1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Hamnkonflikten hotar näringslivet: ”basindustri kan tvingas stänga”

Hamnkonflikten trappas upp till historisk omfattning efter Hamnarbetarförbundets nya varsel. Enorma kostnader och störningar hotar både näringslivet och samhället. Det hävdar näringslivsföreträdare som varnar för att basindustrin kan tvingas stänga ned anläggningar. 

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten varnar för allvarliga ekonomiska konsekvenser.
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten varnar för allvarliga ekonomiska konsekvenser.

”Vi ser tyvärr ingen annan utväg och en enig förbundsstyrelse står bakom. Detta är en försvarsåtgärd mot den massiva upptrappning som Sveriges Hamnar varslade om den 22 februari”, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

”Deras stridsåtgärder innebär i praktiken kraftiga lönesänkningar för våra medlemmar och hot och svartlistning av enskilda på grund av facklig tillhörighet. Det är en typ av åtgärder som inte förekommit i Sverige sedan 1930-talet.”

Det var på onsdagen som Hamnarbetarförbundet varslade om nya och utvidgade stridsåtgärder med start vid midnatt den 6:e mars, det vill säga nästa onsdag. Fackförbundet, som sedan lång tid är i konflikt med arbetsgivaren Sveriges Hamnar, och den senaste tiden haft en mängd punktstrejker varslar nu i stället om total arbetsnedläggelse för allt arbete på samtliga medlemsföretag inom Sveriges Hamnar. Alla arbetsuppgifter som är uttagna för arbetsnedläggelse inom Hamn- och Stuveriavtalets tillämpningsområde försätts samtidigt i blockad, vilket innebär att ingen får utföra sådana arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen. Om arbetsgivare försöker kringgå blockaden omfattar detta varsel blockad av allt arbete inom hela detta företags verksamhet. Enligt Hamnarbetarförbundet är stridsåtgärderna sannolikt de mest omfattande på flera decennier.

”Åtgärderna gäller tills vidare till Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren träffar kollektivavtal eller varslet särskilt återkallas eller ändras”, säger förbundsordföranden Eskil Rönér. 

”Med hänsyn till de allvarliga konsekvenser stridsåtgärder av denna omfattning kan få för särskilda verksamheter i Sverige kommer Hamnarbetarförbundet positivt beakta ansökan om dispenser från stridsåtgärderna under förutsättning att det finns beaktansvärda skäl.”

Fackets nya stridsåtgärder väcker starka reaktioner.

”Det är ett exceptionellt allvarligt varsel. Detta kommer att påverka ett tjugotal hamnar i hela landet och drabba näringslivet och hela samhället mycket hårt. Det är oacceptabelt”, säger Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår.

Exakt hur stridsåtgärderna kommer att påverka de berörda hamnarna ska nu analyseras. 

”Men den tidigare konflikten bara i containerhamnen i Göteborg kostade 4,5 miljarder kronor så om detta blir långvarigt är det enorma kostnader för Sverige och som kommer att skada både enskilda och landets konkurrenskraft.”

Någon snabb lösning verkar dock inte vara i sikte. 

”Vi kan konstatera att vi ha sagt ja till samtliga av medlarnas bud, medan Hamnarbetarförbundet konsekvent sagt nej. De har inte rört sig en millimeter och väljer i stället att trappa upp.”

Industriarbetsgivarna, som företräder 1.000 företag inom basindustrin, varnar för att hamnkonflikten kan få mycket allvarliga ekonomiska konsekvenser.

”Våra medlemsföretag inom bland annat skog, stål, gruvor och sågverk är en viktig motor för svensk ekonomi så det är enormt mycket som står på spel. De har 90.000 anställda och en årlig export på 260 miljarder kronor och är otroligt beroende av att transporterna via hamnarna fungerar”, säger vd Per Hidesten.

”Vissa bolag exporterar över 90 procent av produktionen och om de inte kan frakta sina varor kan de i värsta fall tvingas stänga ned fabriker”, fortsätter han utan att peka ut vilka enskilda företag som kan hotas. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?