Annons

Hamnjätte om strejkhot: ”Pinsamt att detta kan inträffa”

GÖTEBORG. På tisdagen planeras en ny strejk som helt stänger containerhamnen i Göteborg. Samtidigt varnar facket för fler stridsåtgärder.

Containerhamnen i Göteborg.
Containerhamnen i Göteborg.Bild:Björn Larsson Rosvall

Hamnoperatören APM Terminals ser ingen lösning och riktar hård kritik mot den svenska lagstiftningen och uppmanar regeringen att agera.

”Detta drabbar både Sveriges näringsliv och oss väldigt hårt och hela verksamheten lamslås ännu en gång. Bland annat kommer ett av de allra största containerfartygen hit som vi inte kan serva”, säger Henrik Kristensen, vd för APM Terminals.

Han är upprörd när Di når honom efter att Hamnarbetarförbundet på måndagen meddelat att facket har avvisat medlarnas bud om ett så kallat hängavtal till det kollektivavtal som redan finns för Transportarbetarförbundet.

Samtidigt fortsatte förberedelserna för den strejk som helt väntas stänga verksamheten i Sveriges största hamn mellan klockan 12 och 20 på tisdagen.

Och APM Terminals, en av världens största hamnoperatörer, går nu till hårt angrepp mot den svenska lagstiftningen.

”Det är allvarligt och pinsamt för Sverige att detta kan inträffa 2017. Vi följer svensk lag och erbjuder kollektivavtal men ändå drabbas vi av dessa ständiga konflikter som kostar enorma belopp både för oss och våra kunder”, säger Henrik Kristensen.

”Vi har gjort allt vi kan men detta kan inte fortsätta. Jag hoppas att regeringen nu agerar för att se över regelverken.”

Arbetsgivar- och branschföreningen Sveriges Hamnar uppger att APM Terminals i Göteborg, som driver landets största containerhamn tappat stort, 7 procent, i marknadsandel på grund av den utdragna konflikten.

”Det är redan lett till att flera andra företag hamnat på obestånd och risken är att konflikten utökas. Detta handlar om ett systemfel i lagstiftningen som lagstiftaren borde se över”, säger vd:n Joakim Ärlund.

Hamnarbetarförbundet anser att stridsåtgärderna är befogade. Och facket som tidigare sagt sig berett att trappa upp ytterligare med såväl strejker som internationella sympatiåtgärder, upprepar att stridsviljan är god. Beslut kan komma redan på tisdagen.

”Det är upp till medlemmarna att ta ställning till och vi har ett möte på tisdagen”, säger Peter Annerback, klubbordförande för Hamnarbetarförbundet i Göteborg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?