga in.”

Under de första åren följde Nils Torbjörn Nutti med ishotellet på mässor i runt om i världen för att lära sig branschen. Han insåg snabbt vikten av att vara bokningsbar ett år framåt och var tidigt ute på internet.

Företaget har fått flera priser och var i år nominerat till Tillväxtverkets Stora Turismpris. Med en årlig ökning av omsättningen finns utrymme för investeringar och företaget har bland annat byggt en egen stugby. På sikt tror Nils Torbjörn Nutti på byggnader som är anpassade för att se norrskenet.

”Det är ett ständigt kämpande för att hitta nya möjligheter. Vi turistföretagare är som en åkare, aldrig riktigt nöjda.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?