Annons

Han är bäst i Krogsverige

Sveriges bästa restaurang heter Frantzén.

Den svenska krogguiden White Guide sällar sig till hyllningskören och ger Björn Frantzéns nya krog toppbetyg.

Det är faktiskt första gången Frantzén är etta i White Guide sedan han började köra solo.

Björn Frantzéns krog Frantzén blev etta i krogguiden White Guide. Bilden är från i höstas när han fick högsta betyg i Di Weekends krogtest.
Björn Frantzéns krog Frantzén blev etta i krogguiden White Guide. Bilden är från i höstas när han fick högsta betyg i Di Weekends krogtest.Bild:Jack Mikrut

Att nya Frantzén skulle gå rakt in på förstaplats var knappast någon överraskning. Redan i början av november fick restaurangen maximala 25 poäng i Di Weekends krogtest och för precis två veckor sedan utnämnde franska Guide Michelin Frantzén till Sveriges första trestjärniga restaurang.

Det var för tio år sedan som Björn Frantzén öppnade restaurang i en pytteliten lokal i Gamla stan. Då hette den Frantzén/Lindeberg efter dåvarande kompanjonen Daniel Lindeberg. Den restaurangen fick högst betyg i White Guide två år i rad, 2011 och 2012.

När Björn Frantzén och Daniel Lindeberg året därpå gick skilda vägar kortades restaurangens namn till Frantzén. Under det namnet nådde Björn Frantzén som bäst en tredje plats i White Guide. Det var 2016. Samma år stängde han restaurangen i Gamla stan för att i september 2017 öppna på nytt på Klara Norra Kyrkogata. Den nya restaurangen sägs ha kostat 75 miljoner kronor att bygga och sträcker sig över tre våningsplan. Antalet gästplatser, 23, är dock detsamma som i det lilla krypin som var Frantzén i Gamla stan.

Förutom utmärkelsen till Årets bästa restaurang fick Frantzén också pris för Årets serviceupplevelse vid den stora White Guide-galan i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm på måndagskvällen.

Med Frantzéns storartade comeback bryts Esperantos dominans i White Guide. Fyra av de fem senaste åren har Sayan Isakssons restaurang Esperanto toppat listan. Undantaget var 2015 när Magnus Nilssons Fäviken Magasinet i Jämtland korades till Årets bästa restaurang. På årets lista ligger Fäviken Magasinet på andra plats medan Esperanto halkar ned till tredje.

Mathias Dahlgrens omgörning av tvåstjärniga Matsalen i Grand Hôtel till den helt vegetariska restaurangen Rutabaga har inte prisats. Det blev ingen stjärna i Guide Michelin för Rutabaga och ingen placering på någon mästarklasslista i White Guide. Den svenska guiden utsåg i alla fall Rutabaga till Årets banbrytare med motiveringen:

”För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.”

Ny på den finaste delen av topplistan, Global mästarklass, är Adam/Albin i Stockholm. Upper House i Gothia Towers i Göteborg tappar poäng och ramlar ur samma lista, som i år består av tolv restauranger.

Strax därunder, på den så kallade Mästarklasslistan, finns sex nya namn. Lika många har ramlat ur.

Fem av sex nykomlingar finns i Stockholm, däribland Ichi som drivs av den japanska kvinnliga kocken Saori Ichihara. Ichi vann också pris som Årets stjärnskott och fick i test i Di Weekend i höstas höga 22 poäng av 25 möjliga.

De övriga nykomlingarna på Mästarklasslistan är Unn, Agrikultur, Flickan och Sushi Sho, samt Kockeriet i Malmö. Unn utsågs av Di Weekend tillsammans med systerkrogen Tak till Årets affärskrog 2017.

Karin Franssons stjärnkrog Hotell Borgholm på Öland anses oväntat inte längre hålla mästarklass och tillhör dem som nedgraderats.

Hotell Borgholm är inte den enda restaurang som har en stjärna i Guide Michelin, men som inte rankas lika högt i White Guide. Bloom in the Park i Malmö är en annan, liksom 28+ i Göteborg, som haft en Michelinstjärna ända sedan 1991 – längre än någon annan nordisk restaurang.

I Göteborg finner vi en annan avvikelse, nämligen klassiska Sjömagasinet som förlorade sin stjärna i årets upplaga av Guide Michelin, men som fortfarande hör hemma på mästarklasslistan i White Guide.

Geografiskt kan man i årets krogguider ana en förskjutning från västkusten till Skåne. I Guide Michelin belönades ju Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås med en andra stjärna och SAV i Tygelsjö utanför Malmö fick sin första. Därmed har Skåne två stycken tvåstjärniga restauranger, den andra är Vollmers i Malmö. Västkusten däremot har ingen.

Upper House, som har en uttalad ambition att bli Göteborgs första tvåstjärniga restaurang, tappar poäng i White Guide och har tidigare även fått lägre betyg i Di Weekends krogtest.

Ett nyinstiftat pris är Årets ljudmiljö som delas ut i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm. Priset går till Taverna Brillo vid Stureplan i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?