1515
Annons

Han blir världens dyraste fotbollsspelare

Oljemiljarder från Qatar tar fotbollstjärnan Neymar från Barcelona till Paris Saint-Germain. Den stundande övergången sätter nytt rekord och blir den överlägset dyraste i historien.

Neymar.
Neymar.Bild:TT

Förra sommaren blev fransmannen Paul Pogba fotbollshistoriens dyraste spelare när han såldes från Turin-laget Juventus till Manchester United för drygt en miljard kronor. Men nu överträffas övergångsrekordet på nytt. Och det med råge.

Den brasilianska fixstjärnan Neymar genomför, med stor sannolikhet, en övergång till Zlatan Ibrahimovics gamla klubb Paris Saint-Germain. För att få lämna FC Barcelona behöver fransmännen betala drygt 2,2 miljarder kronor och därmed aktivera anfallarens utköpsklausul. Samtidigt erbjuds han sammanlagt 1,5 miljarder kronor i lön för ett femårigt kontrakt, enligt spanska medieuppgifter.

Övergången har dock hotats av de finansiella regler som fotbollsförbunden Fifa och Uefa har satt upp. Syftet är att förhindra att världens största klubbar ska skuldsätta sig tungt för att kasta pengar på nya spelare. Klubbarna får inte visa upp förluster på mer än 300 miljoner kronor över tre år.

Det har fått shejken Nasser Al-Khelaïfi från Qatar, som äger Paris Saint-Germain, att se till mer påhittiga lösningar. Enligt uppgifter löser han problemet genom att överföra tre miljarder kronor från sin egen oljefond i Qatar till Neymar, som själv betalar utköpsklausulen i kontraktet med Barcelona. 

För att motivera den enorma överföringen ska brassen samtidigt bli ambassadör för det stundande och hårt kritiserade världsmästerskapet i Qatar 2022, enligt spanska medieuppgifter.

Upplägget har dock kritiserats av det spanska fotbollförbundet, som ställer sig tveksamma till om det befinner sig på rätt sida lagen.

”Vi kommer inte att acceptera de här pengarna från en klubb som PSG. Speciellt inte när klubben kränker gällande regler och lagar”, säger förbundets ordförande Javier Tebas, enligt nyhetsbyrån AP.

Ändå meddelade FC Barcelona på onsdagen att Neymar fått tillåtelse att vara borta från lagets träningar och samtidigt bekräftat den gigantiska utköpsklausen i brassens kontrakt.

”Neymar Jr har, tillsammans med sin far och agent, denna morgon informerat FC Barcelona om hans beslut att lämna klubben”, skrev den spanska storklubben i ett uttalande.

Senare på onsdagen bekräftade Wagner Ribeiro, en av Neymars rådgivare, att Paris Saint-Germain kommer att lägga sitt bud inom "de närmsta timmarna" och presentera brassen som deras nya spelare "till helgen", rapporterar AP.

Neymar köptes av Barcelona från den brasilianska storklubben Santos under 2013. Då låg prislappen på 790 miljoner kronor, men nu har hans marknadsvärde alltså stigit rejält.

När Neymar anländer till Paris kan han dessutom räkna med ett varmt mottagande, enligt uppgifter till The Guardian. Zlatan Ibrahimovic skrev på för klubben under 2012 och då presenterades svensken vid foten av Eiffeltornet. Men Neymar ska i stället hyllas med en stor parad längs stadens gator och torg.

https://infogr.am/varldens_dyraste_fotbollsovergangar


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?