1515
Annons

Han är veckans vinnare – ”man ska ha lite flyt”

Erik Lindfors, aka Torerik93, är veckans vinnare i Drömportföljen. Hans bidrag ”sommarportföljen” gav en avkastning på drygt 25 procent med hjälp av rapportrusning i två mindre bolag.

Erik Lindfors lyckades bäst med sina placeringar i förra veckan.
Erik Lindfors lyckades bäst med sina placeringar i förra veckan.

Di:s aktietävling Drömportföljen är nu inne på sin sjätte vecka av tio. Ledarportföljen innehas av profilen ”Peterfredrik65” som legat i vinnarhålet den senaste veckan med en avkastning på drygt 30 procent.

Men när Di summerar vem som lyckats bäst förra veckan, vecka 19, hamnar andra profiler i topp. Högst upp placerar sig Erik Lindfors, aka Torerik93, med sin portfölj ”sommarportföljen”.

Erik Lindfors, 24 år från Malmö, studerar nationalekonomi i Lund och har varit intresserad av börsen sedan gymnasiet.

Tack vare teknikbolaget Sivers Semiconductors och First North-listade medicinteknikbolaget Implantica, som klättrade 30 respektive 40 procent i förra veckan, lyckades Erik Lindfors avsluta börsveckan med en avkastning på 25,2 procent.

”Det är ju en fiktiv portfölj, så då vågar man ju chansa både på medicinteknik och teknik. Jag har kollat på bolag som jag tycker har fått lite onödigt mycket stryk. Många av bolagen har ju gått ner just för att de är teknik eller medicinteknik. Sen har jag tagit in de i samband med rapporterna, men där ska man ju ha lite flyt.”

I Sivers Semiconductors fall rusade aktien omkring 55 procent i samband med sin rapport, trots att bolaget redovisade ett nytt förlustkvartal. Omsättningstillväxten ökade dock med 98 procent under perioden och analyshuset Redeye beskriver rapporten som stark och att den komponentbrist bolaget lidit av är på väg bort.

Även medicinteknikbolaget Implanticas aktie triggades av sin rapport och var upp 35 procent i fredags. I rapporten skrivs bland annat att bolagets ledande produkt Refluxstop, som är ett implantat som motverkar sura uppstötningar, framgångsrikt har använts på brittiskt sjukhus. 

Men trotts att Erik Lindfors lyckades kamma hem titeln som veckans vinnare är det en bit kvar upp till toppen. First North-listade affischbolaget Desenio är ett av portföljens stora sänken.

”Det var lite trögt i början. Desino satte sina spår, jag var lite väl optimistisk. Strategin framåt är att ha kvar bolagen ett tag till och sen satsa på teknikbolag som har rapporter som är på gång, läsa på och hålla tummarna för att hitta några som har bra rapporter på inkommande. ”

Vad skulle du göra om du vann 100.000 kronor?
”Min portfölj heter ju sommarportföljen. Så jag hade nog spenderat en del av pengarna i sommar och haft kul. Men vinner man en aktietävling måste såklart en del läggas på börsen, så de får komma tillbaka där de hör hemma.”

Placeraren som lyckades näst bäst i förra veckan är Taylor Mason där ett koppel av bolag, som molnkummunikationsbolaget Sinch, medicinteknikbolaget Bico Group samt First North-listade elnätsteknologibolaget Wires Technology, klättrade omkring 20 procent vardera under veckan. De två sistnämnda presenterade sina kvartalsrapporter till marknadens belåtenhet. Men trots veckans lyft har de tre bolagen hittills haft ett år i moll med fall på mellan 50 och 60 procent.

Allra mest har Drömportfölj-favoriten Sinch fallit och sedan toppen i september 2021 är aktien ner närmare 80 procent. Tillsammans med stålbolaget SSAB och försvarskoncernen Saab tillhör Sinch det bolag som både är mest populär att köpa – men också att sälja i Di:s aktietävling. 

Sinch särskiljer sig dock från både SSAB och Saab genom att ha störst glapp mellan nuvarande kurs och analytikernas riktkurser. 

Enligt Di:s genomgång har Sinch en genomsnittlig riktkurs på 120 kronor från de åtta analyshus som köpstämplat aktien under våren – vilket ger en uppsida på omkring 160 procent från måndagens nivå. SSAB har i sin tur en uppsida på nästan 50 procent från nuvarande nivå – medan Saab bara har en knapp uppsida på 7 procent, enligt analytikernas riktkurser. 

 

 


Tuffare än väntat för Di:s profiler

Bara en av Di:s fem aktieprofiler har lyckats få en positiv avkastning på sin drömportfölj när tävlingen nu går mot sitt slut.

Tävlingen har varit tuffare än förväntat. 

”Det är pinsamt att det gått så dåligt”, säger sparprofilen Claes Hemberg om sin insats.

Jonas Jonsson, Sandra Bourbon, Ulf Petersson, Claes Hemberg och Joakim Bornold har alla deltagit med var sin portfölj i Drömportföljen.
Jonas Jonsson, Sandra Bourbon, Ulf Petersson, Claes Hemberg och Joakim Bornold har alla deltagit med var sin portfölj i Drömportföljen.

Efter börsstängning på fredagen avslutas Di:s aktietävling Drömportföljen. I täten ligger dataspelsutvecklaren Petter Hansson, 36, ursprungligen från Bålsta men bosatt i Degerhamn på Öland – och på andra plats jagar socionomen Peter Rimås, 54 år från Linköping. 

Petter Hansson utökade sin ledning på torsdagen, bland annat med hjälp av e-handelsbolaget Pierce som rusar sin första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission.

”Jag är lite förvånad över att det gått så bra, men jag ser det inte som någon säker ledning”, säger han.

Peter Rimås tror dock att det blir svårt att komma i kapp nu:

”Det var snyggt att pricka in en rusning. Det behövs nog ett FDA-beslut för Camurus för att jag ska kunna gå om. Det har jag väntat på i två år, så det kommer nog inte nu”, säger Peter Rimås om forskningsbolaget som han också äger privat.

Petter Hansson leder med sin drömportfölj.
Petter Hansson leder med sin drömportfölj.

Peter Rimås och Petter Hanssons portföljer har under de gångna tio veckorna lyckats avkasta över 40 procent. Betydligt sämre har det gått för Di:s fem Drömportfölj-profiler. 

Bäst har det gått för Di:s analytiker Ulf Petersson, vars portfölj är upp 1 procent inför tävlingens sista dag – vilket placerar portföljen på plats 4370 av 20357. Han grämer sig över att han gjorde sig av med bromstillverkaren Haldex för tidigt. 

”Jag inledde med att ha Haldex i portföljen men sålde, det var synd. Jag tyckte att utvecklingen var trist, men jag skulle såklart varit lite mer uthållig med tanke på onsdagens bud”, säger Ulf Petersson. 

Peter Rimås ligger tvåa i tävlingen inför den sista dagen.
Peter Rimås ligger tvåa i tävlingen inför den sista dagen.

Veckans budrusning i Haldex blev dock plåster på såren hos sparprofilen Claes Hemberg, vars portfölj avkastat en bra bit under Stockholmsbörsens index under perioden. På torsdagen är sparprofilens drömportfölj, som också speglar hans privata sparande, ned 11 procent. 

Förutom Haldex är det bara verkstadsbolaget Trelleborg som gått plus i Claes Hembergs portfölj. Sämst har det gått för programvarubolaget Enea.

”Enea var min största besvikelse. Här kan man fråga sig om man ska behålla aktien när ledningen inte har bättre koll på kostnaderna!”

Han ångrar också att han stoppade in ljudboksbolaget Storytel och investmentbolaget Kinnevik i portföljen – bolag han fortsätter äga privat, men som inte passar in i en tävlingsportfölj med kort horisont.

”Man får bita i det sura äpplet. Jag borde ha förutsett Kinneviksraset eftersom vi har sett en nedvärdering av de onoterade bolagen. Med Storytel kan jag säga samma sak. Precis som Klarna och en rad andra bolag i den sektorn tvingas de nu säga upp anställda efter att ha verkat i ett mer positivt ränteklimat.”

Claes Hemberg konstaterar att industribolagen gått bäst men att starka rapporter inte har räckt för att lyfta aktiekurserna. 

Sparprofilen Claes Hemberg.
Sparprofilen Claes Hemberg.Foto:Joey Abrait

”Vi har sett överraskande bra rapporter, bolagen har trots pandemin varit starkt rustade och den svenska förmågan att organisera sig har varit framgångsrik. Det är börsen som inte har förstått det”.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold summerar sin insats som ”okej” – trots att han duckade sitt eget råd, att våga ta risk. Portföljen är ned 6 procent, vilket är något bättre än Stockholmsbörsens breda index som är ned 7 procent under samma period.

”Jag är lite hämmad av compliance-skäl men det gick okej ändå. Jag låg väldigt risigt till ett tag, men det blev bättre mot slutet. Man ska rent generellt tänka att det finns mer att hämta i de mindre bolagen och hålla nere antalet, det tror jag är en nyckel. I en riktig portfölj ska man gärna ha fler än åtta bolag men i en tävling ska man ha färre, så man får vända på tumregeln.”

Börsprofilen och investeraren Sandra Bourbon har valt att ha sin drömportfölj oförändrad från dag ett. Strategin i portföljen speglar hennes investeringar i Framtidsfeministens portfölj - där endast bolag med minst 40 procent kvinnor i ledningen platsar. 

Portföljen har haft det tufft under våren och är ned 14 procent.

”Nedgången är ändå ganska jämn över bolagen, det hade kunnat vara mycket värre. Har man bara nio bolag så svänger det och förhoppningsvis presterar de bättre över tid. Jag försöker inte tajma trender utan följer Aktiespararnas gyllene regler att ha fem, sex olika branscher och omkring 10–15 bolag, sen finns det inte 15 bolag som är tillräcklig bra som är jämställda, det är ju tråkigt.”

Sandra Bourbon.
Sandra Bourbon.Foto:Jonas Eng

Hennes mål är att bli ekonomiskt fri före sin 45-års dag enligt det så kallade ”fire”-konceptet. Då ska portföljen vara så pass mycket värd att den kan täcka hennes utgifter varje månad. Det är drygt sju år bort. Och för att nå dit lägger Sandra Bourbon halva sin lön på börsen. Årets nedgång är den längsta sedan hon började sitt aktiesparande. Men hon är inte orolig.

”Det känns som att det kommer fortsätta neråt och det är omöjligt att veta när botten är nådd. Men förutom allt hemskt som sker i världen så är det bra för mig när det går ned, jag får mer för pengarna och försöker investera mer nu. Samtidigt gör inflation och höjda bolåneräntor att man får ännu mindre i plånboken, det gäller ju mig också.”

Fotnot: Avkastningen beräknas på kurser från torsdagseftermiddagen.

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?