Annons

Han drabbas av coronakrisen om ett år – ”Vi är beredda”

ELDSBERGA/HALMSTAD. Gräs på rulle är en växande affärsidé för William Kähler och hans företag Turfman.

Hans odlingar har försett fotbollsarenor, golfbanor, parker och trädgårdar med färdigt gräs i fem decennier.

William Kähler, andra generationen gräsodlare och grundare av Turfman, har fått både odlingshektaren och omsättningen att växa.
William Kähler, andra generationen gräsodlare och grundare av Turfman, har fått både odlingshektaren och omsättningen att växa.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

Från Turfmans kontor på William Kählers gård utanför Eldsberga kör vi på smala grusvägar genom fält av raps och korn till fält med välklippta gräsmattor. Tillsammans med ytterligare marker i Ystad och Ängelholm odlar företaget gräsmatta på totalt 170 hektar varav 75 hektar skördas per år.

”Vi klipper ned gräset till runt 2,5 cm två gånger i veckan. För att hinna med så har vi en gräsklippare som kan klippa 17 meter i bredd”, säger William Kähler, grundare av gräsodlaren Turfman.

Det tar nästan två år från sådd till att man kan skörda och då används en specialbyggd skördemaskin, en investering på 4,5 miljoner kronor.

Föraren kör långsamt över det välklippta gräset samtidigt som skördemaskinen skär gräset i remsor som är 0,60 meter breda och 1,70 meter långa vilket motsvarar en kvadratmeter gräsmatta.

Arbetet är automatiserat så gräsremsorna rullas ihop av maskinen och transporteras på ett inbyggt rullband till en lastpall som när den är fylld med gräsrullar sätts av bakom skördemaskinen. Den färdiga gräsmattan är då redo för leverans till kund.

”Detta arbete gjordes tidigare för hand av två personer och det var både tungt och skitigt”, säger William Kähler.

En bit bort skördar man mattor av sedum, en tålig perenn som absorberar och binder föroreningar och regnvatten. Det är en produkt som har blivit alltmer populär i klimatkrisens spår.

”Fastighetsägare lägger sedum på tak för att bland annat förbättra luftkvaliteten för boende i ett bostadsområde och privatpersoner lägger gärna sedum på stugor och uthus. Vi började odla sedum för fem år sedan som ett komplement till gräsodlingen och ser redan en stor tillväxtpotential i den här produkten”, säger han.

William Kählers far Waldemar Kähler var en av de första i Sverige att börja odla färdigt gräs på 1970-talet, då åt trädgårdsföretaget Weibulls. Kontraktsodlingen blev ett komplement till den övriga jordbruksverksamheten på familjens gård Andersfälts Gård.

Det är en verksamhet som William Kähler vidareutvecklade när han köpte gården och grundade Turfman 20 år senare.

”Jag var mest intresserad av gräsodlingen för den hade störst utvecklingspotential. Vi började då odla för att sälja direkt till kunder inom golf, sport, offentliga miljöer och villaträdgårdar. Företagsnamnet kommer från turf som är ett begrepp för den anlagda gräsmattan på en golfbana”, säger William Kähler.

På meritlistan finns arenor som Nya Ullevi, Råsunda och Idrottsparken i Köpenhamn och golfbanor som Barsebäck, Båstad, Torekov och Hills i Göteborg.

”Till Hills Golfklubb har vi levererat 70.000 kvadratmeter gräsmatta på rulle, men det är ovanligt för oftast sår man gräsmattan första gången. Men när turfen skadas och behöver lagas då ringer man oss. Fram till finanskrisen var golfbanorna en stor marknad för oss men den har minskat i betydelse”, säger han.

Numera är bygg- och anläggningsbranschen företagets största kundgrupp följt av privatpersoner med villaträdgårdar.

En glödhet byggkonjunktur har gjort att Turfman mellan 2015 och 2019 fördubblat sin omsättning som i fjol landade på 21 Mkr, vilket är bolagets bästa år hittills.

”Vårt gräs beställs främst vid nybyggen av flerfamiljsfastigheter och villor, så de senaste årens byggboom har gynnat oss. Projekten löper på lång tid så vi har ännu inte märkt någon nedgång på grund av coronapandemin”, säger William Kähler.

”Vi brukar drabbas med ett års eftersläpning när konjunkturen viker så vi är beredda på att efterfrågan kan minska nästa år och det har vi en buffert för.”

I pandemins spår visar svenskarna ett ökat intresse för trädgårdsarbete. William Kähler som är proffs på gräsmattor menar att gräset faktiskt kan vara grönare på andra sidan om man inte sköter sin gräsmatta korrekt. 

Hans tips för en finare gräsmatta är:

”För att hålla en gräsmatta i gott skick måste den vattnas, men det fel som de flesta gör är att vattna för mycket. Ge den också NPK-gödning och järnsulfatstillskott för det gör gräsmattan mer motståndskraftig. Man måste ägna gräsmattan lite omtanke för att få ett bra resultat”, säger William Kähler.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?