Hamnplanerna i Lysekil skrotas

Det blir ingen djuphamn i Lysekil efter den stora uppmärksamheten kring det kinesiska bolag som ville bygga hamnen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

LYSEKILS HAMN. Kommunstyrelsen har valt att gå vidare med planerna på att låta två kinesiska bolag bygga en djuphamn för stora containerfartyg i Lysekil, något som Sverige i dag saknar. Utan en sådan djuphamn riskerar det svenska näringslivet att drabbas negativt.
LYSEKILS HAMN. Kommunstyrelsen har valt att gå vidare med planerna på att låta två kinesiska bolag bygga en djuphamn för stora containerfartyg i Lysekil, något som Sverige i dag saknar. Utan en sådan djuphamn riskerar det svenska näringslivet att drabbas negativt.Bild:Bertil Ericson

Planerna på en djuphamn utanför Lysekil har väckt stor uppmärksamhet. Kritiker har riktat in sig på det Hongkongbaserade företag som uttryckt intresse för att bygga så väl hamnen som investera i annan infrastruktur i området.

Men nu ställs projektet in på grund av den negativa uppmärksamheten, enligt Dagens Nyheter.

"Orsaken ska vara den negativa uppmärksamhet som intresseförfrågan har fått i media och på sociala medier", skriver kommunen på sin hemsida.

Kritiken kring djuphamnsprojektet har bland annat rört miljökonsekvenser men också hur det kinesiska ägandet skulle kunna få säkerhetspolitiska konsekvenser, skriver Dagens Nyheter.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?