Han blir världens dyraste fotbollsspelare

Oljemiljarder från Qatar tar fotbollstjärnan Neymar från Barcelona till Paris Saint-Germain. Den stundande övergången sätter nytt rekord och blir den överlägset dyraste i historien.

Neymar.
Neymar.Bild:TT

Förra sommaren blev fransmannen Paul Pogba fotbollshistoriens dyraste spelare när han såldes från Turin-laget Juventus till Manchester United för drygt en miljard kronor. Men nu överträffas övergångsrekordet på nytt. Och det med råge.

Den brasilianska fixstjärnan Neymar genomför, med stor sannolikhet, en övergång till Zlatan Ibrahimovics gamla klubb Paris Saint-Germain. För att få lämna FC Barcelona behöver fransmännen betala drygt 2,2 miljarder kronor och därmed aktivera anfallarens utköpsklausul. Samtidigt erbjuds han sammanlagt 1,5 miljarder kronor i lön för ett femårigt kontrakt, enligt spanska medieuppgifter.

Övergången har dock hotats av de finansiella regler som fotbollsförbunden Fifa och Uefa har satt upp. Syftet är att förhindra att världens största klubbar ska skuldsätta sig tungt för att kasta pengar på nya spelare. Klubbarna får inte visa upp förluster på mer än 300 miljoner kronor över tre år.

Det har fått shejken Nasser Al-Khelaïfi från Qatar, som äger Paris Saint-Germain, att se till mer påhittiga lösningar. Enligt uppgifter löser han problemet genom att överföra tre miljarder kronor från sin egen oljefond i Qatar till Neymar, som själv betalar utköpsklausulen i kontraktet med Barcelona. 

För att motivera den enorma överföringen ska brassen samtidigt bli ambassadör för det stundande och hårt kritiserade världsmästerskapet i Qatar 2022, enligt spanska medieuppgifter.

Upplägget har dock kritiserats av det spanska fotbollförbundet, som ställer sig tveksamma till om det befinner sig på rätt sida lagen.

”Vi kommer inte att acceptera de här pengarna från en klubb som PSG. Speciellt inte när klubben kränker gällande regler och lagar”, säger förbundets ordförande Javier Tebas, enligt nyhetsbyrån AP.

Ändå meddelade FC Barcelona på onsdagen att Neymar fått tillåtelse att vara borta från lagets träningar och samtidigt bekräftat den gigantiska utköpsklausen i brassens kontrakt.

”Neymar Jr har, tillsammans med sin far och agent, denna morgon informerat FC Barcelona om hans beslut att lämna klubben”, skrev den spanska storklubben i ett uttalande.

Senare på onsdagen bekräftade Wagner Ribeiro, en av Neymars rådgivare, att Paris Saint-Germain kommer att lägga sitt bud inom "de närmsta timmarna" och presentera brassen som deras nya spelare "till helgen", rapporterar AP.

Neymar köptes av Barcelona från den brasilianska storklubben Santos under 2013. Då låg prislappen på 790 miljoner kronor, men nu har hans marknadsvärde alltså stigit rejält.

När Neymar anländer till Paris kan han dessutom räkna med ett varmt mottagande, enligt uppgifter till The Guardian. Zlatan Ibrahimovic skrev på för klubben under 2012 och då presenterades svensken vid foten av Eiffeltornet. Men Neymar ska i stället hyllas med en stor parad längs stadens gator och torg.

https://infogr.am/varldens_dyraste_fotbollsovergangar


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?