Annons

Han är spindeln i Wallenbergs AI-nät

Combient Mix med 35 anställda dataspecialister och forskare är specialstyrkan som ska sätta fart på AI-utvecklingen i Wallenbergsfärens alla industribolag. 

Ali Sarrafi och Marcus Wallenberg
Ali Sarrafi och Marcus WallenbergFoto:Di

Combient är samarbetsprojektet som Marcus Wallenberg initierade för att främja digitalisering och innovation mellan några av Sveriges största industriföretag, många inom Wallenbergsfären, som Atlas Copco ATCO A +1,38% Dagens utveckling , Ericsson ERIC B -0,56% Dagens utveckling och Electrolux ELUX B +2,9% Dagens utveckling . De närmare 30 medlemsföretagen, varav en del också från Finland, har tillsammans en omsättning på mer än 800 miljarder kronor och 700 000 anställda. 

AI-experterna på Combient Mix fokuserar på att hjälpa företagen att kontinuerligt generera nya idéer med hjälp av AI, implementera dessa idéer, skala upp dem och introducera dem för kunder och anställda. 

”Även när företagen stöter på riktigt tuffa utmaningar i sin utveckling så kallar de in oss för att hjälpa till med de riktigt komplexa problemen. Båda att förstå dem och lösa dem”, förklarar Ali Sarrafi, vd för Combient Mix.

”Vi hjälper också företagen in på rätt spår och talar om för dem vad som går att utveckla och tidsramarna så att de inte slösar tid och pengar i onödan.” 

Men ambitionen är också att demokratisera digitaliseringen där man också driver så kallade ”Citizen Data Scientist Campus” med bland andra Scania och Ericsson, ett utbildningsprogram som ska sprida kunskapen om AI till anställda utöver de redan frälsta, specialiserade och initierade. 

Ali Sarrafis mission är också att implementera en ”machine first”-strategi i alla bolagen.

”Om det är något som maskiner kan göra, är människor för värdefulla för att göra det. Alla repetitiva och trista uppgifter är våra ingenjörer och andra anställda alldeles för värdefulla för att utföra, de ska syssla med innovation och interagera med kunderna.”

Hittills har också det mesta inom AI gjorts i form av att just effektivisera i organisationerna. Men det är inte där den största potentialen finns, enligt Ali Sarrafi.

”Den stora potentialen med AI finns där de nya affärsmodellerna uppstår i korsbefruktningen mellan bolag och mellan sektorer. Som till exempel har vi en bank som jobbar tillsammans med ett industriföretag som i dag säljer maskiner men som vill skifta affärsmodell till mer åt servicehållet. Där kommer AI in som ett viktigt verktyg.”

Data är en stor utmaning för hela utvecklingen av AI inom industrin. Kanske mer än för många andra mer konsumentnära sektorer eftersom man länge haft en mer omogen syn på data. Det här håller dock på att förändras, och kan nu snabbt påskyndas.

”Coronakrisen har helt klart förändrat synen på AI, både positivt och negativt. Den har tydligt visat värdet av data för att tackla tuffa utmaningar i verksamheten. Den har också visat hur sammankopplade och beroende till synes vitt skilda bolag och sektorer är av varandra och hur snabbt och enkelt problem och effekter sprider sig”, konstaterar Ali Sarrafi.


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?