Hoppa till innehållet

Annons

Han blir världens dyraste fotbollsspelare

Oljemiljarder från Qatar tar fotbollstjärnan Neymar från Barcelona till Paris Saint-Germain. Den stundande övergången sätter nytt rekord och blir den överlägset dyraste i historien.

Neymar.
Neymar.Bild:TT

Förra sommaren blev fransmannen Paul Pogba fotbollshistoriens dyraste spelare när han såldes från Turin-laget Juventus till Manchester United för drygt en miljard kronor. Men nu överträffas övergångsrekordet på nytt. Och det med råge.

Den brasilianska fixstjärnan Neymar genomför, med stor sannolikhet, en övergång till Zlatan Ibrahimovics gamla klubb Paris Saint-Germain. För att få lämna FC Barcelona behöver fransmännen betala drygt 2,2 miljarder kronor och därmed aktivera anfallarens utköpsklausul. Samtidigt erbjuds han sammanlagt 1,5 miljarder kronor i lön för ett femårigt kontrakt, enligt spanska medieuppgifter.

Övergången har dock hotats av de finansiella regler som fotbollsförbunden Fifa och Uefa har satt upp. Syftet är att förhindra att världens största klubbar ska skuldsätta sig tungt för att kasta pengar på nya spelare. Klubbarna får inte visa upp förluster på mer än 300 miljoner kronor över tre år.

Det har fått shejken Nasser Al-Khelaïfi från Qatar, som äger Paris Saint-Germain, att se till mer påhittiga lösningar. Enligt uppgifter löser han problemet genom att överföra tre miljarder kronor från sin egen oljefond i Qatar till Neymar, som själv betalar utköpsklausulen i kontraktet med Barcelona. 

För att motivera den enorma överföringen ska brassen samtidigt bli ambassadör för det stundande och hårt kritiserade världsmästerskapet i Qatar 2022, enligt spanska medieuppgifter.

Upplägget har dock kritiserats av det spanska fotbollförbundet, som ställer sig tveksamma till om det befinner sig på rätt sida lagen.

”Vi kommer inte att acceptera de här pengarna från en klubb som PSG. Speciellt inte när klubben kränker gällande regler och lagar”, säger förbundets ordförande Javier Tebas, enligt nyhetsbyrån AP.

Ändå meddelade FC Barcelona på onsdagen att Neymar fått tillåtelse att vara borta från lagets träningar och samtidigt bekräftat den gigantiska utköpsklausen i brassens kontrakt.

”Neymar Jr har, tillsammans med sin far och agent, denna morgon informerat FC Barcelona om hans beslut att lämna klubben”, skrev den spanska storklubben i ett uttalande.

Senare på onsdagen bekräftade Wagner Ribeiro, en av Neymars rådgivare, att Paris Saint-Germain kommer att lägga sitt bud inom "de närmsta timmarna" och presentera brassen som deras nya spelare "till helgen", rapporterar AP.

Neymar köptes av Barcelona från den brasilianska storklubben Santos under 2013. Då låg prislappen på 790 miljoner kronor, men nu har hans marknadsvärde alltså stigit rejält.

När Neymar anländer till Paris kan han dessutom räkna med ett varmt mottagande, enligt uppgifter till The Guardian. Zlatan Ibrahimovic skrev på för klubben under 2012 och då presenterades svensken vid foten av Eiffeltornet. Men Neymar ska i stället hyllas med en stor parad längs stadens gator och torg.

https://infogr.am/varldens_dyraste_fotbollsovergangar

Innehåll från Origo GroupAnnons

Origo Group gör det enklare att bli en attraktiv arbetsgivare

Att behålla sina anställda är en stor utmaning för företag och organisationer, speciellt i en föränderlig arbetsmarknad. Det som känns engagerande och får en anställd att må bra, kan förändras i morgon. Genom en kombination av strategiska undersökningar och snabba pulsmätningar hjälper Origo Group företag och organisationer att få ovärderliga insikter om sina anställda men även arbetsmarknaden i stort.

För alla organisationer och företag är det viktigt att förstå hur medarbetare mår och vad som påverkar om de stannar kvar. Det krävs regelbundna mätningar för att fånga upp engagemang, ledarskap och attraktivitet hos medarbetare. 

–Vi jobbar dels med en årlig medarbetarundersökning där resultatet kan analyseras och användas till djupare, strategiska insikter. Men även genom pulsmätningar där cheferna snabbt kan få information om hur medarbetare mår och vad de tycker i olika situationer. En kombination av dessa mätningar är allra bäst, eftersom de används till olika syften, säger Anneli Malaguti som är affärsutvecklare på Origo Group. 

Bredare insikt 

Men det behöver inte stanna där - Origo Group kan även genomföra mätningar utanför organisationen, som kan ge viktiga insikter om vilka förändringar som kan genomföras för att förbättra arbetsmiljön samt att attrahera nya medarbetare. 

Anneli har över tio års erfarenhet inom medarbetar- och kundengagemang och berättar att de även genomför panelmätningar för att se hur mycket omvärlden påverkar medarbetarna. 

– I panelen tar vi upp bredare utvecklingsfrågor. Till exempel hur villig man är att förändra sin arbetssituation, flexibilitet i arbetet, hur viktig lönen är för att byta arbetsgivare och nu senast om det nya omställningsstudiestödet. Det är en utmaning för företag och organisationer att hitta resurser med rätt kompetens och veta vad de lockas av. Därför är dessa insikter användbara för alla våra kunder, eftersom det säger något om den generella bilden som samhället har. 

Origo Group är ett brett undersökningsföretag med erfarenhet av alla slags mätningar i olika branscher. Oavsett vilken typ av företag eller organisation, så hittar Origo Group alla medarbetare, även de som inte använder jobbmail. 

– Vi hittar sätt att nå alla! Just nu använder vi till exempel QR-koder på en akutmottagning för att mäta hur de anställda upplever sina arbetspass. 

Strategiska och operativa insatser

Resultatet från en strategisk undersökning kan ge mycket bra insikter för att förbättra medarbetarerbjudandet i stort och attrahera talanger. En av Origo Groups kunder jobbar aktivt med att nischa företagets aktiviteter och förmåner till sina medarbetare, genom att dela in dem i olika segment baserat på intresseområden och livssituation. 

– AW funkar inte för alla, vissa vill hellre ha friskvårdstimme. Vissa intresserar sig för e-sport andra för djur, natur eller kultur. Genom att tänka i olika intresseområden ser företaget till att skapa attraktiva aktiviteter som förenar medarbetare med samma intressen och får arbetet och livet kommer närmare varandra, så att fler ska trivas. 

Pulsmätningarna hjälper till att få löpande insikter om hur medarbetarna upplever den dagliga arbetsmiljön, att den funkar bra, är något som är viktigt att hålla koll på för att inte riskera att tappa de bästa medarbetarna. 

Om Origo Group

Origo Group är ett av landets ledande insikts- och undersökningsföretag. Vi finns i Stockholm, Linköping och Göteborg. Vi hjälper beslutsfattare i näringsliv och samhälle att tryggt ta steget in i framtiden genom att ta fram väl underbyggda insikter om till exempel vad kunder tycker, hur ett varumärke uppfattas eller hur nöjda medarbetarna är.

Läs mer om medarbetarundersökning och pulsmätning  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Origo Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera