1515

Han är årets MBA-stipendiat – ”Väldigt glad och lite förvånad”

Med en enorm potential att skala upp och påverka hälso- och sjukvården runt om i världen är årets MBA-stipendiat Jonathan Ilicki. 

”Jag var väldigt glad och lite förvånad eftersom det är väldigt tuff konkurrens,” säger han.

Jonathan Ilicki är årets MBA-stipendiat.
Jonathan Ilicki är årets MBA-stipendiat.Foto:Jesper Frisk

MBA-stipendiet delas ut varje år av Dagens industri i samarbete med utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm. 

Årets vinnare Jonathan Ilicki valdes ut av drygt 1000 sökande till stipendiet med följande motivering.

”Jonathan är en ödmjuk, intelligent och innovativ person med en mycket stark drivkraft, nyfikenhet och ett genuint intresse för andras välbefinnande. Han har en ledande position hos Platform24, med en enorm potential att skala upp och påverka hälso- och sjukvården runt om i världen”, står det bland annat i juryns motivering till årets stipendiat Jonathan Ilicki. 

Det blev en förvånad reaktion när Jonathan Ilicki fick beskedet att han tilldelats MBA-stipendiet. 

”Jag var väldigt glad och lite förvånad eftersom det är väldigt tuff konkurrens. Det blev lite firande i smyg när jag fick veta och det var ju för att jag inte fick berätta för så många andra än familj och närmsta chefen”, säger Jonathan Ilicki. 

Stipendiet är värt 495.000 kronor och målet med utbildningen är att ge så god kunskap som möjligt i att leda och utveckla organisationer och företag.

För ett och ett halvt år började Jonathan Ilicki som Head of Medical Innovation på Platform24 som utvecklar vårdtjänster. 

”I mitt fall jobbar jag med att bland annat utveckla nya hälsotjänster och hitta nya sätt att förbättra vården. Det har varit spännande att jobba med hur man bygger nya tjänster, till exempelvis för att slåss mot covid-19. Då gällde det att snabbt hjälpa att samhället att testa befolkningen och massvaccinera”, säger Jonathan Ilicki.

Drivkraften hittar han i att lära sig nya saker. 

”Det kan verka spretigt att läsa medicin, business och evidensbasering. Men för att förbättra sjukvården från grunden så underlättar det att kunna se saker från olika perspektiv. Dessa tre perspektiv visar helt olika saker, men tillsammans kan de hjälpa en att hitta bättre lösningar på sjukvårdens stora utmaningar.”

Något som Jonathan Ilicki hoppas att MBA-programmet ska ge honom är verktyg och redskap som han kan använda för att lösa utmaningar som han möter i jobbet.

”Jag tror och hoppas på att kurserna och kurskamrater kommer utmana mig och mina tankesätt. Sen tror jag också att jag kommer få en djupare förståelse för saker jag jobbar med.”

Har du en ledarskapsfilosofi?

”Jag har några principer. Till exempel, ju mer tillit man kan skapa desto lättare blir det att skapa en välfungerande grupp. Tillit är inget man kan trolla fram, det måste man tjäna in och det gör man genom att vara ärlig, rak och försöka att vara så transparent som möjligt.”

 


Innehåll från ES Energy Save Systems ABAnnons

80 procent mindre klimatavtryck från byggvärmen

Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.
Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.Foto:Maria Steén

Det är bara hundra dagar kvar tills dess att byggen måste klimatdeklareras. Alla utsläpp av växthusgaser under byggskedet ska redovisas till Boverket. Det gör att byggföretagen kommer att välja klimatsmart byggvärme.

Byggsektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och byggvärmen står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser. Vid årsskiftet träder därför en ny lag om klimatdeklarationer i kraft, vilket innebär att byggherren ska lämna in uppgifter till Boverket om hur uppförandet av en ny byggnad påverkar klimatet.

– När det gäller färdiga hus finns det tydliga regler kring energiförbrukning och klimatpåverkan, men byggskedet har varit i princip oreglerat. Därför är dessa klimatdeklarationer en välkommen utveckling av byggbranschen, säger Fredrik Sävenstrand som är vd för värmeteknikbolaget Energy Save.

Mobil energicentral

Byggvärme är en av de största energiförbrukarna på byggarbetsplatser, och att använda eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för uttorkning av byggen är ineffektivt ur såväl energi- som miljöperspektiv.

Energy Save har utvecklat en mobil energicentral. Produktkonceptet baseras på företagets patenterade värmepumpsteknik, som kan användas för att värma upp, kyla ner och torka ut. Dessa energicentraler erbjuds nu i samarbete med El-Björn. 

– I jämförelse med traditionell uppvärmning av byggarbetsplatser ger vår lösning besparingar på upp till 66 procent av energikostnaden samtidigt som det minskar utsläppen av koldioxid med upp till 80 procent. Det norska maskinuthyrningsföretaget UCO, som är ett helägt dotterbolag till Skanska AS, har testat en av våra energicentraler, och är mycket nöjda med både funktionalitet och energibesparing, säger Fredrik Sävenstrand.

En hållbar lösning

– Sedan 2009 har vi levererat mer än 12 000 luft/vatten-värmepumpar. Det är den tekniken som vi nu har förpackat i ett smart koncept med prefabricerade energicentraler för kommersiella fastigheter, fortsätter Fredrik Sävenstrand.

– Kravet på klimatdeklarationer kommer att göra vårt erbjudande än mer relevant på byggarbetsplatsen. Centralerna är Plug-in-Moduler vilket betyder att de bara behöver några få anslutningar för att kunna startas upp. Det är en snabb och smidig installation, vilket är nödvändigt med tanke på att klimatdeklarationerna alldeles strax är här, avslutar Fredrik Sävenstrand.

Läs mer om Energy Saves Plug-in-Moduler här. 

Om Energy Save:

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser. Uppvärmning och uttorkning står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser, och idag används ofta energikrävande alternativ med stort klimatavtryck.

Energy Save är ett värmeteknikbolag med ett patenterat produktkoncept för kostnadseffektiva, högpresterande och innovativa värmepumpsystem inom luft/vatten-teknologin. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Vill du veta mer? Klicka här!

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ES Energy Save Systems AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?