Han brandsäkrade Turning Torso – nu går företaget utomlands

VÄSTERÅS.
Resultatet av vad de gör syns inte – men har blivit en framgångssaga som har skrivits helt utan manualer. Thomas Bengtsson har byggt upp Woodsafe från grunden och skapat en unik fabrik för brandimpregnering av trä.

”Jag har gått den tuffa vägen”, säger han.

”Vår tillverkning kommer att bli helt koldioxidneutral”, säger Woodsafes vd Thomas Bengtsson.
”Vår tillverkning kommer att bli helt koldioxidneutral”, säger Woodsafes vd Thomas Bengtsson.Foto:Ida Thunberg

Plankorna har vandrat ett varv genom processen hos Woodsafe strax utanför Västerås – trots det ser de likadana ut som när de anlände från kunden. Men skillnaden är att varje planka nu är brandskyddad, inte bara genom ett lager som strukits ovanpå utan rakt igenom. 

”Jag startade med tomma händer, och nu har Woodsafe utvecklats till att vara den främsta anläggningen för brandimpregnering, i alla fall i den här delen av Europa. Allt är toppmodernt”, säger grundaren och vd:n Thomas Bengtsson.

Kunderna är aktörer inom träindustrin, som sågverk, och byggherrar som behöver brandskyddat trä i sina byggnader, vilket till exempel måste finnas i offentliga inomhusutrymmen där mycket folk vistas.

”Det kan handla om korridorer och utrymningsvägar i sjukhus, skolor, sportarenor, köpcentrum och även om flervåningshus med träfasader.” 

Att bygga i trä har blivit allt mer populärt de senaste åren, vilket har gynnat Woodsafe. Det första större byggprojektet de deltog i var Turning torso i Malmö, och på senare tid har världens största trähus – Mjöstornet i norska Brumunddal – blivit ett annat uppmärksammat Woodsafe-projekt.

Hittills har över 110 miljoner kronor investerats i företaget.
Hittills har över 110 miljoner kronor investerats i företaget.Foto:Ida Thunberg

Kortfattat består Woodsafes process av att produkten – träet – trycksätts med en brandhämmande vätska i de stora trycktankarna, varefter träprodukten torkas och ibland bearbetas till exempel med ytbehandling med färg eller lack. 

”När kunden får tillbaka produkten ska det inte synas att vi har gjort något”.

Allting började 1990 med att Thomas Bengtsson började jobba som säljare åt ett bolag som sålde kemikalieprodukter och fokus blev just flamskydd åt bland annat sjukhus, hotell och restauranger.

Efter ett år av toppförsäljning kände han att han hellre ville jobba i egen regi, och fick av en händelse kontakt med en brandexpert som informerade honom om brandskyddat trä vilket det då inte var någon större efterfrågan på.

”Vi började blanda egna flamskyddsmedel och gjorde ett stort brandtest med dessa produkter. Vi såg att det fungerade men problemet var att branschen inte riktigt accepterade detta än.”

Men Thomas Bengtsson trodde på sin produkt och började bygga upp en anläggning för att förädla trä. Runt millennieskiftet började det hända mer och mer. 2003 gick flytten till dagens lokaler och vad som sedan dess successivt har byggts ut. 

Hittills har över 110 miljoner kronor investerats i att bygga upp företaget. Från starten var det dock en riskfull chansning. Thomas Bengtsson köpte mark och lokaler innan han hade finansieringen klar och även om efterfrågan hade börjat tuffa igång var den långt ifrån att ha en volym som motiverade en så stor satsning som det blev.

”Vi hade nog mer amortering än omsättning de första åren. Det var tufft.”

”Jag har aldrig haft en manual som jag har gått efter utan det har varit den långa vägen som har gällt. Jag har tänkt ut själv hur det borde kunna fungera, och ibland har det förstås blivit fel. Men i dag har vi en välfungerande anläggning som är unik.”

Ett viktigt vägskäl blev när Thomas Bengtsson bestämde sig för att sluta blanda egen vätska och ta in en större producent av brandskyddsmedel som leverantör. 

”Jag kände att jag behövde ha mer forskning bakom och få större möjlighet att skala upp volymen.”

Enligt Thomas Bengtsson är det just den långa erfarenheten, noggrannheten, den egenuppbyggda kunskapsbanken och medföljande rådgivningen till arkitekter och byggbolagen som gör Woodsafe till en välrenommerad aktör på marknaden i dag.

”Det finns otroligt mycket brandskydd där ute, men för att det verkligen ska fungera i husen och vara beständigt krävs bra saker. Det är inte många som har kunskapen om detta.”

”Varje enskilt träslag som vi har i vår portfölj har genomgått diverse olika brandprovningar. Till skillnad mot brandskyddsfärg som är generellt godkänt för allt trä så har vi verifierat rätt process för varje träslag. Det har lett fram till att vi har ett brett och certifierat sortiment. Vår dokumentation är utförlig och vi vet vad vi gör.”

Nästa steg är att bygga en ny tork för att kunna växla upp kapaciteten ytterligare.

”Nu går vi utanför våra gränser mer målinriktat och satsar mot en internationalisering. Vi har redan i dag kunder runt om i Europa men nu kommer vi att jobba mer riktat mot länder som Holland, Frankrike och Storbritannien.”

I dag fokuserar Woodsafe mycket på hållbarhet. En stor solcellsanläggning håller på att monteras på fabriken just nu, allt som kan återvinnas tas om hand och biobränsle är en självklarhet.

”Vår tillverkning kommer bli helt koldioxidneutral. Det är viktigt i strävan efter ett hållbart byggande och minimalt klimatavtryck.”

”Man blir äldre och mer förnuftig med åren. Jag känner att vi måste lämna efter oss något som är hållbart till kommande generationer.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?