1515

Han är mäktigast i Energisverige: "Makt är bra"

Efter nedskrivningar på 160 miljarder kronor har Vattenfall vänt till vinst. 

Nu toppar kraftbolagets vd Magnus Hall listan över landets mäktigaste i energisektorn. 

Foto:Jack Mikrut

"Det känns både roligt och hedrande. Makt är bra, förutsatt att man har en konstruktiv agenda och känner det stora ansvar som följer med. Och som vd för Vattenfall har jag förmånen att få vara en del av ett fantastiskt lag där vi är inne i en väldigt spännande period med stora förändringar och utmaningar för både branschen och bolaget och som kräver nytänkande och handlingskraft", säger Magnus Hall. 

Det är alltså koncernchefen för landets största energibolag som intar första plats när Di och nyhetsförmedlaren Energimarknaden för första gången rankar de mäktigaste i Energisverige. 

En av faktorerna bakom bedömningen är den centrala roll som Vattenfall spelade inför den blocköverskridande uppgörelsen som dyrkade upp det politiska dödläge som rått på energiområdet under decennier. 

Det var direkt efter att den statliga kraftjätten varnat för att den svenska kärnkraften hotades av förtida stängning och krävt omedelbara räddningsåtgärder från politikerna som regeringen tog initiativ till de förhandlingar som bara några månader senare resulterade i en enligt många bedömare historisk uppgörelse. 

Och flera av de förslag, främst avskaffandet av effektskatten på kärnkraft och kraftigt sänkt skatt på vattenkraft, som Magnus Hall förde fram i bland annat intervjuer i Di blev också centrala delar av den nya energipolitiken som radikalt förändrat villkoren för landets elproducenter. 

"Det är svårt att bedöma vilken roll just vi hade. Men vi är oerhört glada över att ha bidragit till att vi fick till stånd en viktig diskussion och där regeringen under ledning av energiminister Ibrahim Baylan tillsammans med en rad partier gick hela vägen i mål", säger Magnus Hall.

Han understryker den enorma betydelsen av energiöverenskommelsen som presenterades i juni 2016. Den annalkande kris för landets elförsörjning som annars hotade har avstyrts. Även de ekonomiska förluster på tiotals miljarder kronor för såväl statens största bolag och därmed skattebetalarna liksom för många andra ägare av svensk kärnkraft och vattenkraft har kunnat undvikas, hävdar Magnus Hall.

"Det var en reell kris och mycket allvarligt läge. Om uppgörelsen inte blivit av hade vi hamnat i ett fruktansvärt dilemma både vad gäller elförsörjningen men även för oss som bolag. Skattesänkningarna innebär snudd på 5 miljarder kronor om året för oss i positiv resultatpåverkan, vilket ju är enormt betydelsefullt. Nu har vi ett helt annat och mycket bättre läge", säger Magnus Hall.

Energiöverenskommelsen är också en av de enskilt viktigaste faktorerna till att Vattenfall lyckats vända till vinst efter sin värsta kris hittills. Nedskrivningar av kraftverk och andra tillgångar på netto 160 miljarder kronor, sannolikt ett dystert svenskt rekord, tyngde koncernen innan det i fjol äntligen blev en vinst. Resultatet efter skatt på 9,5 miljarder kronor under 2017 gjorde också att Vattenfall för första gången på fem år ger utdelning till ägaren. 2 miljarder kronor betalades nyligen ut till statskassan. 

"Det är oerhört glädjande. Det har krävts en lång rad andra åtgärder för att komma ur krisen. Inte minst har vi tvingats till extremt tuffa besparingar och personalneddragningar", säger Magnus Hall.

Hans första och hittills största beslut som vd var att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland. Det var inte bara en av de största utan också en av de mest omstridda affärerna i svenskt näringsliv de senaste åren. Trots att den utlöste mångmiljardförluster och en våg av kritik där bland annat politiker och miljöorganisationer ville att Vattenfall skulle behålla och frivilligt fasa ut den klimatpåverkande verksamheten så försvarar Magnus Hall jätteaffären.

"Den var helt rätt för Vattenfall, både för att begränsa den ekonomiska risken och för att den inte passar in i vår nya strategi", säger Magnus Hall, som ser fram emot att använda sitt inflytande för att fortsätta omstöpningen av Vattenfall. 

Från att ha varit en av Europas största utsläppare av koldioxid siktar Vattenfall på att ställa bolaget helt till fossilfri energi. 

"Vi är helt övertygade om att vår tids viktigaste fråga är klimatfrågan och den är intimt förknippad med energiförsörjningen. Vi vill påverka klimatomställningen positivt och ska bli fossilfria inom en generation", säger Magnus Hall. 

"Det skapar samtidigt stora affärsmöjligheter och jag är övertygad om att strategin är rätt väg för att Vattenfall ska kunna leverera god avkastning och utdelningar i framtiden."

Men även om den akuta krisen är det ingen lätt resa som väntar. Bland annat har Vattenfall meddelat att runt 1.000 anställda berörs när hårdbantningen fortsätter och ytterligare 2 miljarder kronor sparas.

"Det är tyvärr helt nödvändigt för att vara konkurrenskraftiga. Annars kan vi heller inte klara de stora investeringar som vi planerar för att ställa om till förnybar produktion, stärka och bygga ut elnäten och ta vara på de stora möjligheterna som öppnas av digitaliseringen och elektrifieringen av transportsektorn och industrin."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?