1515
Annons

Han är både överläkare och entreprenör – ”Kan inte låta bli”

Karriären som överläkare och docent i onkologi gjorde Ingemar Näslund till entreprenör. Med flera innovationer inom strålbehandling har han satt sitt namn på den medicinska kartan och blivit Gasell i Di.

I farten råkade han uppfinna påsklämman – ja, den världsberömda påsklämman som finns i de flesta kök. 

Överläkaren och entreprenören Ingemar Näslund.
Överläkaren och entreprenören Ingemar Näslund.Foto:Amanda Lindgren
Ingemar Näslund har även uppfunnit den välkända påsklämman.
Ingemar Näslund har även uppfunnit den välkända påsklämman.Foto:Amanda Lindgren

0Med en rad uppfinningar har Ingemar Näslund kombinerat karriären som docent och överläkare vid Radiumhemmet med sin kreativa entreprenörsanda. Med ett öga på marknadens utveckling och det andra på vården har han uppfunnit ett flertal produkter som i dag används inom cancerbehandling världen över. 

”Jag har alltid haft ett ben utanför sjukvården, som en trygghet, om läkaryrket skulle bli för påfrestande. Då har uppfinnandet alltid funnits till hands”, säger Ingemar Näslund. 

”Kreativiteten har alltid funnits där. Det är roligt att uppfinna och utveckla nya saker, det går liksom inte att låta bli”, säger han. 

2019 utsågs hans bolag, Naslund Medical, till Gasellföretag av Dagens industri. En utmärkelse som går till bolag med snabb och uthållig tillväxt. Flaggskeppsprodukten som fick familjen Näslund att starta bolaget 2005, är den så kallad Gold anchor, som ger ökad precision vid strålbehandling. 

Produkten har funnits på marknaden sedan 2010 och används i dag i stora delar av världen. Men Gold anchor är bara en av många uppfinningar. 

I början av 1990-talet, långt innan han startade bolaget, utvecklade han SBRT, Stereotactic Body Radiation Therapy, tillsammans med kollegan Henric Blomgren och fysikern Ingmar Lax vid Radiumhemmet – en metod som förbättrar strålbehandling.

Att Ingemar Näslund är en riktig Oppfinnar-Jocke råder det ingen tvekan om. I utvecklingen av ett hjälpmedel som upptäcker cancer i urinblåsan uppfann han den mycket berömda påsklämman Weloc som en spinoff – ja, påsklämman som alla har hemma i köket. 

”Huvudprodukten används inte längre, men påsklämman blev väldigt populär”, säger han. 

Uppskattningsvis har påsklämman tillverkats i 10 miljoner exemplar per år de senaste 35 åren, enligt Ingemar Näslund. Dessutom tillkommer ett stort antal av senare konkurrerande påsklämmor.

Men det var Gold anchor som kom att bli starten för det nuvarande bolaget Naslund Medical. Som en klassisk startup-saga fick bolaget liv på övervåningen hemma i familjens hus. I det skedet hade han redan påbörjat forskningen av produkten.

”Det går inte att hitta på saker och få ut dem på världsmarknaden ensam – man är alltid beroende av bra personer. Den förmånen har jag alltid haft. Nu är det en glädje för mig att alla min tre barn, och deras respektive, vill jobba i företaget med mig”, säger han.  

Till en början var det Ingemar Näslund, tillsammans med sonen Tomas Näslund, som var drivande. 

Sedan två år tillbaka befinner sig bolaget i nya lokaler i Huddinge. Där sker allt ifrån tillverkning av produkten, distribution till sjukhus globalt och videomöten med potentiella kunder. 

”Vi har inte tagit in externt kapital och inte tagit några lån. Om man är entreprenör måste man börja med att ta det lugnt och inte kosta på sig. Jag vill absolut inte ta in externt kapital – då är man inte fri. Det är som att hälla klipulver på ryggen. Investerare har förväntningar på att saker och ting ska växa i en viss takt. Som det är nu kan vi sitta vid fikabordet och bestämma saker själva.”

Samtidigt trycker han på vikten av att läsa av marknaden och förutse vilka behov som snart kommer att efterfrågas, och därmed vara ute i rätt tid. 

”Att göra en produkt som har betydelse för patienterna och kunna utveckla och marknadsföra det, och få familjen engagerad, det är så bra det kan bli”, säger Ingemar Näslund. 

En tillbakablick på karriären får Ingemar Näslund att le. 

”Om du gillar människor så är läkaryrket ett fascinerande arbete. Man känner att man hjälper andra och får en bra dialog med patienterna. Det negativa är tidsbristen och stressen. Det är det som varit jobbigt”, säger Ingemar Näslund.

 

 

 

 

 


Innehåll från Karolinska UniversitetsjukhusetAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Karolinska Universitetsjukhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?