1515
Annons

Han är veckans vinnare – ”man ska ha lite flyt”

Erik Lindfors, aka Torerik93, är veckans vinnare i Drömportföljen. Hans bidrag ”sommarportföljen” gav en avkastning på drygt 25 procent med hjälp av rapportrusning i två mindre bolag.

Erik Lindfors lyckades bäst med sina placeringar i förra veckan.
Erik Lindfors lyckades bäst med sina placeringar i förra veckan.

Di:s aktietävling Drömportföljen är nu inne på sin sjätte vecka av tio. Ledarportföljen innehas av profilen ”Peterfredrik65” som legat i vinnarhålet den senaste veckan med en avkastning på drygt 30 procent.

Men när Di summerar vem som lyckats bäst förra veckan, vecka 19, hamnar andra profiler i topp. Högst upp placerar sig Erik Lindfors, aka Torerik93, med sin portfölj ”sommarportföljen”.

Erik Lindfors, 24 år från Malmö, studerar nationalekonomi i Lund och har varit intresserad av börsen sedan gymnasiet.

Tack vare teknikbolaget Sivers Semiconductors och First North-listade medicinteknikbolaget Implantica, som klättrade 30 respektive 40 procent i förra veckan, lyckades Erik Lindfors avsluta börsveckan med en avkastning på 25,2 procent.

”Det är ju en fiktiv portfölj, så då vågar man ju chansa både på medicinteknik och teknik. Jag har kollat på bolag som jag tycker har fått lite onödigt mycket stryk. Många av bolagen har ju gått ner just för att de är teknik eller medicinteknik. Sen har jag tagit in de i samband med rapporterna, men där ska man ju ha lite flyt.”

I Sivers Semiconductors fall rusade aktien omkring 55 procent i samband med sin rapport, trots att bolaget redovisade ett nytt förlustkvartal. Omsättningstillväxten ökade dock med 98 procent under perioden och analyshuset Redeye beskriver rapporten som stark och att den komponentbrist bolaget lidit av är på väg bort.

Även medicinteknikbolaget Implanticas aktie triggades av sin rapport och var upp 35 procent i fredags. I rapporten skrivs bland annat att bolagets ledande produkt Refluxstop, som är ett implantat som motverkar sura uppstötningar, framgångsrikt har använts på brittiskt sjukhus. 

Men trotts att Erik Lindfors lyckades kamma hem titeln som veckans vinnare är det en bit kvar upp till toppen. First North-listade affischbolaget Desenio är ett av portföljens stora sänken.

”Det var lite trögt i början. Desino satte sina spår, jag var lite väl optimistisk. Strategin framåt är att ha kvar bolagen ett tag till och sen satsa på teknikbolag som har rapporter som är på gång, läsa på och hålla tummarna för att hitta några som har bra rapporter på inkommande. ”

Vad skulle du göra om du vann 100.000 kronor?
”Min portfölj heter ju sommarportföljen. Så jag hade nog spenderat en del av pengarna i sommar och haft kul. Men vinner man en aktietävling måste såklart en del läggas på börsen, så de får komma tillbaka där de hör hemma.”

Placeraren som lyckades näst bäst i förra veckan är Taylor Mason där ett koppel av bolag, som molnkummunikationsbolaget Sinch, medicinteknikbolaget Bico Group samt First North-listade elnätsteknologibolaget Wires Technology, klättrade omkring 20 procent vardera under veckan. De två sistnämnda presenterade sina kvartalsrapporter till marknadens belåtenhet. Men trots veckans lyft har de tre bolagen hittills haft ett år i moll med fall på mellan 50 och 60 procent.

Allra mest har Drömportfölj-favoriten Sinch fallit och sedan toppen i september 2021 är aktien ner närmare 80 procent. Tillsammans med stålbolaget SSAB och försvarskoncernen Saab tillhör Sinch det bolag som både är mest populär att köpa – men också att sälja i Di:s aktietävling. 

Sinch särskiljer sig dock från både SSAB och Saab genom att ha störst glapp mellan nuvarande kurs och analytikernas riktkurser. 

Enligt Di:s genomgång har Sinch en genomsnittlig riktkurs på 120 kronor från de åtta analyshus som köpstämplat aktien under våren – vilket ger en uppsida på omkring 160 procent från måndagens nivå. SSAB har i sin tur en uppsida på nästan 50 procent från nuvarande nivå – medan Saab bara har en knapp uppsida på 7 procent, enligt analytikernas riktkurser. 

 

 


Han knep tredjeplatsen utan börskunskaper: ”Chockad”

Henrik Borg och Peter Rimås fick nöja sig med brons och silver i Di:s aktietävling. Båda är dock nöjda med sina insatser.

”Jag har inte hållit på med aktier alls, så jag blev helt chockad”, säger Henrik Borg.

Petter Hansson, till vänster, vann Drömportföljen. På andra plats kom Peter Rimås och på tredje Henrik Borg.
Petter Hansson, till vänster, vann Drömportföljen. På andra plats kom Peter Rimås och på tredje Henrik Borg.

Spelutvecklaren Petter Hansson vann premiäromgången av Di:s aktietävling Drömportföljen. Hans portfölj lyckades klättra hela 46 procent - samtidigt som Stockholmsbörsen föll 11 procent.

Länge fajtades Petter Hansson och socionomen Peter Rimås om förstaplatsen. Fram till sista dagen var det fortfarande ovisst vem som skulle ta hem segern - men då ryckte Petter Hansson ifrån. 

Förutom att han lyckades pricka in ett par lyckosamma bolag på upploppet, valde han att gå upp i kontanter då han fruktade ett börsras i spåren av det amerikanska KPI-beskedet under fredagen. Det blev inget ras men en kännbar nedgång - vilket gynnade strategin. Ett annat knep för att behålla ledningen var att kopiera Peter Rimås innehav, för att på så sätt undvika att hamna på efterkälken.

 Peter Rimås känner dock ingen bitterhet över att bli omsprungen på mållinjen.

”Nej, han var en värdig vinnare och hade en strategi som han följde, det var snyggt. Själv behöll jag aktierna jag hade koll på. Börjar man dribbla för mycket med annat är det lätt att gå bort sig”, säger Peter Rimås.

Tredjeplatsen gick till Henrik Borg, ingenjör, från skånska Kävlinge. Han blev överraskad över att plötsligt få se sin portfölj klättra bland placeringarna. Under en period ledde han tävlingen. 

”Jag började klättra ganska tidigt och blev helt chockad. Jag har inte hållit på med aktier alls och hade egentligen ingen koll på bolagen”, säger Henrik Borg.

Strategin vara att plocka in bolag som gått ner mycket. Då var forskningsbolaget Saniona ett av dem, vilket visade sig vara ett riktigt lyckokast. Förutom Haldex är Saniona det bolag som gått upp mest under tävlingsperioden, 60 procent. Även forskningsbolaget Vicore fanns med i Henrik Borgs bronsportfölj och hör till dem som stigit allra mest under tävlingen, 52 procent.

”När jag låg etta var det nervöst, då var jag inne och titta hela tiden, men vågade inte göra så många förändringar med rädsla för att de skulle sänka mig. Det var kul att det gick så bra ändå, och kul att hamna före Di:s profiler”, säger Henrik Borg.

Ingen av Di:s profiler lyckades få positiv avkastning på sin drömportfölj. Bäst gick det för Di:s analytiker Ulf Petersson vars portfölj landade på minus 1,2 procent och en 3065:e plats. 

Totalt var 20356 portföljer med i tävlingen. 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?