Annons

Han är börsens bäst betalda vd

Astra Zenecas Pascal Soriot är Stockholmsbörsens bäst betalde vd med råge enligt en genomgång från Dagens Nyheter. Men i Storbritannien, där läkemedelsjätten har sitt huvudkontor, förbereder sig bolagen på en stridslysten stämmosäsong efter kritik mot höga vd-löner.

Pascal Soriot.
Pascal Soriot.Bild:TT

Astra Zenecas Pascal Soriot är än en gång Stockholmsbörsens bäst betalde vd enligt en genomgång från Dagens Nyheter.

Under fjolåret ökade hans fasta lön enbart 3 procent till 13 miljoner kronor samtidigt som bonusen minskade väsentligt till 12,8 miljoner.

Men Pascal Soriots aktiespararprogram är med lukrativt för läkemedelsvd:n. Under 2016 gav det en utdelning på drygt 76 miljoner kronor enligt Dagens Nyheter.

Ersättningsprogrammet är inte okontroversiellt och skapade konflikt vid förra årets bolagsstämma. Till årsstämman i april har bolaget föreslagit att ersättningssystemet ska förändras.

Astra Zeneca är bara delvis svenskt och har sitt huvudkontor i Cambridge i Storbritannien. Frågan om ersättningen till bolagsledningar har hamnat högt upp på den brittiska agendan inför vårens stämmosäsong.

En dryg tredjedel av bolagen som listas i det brittiska storbolagsindexet FTSE 100, där Astra Zeneca ingår, ska förnya sina ersättningssystem i år enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Samtidigt ökar pressen från storägarna. Fondförvaltaren Blackrock, som är Astra Zenecas näst största ägare, skickade i januari ut ett brev till styrelserna för Storbritanniens 350 största bolag där de varnade för vidlyftiga höjningar av ledningarnas ersättningar.

Den brittiska premiärministern Theresa May har hotat med hårdare tag mot ersättningarna till storbolagens ledningar och bland annat föreslagit att bolag ska publicera skillnaden mellan vd:ns ersättning och den genomsnittliga lönen för de anställda.

Stockholmsbörsens näst bäst betalde vd är ABB:s Ulrich Spiesshofer. Hans ersättning sänktes något till totalt 76,9 miljoner (exklusive pensionsavsättningar) till följd av förskingringen i ABB:s sydkoreanska verksamhet.

Tre på listan blir Hans Vestberg, som petades från vd-posten på telekomjätten Ericsson förra sommaren. Räknas hans avgångsvederlag in fick han 66,2 miljoner kronor enligt Dagens Nyheter.

Innehåll från Worldpay from FISAnnons

Så säkras sömlös betalning i omnikanal

Allt fler kunder förväntar sig kunna handla sömlöst över olika kanaler. Det kräver nya lösningar för betalning.

– Vi har lösningar som stödjer transaktioner genom alla olika försäljningskanaler, säger Fredrik Neumann, Country Manager Nordics & DACH på Worldpay from FIS. 

Den nyligen släppta rapporten Global Payments Report från Worldpay visar att 87 procent av konsumenterna handlar via hemsidor av bekvämlighet, medan 77 procent väljer att handla i butik – av samma anledning. 

Samtidigt kommer nya marknadsplatser och appar, sociala medier samt virtual reality – vilket gör omnikanal nödvändigt.

Men när en konsument till exempel handlar via en app och får varan levererad med bud men väljer att returnera den i en butik, ställs den ekonomiska transaktionen inför en utmaning.

– Många handlare har sina kanaler i silos. Det är svårt för en konsument att inleda en transaktion i en kanal och avsluta den någon annanstans, eller att utföra olika transaktionstyper utan krångel, säger Fredrik Neumann. 

Worldpay: Snabbare utcheckning krävs

Samtidigt visar undersökningen att konsumenter som handlar i butik tillbringar runt 60 timmar om året i att vänta i kassaköerna. Eftersom efterfrågan på snabb och friktionsfri shopping ständigt ökar kommer det snart att vara oacceptabelt för konsumenterna att stå i kö i ens några minuter. 

Nu kommer tekniken som gör att kassor och självutcheckning försvinner och ersätts med lösningar där konsumenterna genom sin mobiltelefon scannar och betalar för sina varor.

– Vi kan leverera de betallösningar som marknaden efterfrågar, för att möta dagens och framtidens behov, avslutar Fredrik Neumann.

Om Worldpay from FIS: 

Betallösningar från Worldpay from FIS gör det möjligt för företag att hantera betalningar sömlöst. 

Man erbjuder i dag mer än 300 betallösningar i 126 valutor för handlare, banker och andra aktörer globalt.

FIS är ett Fortune 500®-företag och är medlem i Standard & Poor's 500® Index.

Läs mer på www.fisglobal.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worldpay from FIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera