Hoppa till innehållet

Annons

Han är landets yngsta begravningsentreprenör

En nybakad student öppnar begravningsbyrå i Kalix och blir landets yngsta begravningsentreprenör.

”Mitt mål är att få skapa ljusa minnen av de svåra stunderna”, säger 19-åriga Linus Häggström.

Linus Häggström.
Linus Häggström.

I början av januari öppnar en ny begravningsbyrå i en av Norrbottens kuststäder, Kalix. Det är 19-åriga Linus Häggström som med egna pengar och med eget initiativ står bakom projektet.

”Jag gör det här med mina egna förmågor. Jag brinner för att hjälpa människor i svåra situationer och på en begravningsbyrå träffar man människor i deras absolut svåraste stunder. Jag tror på det här och vill satsa”, säger Linus Häggström.

I våras arbetade han för Kalix andra begravningsbyrå som ägs av Fonus och skaffade sig där erfarenhet att arbeta med begravningar.

Men hans engagemang för människor sträcker sig längre tillbaka i tiden och han lider ingen brist på arbetserfarenhet.

”Jag har jobbat sedan högstadiet på olika ställen och under gymnasiet arbetade jag i Svenska kyrkan. Där hade jag bland annat hand om konfirmand- och ungdomsgrupper. Det var nog så jag fick min vilja att hjälpa andra”, säger Linus Häggström.

”Under gymnasiet var jag även med och startade ett integrationsprojekt för ensamkommande flyktingbarn som blev lyckat. Det arbetet kommer jag fortsätta med även efter att byrån har dragit igång”, fortsätter han.

Just nu pågår jobbet för fullt med att ställa i ordning, måla och inreda den 95 kvadratmeter stora lokalen. Linus Häggström berättar att mottagandet i staden har varit positivt.

”Jag har fått bra feedback från byrån jag var på tidigare, men det är också många utifrån som jag har hört prata gott om mitt arbete. Det är sunt att staden får en större valmöjlighet när det gäller valet av begravningsbyrå”, säger Linus Häggström.

Det är lite oväntat att en tonåring väljer att ge sig in i en bransch som rör frågor som ligger långt bort i livet. Men Linus Häggström ser inte sin ålder som något hinder.

”Jag tänker inte så mycket på min ålder. Det som är viktigt när man arbetar med begravningar är att man är personlig, öppen och kan lyssna och ta in önskemål. Man ska vara lugn och sansad när man ser till att allt klaffar. Däremot ska man inte ta jobbet med sig hem. Om man grubblar för mycket blir man tokig”, säger han.

Nästa steg för byrån blir att försöka få en lyckad start och skapa förtroende hos Kalixinvånarna. På längre sikt hoppas han på att verksamheten kommer växa.

”Min ambition är att detta ska vara mitt huvudsakliga levebröd och att jag även ska kunna anställa personal. Jag har grubblat mycket över vad jag ska göra men känner att jag nu är på rätt plats”, säger Linus Häggström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera