Annons

Han återskapar ett sönderrenoverat Stockholm

Passionen kan ta en långt. Det vet stuckatören och entreprenören Jonnie Rangse som nu har byggt upp sitt företag till Gasellnivå – igen.

”Detta är så roligt att jag inte kan låta bli”, säger han.

Jonnie Rangse driver Stoneform Sweden Group.
Jonnie Rangse driver Stoneform Sweden Group.Foto:Cornelia Jönsson

I fabriken samsas stora vita statyer som ska till Piperska Muren i Stockholm med mindre statyer, friser, gjutformar, torkrum och ett mindre rum där en skulptör arbetar med att återskapa en takrosett från en förlaga i bitar. 

”Jag började som lärling tack vare en kompis och blev stuckatör 1984. Det är helt fantastiskt att få skapa. Uppdrag som anses vara mer eller mindre omöjliga är det bästa jag vet”, säger Jonnie Rangse, vd och grundare till Stoneform Sweden Group.  

Han jobbade till en början i ett annat företag, men när det blev uppköpt valde han entreprenörsbanan i stället. Under närmare 40 år han han samlat på sig alla möjliga och tänkbara gjutformar som nu utgör en god affärsgrund. 

”Vi besitter en enorm formbank på över 9.000 formar och dessa förtjänar att användas.”

Stoneform specialdesignar och producerar betongdekorationer och betongelement efter kunders önskemål, alltifrån bänkskivor för kök och badrum, till möbler, plafondväggar, och trädgårdsdekorationer. 2019 breddade man sig även till stuckatur- gipsputs- och akustikentreprenader.       

”På ett år ökade vi omsättningen från 4,8 miljoner kronor till 13,5 miljoner kronor. Vi utför även allt inom passivt brandskydd. Men min passion, hjärtat, finns i stuckaturen och i fabriken där vi skapar allt efter våra gamla mallar eller efter kunders skisser och önskemål.”

Enligt den senaste årsredovisningen omsatte bolaget 32,9 Mkr och gjorde ett resultat på 3,6 Mkr. Den kraftiga tillväxten de senaste åren gjorde att bolaget under 2022 utsågs till Gasellföretag, alltså ett av Sveriges mest snabbväxande bolag. 

”Jag hade inga intentioner att det skulle gå så fort de senaste åren. Men jag har 37 års erfarenhet i branschen och många nöjda kunder”, förklarar Jonnie Rangse.  

Dessutom har han tidigare Gasellerfarenhet, visar det sig när han stolt visar upp ett diplom på väggen i bolagets kombinerade kontor och showroom i Arlandastad - daterat 2008. 

”Erfarenhet, kunskap och kontakter är väldigt viktigt. Med rätt kunder rullar det på. Vi ligger rätt i tiden och vi är ett väl sammansvetsat och kreativt gäng. Alla på kontoret drar in jobb.” 

Jonnie Rangse har varit med och renoverat många landmärken i Stockholm, däribland Berns fasadstuckatur och den internationellt uppmärksammade fasadrenoveringen av Astoria. Som anställd jobbade han på 1980-talet med renoveringen av Sturegallerian. Nu är han involverad i renoveringen av den vackra historiska grannbyggnaden Sperlinges Backe 45.       

”Vi försöker återskapa och skulptera fram all utsmyckning som en gång suttit på fasaden såsom pelare, balustradräcken, reliefer, överstycken och konsoler i form av blomhängen profilerade midjeband, socklar kapitäl, etcetera.”

För Sperlinges Backe 45 finns inga kompletta ritningar att gå på. Han har en bild över fasaden som han studerar med förstoringsglas för att tyda hur det kan ha sett ut och återskapa detaljer utifrån den bilden.   

”Det finns inga gamla fotografier i Kungliga biblioteket. Fasaden rensades på 30-talet, det är många nya fönsteröppningar och fasaden och kraven något helt annat i dag än när huset uppfördes.”

Förstoringsglaset ger bara en suddig bild. Här kommer den konstnärliga utmaningen in. 

”Det gäller att få renoveringen att hänga ihop med det nya men ändå se gammal ut.”

I dag har bostadsrättsföreningar och fastighetsägare börjat se värdet av att återskapa sina fasader, vilket bidrar till ökade förfrågningar, konstaterar han.

”Intakta fasader har alltid renoverats. Men de senaste två till tre åren vill man även återskapa sina fasader som har avskalats från sin dekoration.”

I kundkretsen finns även privatpersoner. De största kunderna är fastighetsägare och mur- och putsföretag, som renoverar och vill ha hjälp med utsmyckningen i lägenheter och villor.   

”Man bygger om eller vill ha ny stuckatur i stället för det som revs bland annat under 1970-talet. Vi försöker styra till att behålla karaktären och tidsepoken som gäller för fastigheten.”

”För att hinna med orderingångarna köpte jag ett montagebolag för att öka resurserna. Nu växer bägge. Vi gör allt inhouse. Jag gillar kontroll”, säger han.

De anställda har en mängd olika nationaliteter. Bolagets skulptör kommer till exempel från Irak. 

”Det måste finnas skäl att flytta hit. Vår lönebildning och den svaga kronan gör att det är svårt att få hit expertis från Nederländerna, Spanien, Italien eller Storbritannien.”    

Inspiration till sina projekt hämtar Jonnie Rangse från resor och arkitektur runt om i hela världen, och I fabriken gjuter han även stora utsmyckningar och skulpturer av konstnärer som Cecilia Ömalm, Ebba Bohlin och Matthias Bäcklin. I början av november öppnade bolaget även ett showroom på Östermalm i Stockholm.

Vad är roligast?
”Att få in ett uppdrag, utföra det och sedan njuta av att vi har gjort det bra och se beställarna nöjda. Sperlinges Backe 45 kommer stå ut eftersom projektet ligger så centralt och synligt. Det är ett ganska komplicerat hantverk vi gör med mycket stolthet bakom utförandet. Men inget jobb är för litet, det kan vara allt från en takrosett vi tillverkat och levererat till en hel fasad. Det roliga är att skapa och se det färdiga resultatet. För mig är mitt yrke min livsstil och en av mina hobbyer. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera