ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Han är bäst i Krogsverige

  • Björn Frantzéns krog Frantzén blev etta i krogguiden White Guide. Bilden är från i höstas när han fick högsta betyg i Di Weekends krogtest. Foto: Jack Mikrut

Sveriges bästa restaurang heter Frantzén.

Den svenska krogguiden White Guide sällar sig till hyllningskören och ger Björn Frantzéns nya krog toppbetyg.

Det är faktiskt första gången Frantzén är etta i White Guide sedan han började köra solo.

Att nya Frantzén skulle gå rakt in på förstaplats var knappast någon överraskning. Redan i början av november fick restaurangen maximala 25 poäng i Di Weekends krogtest och för precis två veckor sedan utnämnde franska Guide Michelin Frantzén till Sveriges första trestjärniga restaurang.

Det var för tio år sedan som Björn Frantzén öppnade restaurang i en pytteliten lokal i Gamla stan. Då hette den Frantzén/Lindeberg efter dåvarande kompanjonen Daniel Lindeberg. Den restaurangen fick högst betyg i White Guide två år i rad, 2011 och 2012.

När Björn Frantzén och Daniel Lindeberg året därpå gick skilda vägar kortades restaurangens namn till Frantzén. Under det namnet nådde Björn Frantzén som bäst en tredje plats i White Guide. Det var 2016. Samma år stängde han restaurangen i Gamla stan för att i september 2017 öppna på nytt på Klara Norra Kyrkogata. Den nya restaurangen sägs ha kostat 75 miljoner kronor att bygga och sträcker sig över tre våningsplan. Antalet gästplatser, 23, är dock detsamma som i det lilla krypin som var Frantzén i Gamla stan.

Förutom utmärkelsen till Årets bästa restaurang fick Frantzén också pris för Årets serviceupplevelse vid den stora White Guide-galan i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm på måndagskvällen.

Med Frantzéns storartade comeback bryts Esperantos dominans i White Guide. Fyra av de fem senaste åren har Sayan Isakssons restaurang Esperanto toppat listan. Undantaget var 2015 när Magnus Nilssons Fäviken Magasinet i Jämtland korades till Årets bästa restaurang. På årets lista ligger Fäviken Magasinet på andra plats medan Esperanto halkar ned till tredje.

Mathias Dahlgrens omgörning av tvåstjärniga Matsalen i Grand Hôtel till den helt vegetariska restaurangen Rutabaga har inte prisats. Det blev ingen stjärna i Guide Michelin för Rutabaga och ingen placering på någon mästarklasslista i White Guide. Den svenska guiden utsåg i alla fall Rutabaga till Årets banbrytare med motiveringen:

”För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.”

Ny på den finaste delen av topplistan, Global mästarklass, är Adam/Albin i Stockholm. Upper House i Gothia Towers i Göteborg tappar poäng och ramlar ur samma lista, som i år består av tolv restauranger.

Strax därunder, på den så kallade Mästarklasslistan, finns sex nya namn. Lika många har ramlat ur.

Fem av sex nykomlingar finns i Stockholm, däribland Ichi som drivs av den japanska kvinnliga kocken Saori Ichihara. Ichi vann också pris som Årets stjärnskott och fick i test i Di Weekend i höstas höga 22 poäng av 25 möjliga.

De övriga nykomlingarna på Mästarklasslistan är Unn, Agrikultur, Flickan och Sushi Sho, samt Kockeriet i Malmö. Unn utsågs av Di Weekend tillsammans med systerkrogen Tak till Årets affärskrog 2017.

Karin Franssons stjärnkrog Hotell Borgholm på Öland anses oväntat inte längre hålla mästarklass och tillhör dem som nedgraderats.

Hotell Borgholm är inte den enda restaurang som har en stjärna i Guide Michelin, men som inte rankas lika högt i White Guide. Bloom in the Park i Malmö är en annan, liksom 28+ i Göteborg, som haft en Michelinstjärna ända sedan 1991 – längre än någon annan nordisk restaurang.

I Göteborg finner vi en annan avvikelse, nämligen klassiska Sjömagasinet som förlorade sin stjärna i årets upplaga av Guide Michelin, men som fortfarande hör hemma på mästarklasslistan i White Guide.

Geografiskt kan man i årets krogguider ana en förskjutning från västkusten till Skåne. I Guide Michelin belönades ju Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås med en andra stjärna och SAV i Tygelsjö utanför Malmö fick sin första. Därmed har Skåne två stycken tvåstjärniga restauranger, den andra är Vollmers i Malmö. Västkusten däremot har ingen.

Upper House, som har en uttalad ambition att bli Göteborgs första tvåstjärniga restaurang, tappar poäng i White Guide och har tidigare även fått lägre betyg i Di Weekends krogtest.

Ett nyinstiftat pris är Årets ljudmiljö som delas ut i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm. Priset går till Taverna Brillo vid Stureplan i Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer