Annons

Hamnkonflikt i Göteborg trappas upp

Den strejk som på tisdagen lamslog verksamheten i Sveriges största hamn var den senaste i raden av stridsåtgärder. Och någon lösning på konflikten som kastat grus i maskineriet i näringslivets transportnav ser inte ut att vara i sikte. Tvärtom laddar facket för att utvidga konflikten ytterligare.

En upptrappning av hamnkonflikten och nya strejker förbereds i containerhamnen i Göteborg. Det uppger Hamnarbetarförbundet som säger sig redo för en lång strid.
En upptrappning av hamnkonflikten och nya strejker förbereds i containerhamnen i Göteborg. Det uppger Hamnarbetarförbundet som säger sig redo för en lång strid.Bild:Björn Larsson Rosvall

”Vi i avdelningsstyrelsen har från ett enhälligt medlemsmöte fått mandat om att varsla om ytterligare stridsåtgärder. Vi förbereder nu nästa steg”, säger Peter Annerback, klubbordförande för Hamnarbetarförbundet i Göteborg.

Det var i samband med tisdagens strejk som medlemmarna i fackklubben gav sitt stöd för fortsatt strid.

Vad är det ni planerar – kan det bli fler strejker?
”Det är det mest sannolika. Vi har också fått mandat att hemställa om sympatiåtgärder både nationellt och internationellt genom International Dockworkers Council”, säger Peter Annerback.

Men hur omfattande stridsåtgärder som planeras eller när de kan träda i kraft vill han inte avslöja. Men han försäkrar att stridsviljan från facket är hög.

”Vi är beredda att strida så länge som krävs”, säger Peter Annerback.

Konflikten mellan facket och APM Terminals, den internationella hamnkoncernen som driver containerhamnen i Göteborg, startade i april förra året.

”Stridsåtgärderna inleddes då men egentligen startade konflikten och de dåliga relationerna till företagsledningen på APM Terminals långt tidigare”, säger Peter Annerback.

Den senaste tiden har tonläget blivit allt hårdare mellan parterna. APM Terminals, som är en av världens största hamnoperatörer, har också varslat om uppsägning av bland annat runt 30 fast anställda i Göteborg med hänvisning till att konflikten lett till stora volymtapp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?