Han belyser Förintelsen genom dans – prisas med Bindefeld-stipendium
Årets stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen går till koreografen och regissören Alexander Ekman.
”Han är en lysande fixstjärna och en av den internationella dansvärldens mest kända koreografer ” säger Micael Bindefeld.
Susanne Bark
Text
Micael Bindefeld och Alexander Ekman.Foto: Amanda Lindgren
Alexander Ekman, koreograf och regissör, får årets stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.Foto: Amanda Lindgren
Alexander Ekman får 500.000 kronor för att göra en filminstallation som undersöker begreppet vanmakt. Det blir en kombination av en filmvisning och livedans som uppförs på konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm.
”Jag försöker hitta en ny genre där jag även blandar in publiken som får någon form av instruktioner innan installationen börjar. Jag vill skapa en sorts happening där vi skapar verket tillsammans, där vi ser våra likheter mer än våra skillnader”, säger Alexander Ekman.
”Hela syftet med verket är att väcka frågor och reflektioner så att vi aldrig låter Förintelsen hända igen”, säger fortsätter han.
Inträdet kommer att vara gratis för skolungdomar och verket kommer att visas från och med den 23 oktober och hela november. Verket tas fram i samarbete med dramaturgen Carina Nildalen.
Filminstallationen handlar varken om offren eller förövarna, utan om dem som tittar på utan att göra någonting. Verket undersöker frågan om det egna ansvaret när man blir vittne till omänsklighet och barbari, och hur man kan omvandla vanmakt till mod och civilkurage.
I år är det 75 år sedan Auschwitz befriades och det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Det gör att kunskapen om Förintelsen sjunker över hela världen.
”Därför är det oerhört viktigt att vi når ut med den här typen av projekt. Jag läste om en undersökning som gjorts bland skolungdomar där de fick höra namnen på ett antal koncentrationsläger. De flesta trodde att det var polska maträtter”, säger Micael Bindefeld.
Det är första gången som stipendiet går till en koreograf. Tidigare år har det gått till två författare, två fotografer, en kompositör och en tv-filmare.
Stipendiesumman har i år ökat från 400.000 till 500.000 kronor.
”Det beror dels på att vi har haft en skicklig förvaltning, dels på att vi har en fått en mängd donationer under året. Det har gjort att det bundna kapitalet har ökat, och därmed avkastningen”, säger Micael Bindefeld.
Innehåll från OKQ8Annons
Så ställer anrika bolaget om inför framtiden
Certego är Nordens främsta expert på oberoende tillträdes- och övervakningslösningar och arbetar med att utveckla och leverera lösningar som ger trygghet för kunderna. Nu genomgår bolaget en omställning både för att minska sin miljöpåverkan och för att anpassa sig inför framtiden.
Certego har anor som sträcker sig över 300 år tillbaka i tiden. Innan den industriella låstillverkningen ens startade, tillverkades låset till Uppsala domkyrka i en smedja som senare blev en del av det breda spektrum av företag som nu utgör Certego. Och även om rötterna till dagens Certego finns i den traditionella låsmedsbranschen, har bolaget ständigt vidareutvecklat sin verksamhet. Företaget har idag 1 200 medarbetare i fyra länder och levererar lösningar som gör livet säkrare och enklare för miljontals människor.
– Vi förbättrar kontinuerligt våra produkter och tjänster. Vi erbjuder idag design-, installations- och kompletta säkerhetslösningar till våra kunder inom flerfamiljsbostäder, bygg, offentlig sektor, kommersiella fastigheter och kritisk infrastruktur, med allt från servicetjänster till projekt samt nyckelhantering i våra butiker, säger Joakim Halfwordson, COO och hållbarhetsansvarig för Certego Group.
– Det är tvunget att göra en omställning inför framtiden. Detta går också i linje med våra hållbarhetsmål att minska vår miljöpåverkan, fortsätter han.
Certego stöttar bland annat FN:s miljömål nummer 12 och 13: Det vill säga att stå för en hållbar konsumtion och produktion och att bekämpa klimatförändringarna.
– Det gör vi genom att se över hur vi sorterar vårt avfall, men också att ta klivet in i framtiden med vår bilflotta. Vår ambition är att alla nya företagsbilar ska vara eldrivna, och här har vi kommit väldigt långt i växlingen. Samtidigt påbörjar vi aktivt utrullning av elbilar till våra tekniker, då detta blir ett allt vanligare kundkrav. Det kom också till vår kännedom, när vi utförde en väsentlighetsanalys med våra kunder och leverantörer, att transporter är en fråga de prioriterar högt, säger Joakim.
För att få detta att fungera så smidigt som möjligt för Certego har företaget ett utökat samarbete med OKQ8.
– Vi valde OKQ8 då de har ett brett utbud av tjänster och en helhetslösning för våra behov. Certego är baserade i hela Sverige och OKQ8 kan erbjuda en geografisk spridning och deras satsning på snabbladdning på ett flertal stationer var också intressant, berättar Joakim Spångberg, Inköpsansvarig på Certego Sverige.
Certego har företagsleasing på sina bilar via CarPay Fleet (Volvofinans). Dessa har i sin tur OKQ8 som avtalspart vilket förser Certego med en helhetslösning. Man kan ladda bilen via CarPay-kortet och de medarbetare som har förmånsbil faktureras direkt för kostnaderna avseende privat laddning via Carpay Fleet. Kostnader för laddning som förbrukats i tjänst faktureras Certego.
För de medarbetare som ännu inte har tillgång att ladda hemma så erbjuder CERTEGO genom OKQ8 möjligheten till installation av laddbox på hemadressen till en rabatterad kostnad. Laddboxen konfigureras gentemot Carpay Fleet för att på så vis fördela kostnaderna mellan medarbetaren och Certego. En ersättning per kWh betalas också ut till medarbetaren som kompensation för den ökade elkostnaden.
OKQ8 har idag installerat 32 laddpunkter på 30 procent av Certego:s filialer. Utöver detta har Certego även ett omfattande drivmedelsavtal med OKQ8, som innebär att man inte bara kan ladda på OKQ8, utan också på ett flertal andra laddningsstationer. Dessutom har bolaget nu också ett hyrbilsavtal med OKQ8.
– Vi ser en stor fördel i att ha allt under samma paraply. Det blir mindre hantering och administration för oss. Vår målsättning är att hela vår fordonspark ska vara elektrifierad. Men vi kan se utmaningar i norra Sverige med laddningsmöjligheter, då det där går trögare med växlingen till elbilar. Det finns också utmaningar med laddstationer för medarbetare som inte har egen tomt för installering av OKQ8s laddstationer. Men vi hoppas att det också ska lösa sig så småningom. Utvecklingen inom det här området går ju framåt hela tiden, avslutar Joakim Spångberg.
Det verkar som att du använder en annonsblockerare
Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.
spara 1180kr
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev