1515

Hamnarbetareförbundet: Strejköverenskommelse är pampvälde

De centrala facken och arbetsgivarna är överens – begränsa strejkrätten om syftet inte är att teckna kollektivavtal.

Arbetsmarknadsministern gör tummen upp.

Pampvälde, anser Hamnarbetareförbundets Erik Helgeson.

Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder, om det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Det är innebörden i vad fackens och arbetsgivarnas paraplyorganisationer kommit överens om och som presenteras på en gemensam pressträff.

Bakgrunden är den konflikt som startades av Hamnarbetareförbundet i Göteborgs hamn härom året och som fick regeringen att tillsätta en utredning som skulle se över strejkrätten – en utredning som skulle presenteras 20 juni, men som nu ser ut att hamna i papperskorgen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var snabbt ute och välkomnade parternas förslag och tycker att det är ett styrkebesked att parterna har lyckats enas i denna fråga.

Hon bedömer att förslaget är genomarbetat och väl balanserat, och anser det vara fullt genomförbart.

"Därför är det självklart för mig att det här förslaget går före andra förslag", säger Johansson på en pressträff.

Enligt arbetsgivarna handlar det om att stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden.

De centrala fackliga organisationerna är nöjda:

"Vi är glada och står helt bakom den överenskommelse som presenteras här i dag", säger Sacos ordförande Göran Arrius.

TCO:s ordförande Eva Nordmark pekar på att parterna nu tar tillbaka initiativet från politikerna.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson räknar med att regeringen nu lägger den aviserade utredningen i byrålådan. Han pekar på att LO varit oroligt för att den utredningen skulle inskränka strejkrätten, något som skulle rubba maktbalansen på arbetsmarknaden.

"Det är inte rimligt att 250 personer i Göteborg skulle rucka på den maktbalansen", säger han.

Och enligt parterna så handlar förslaget inte om en diskriminering av de små fristående facken, exempelvis Hamnarbetarförbundet – alla fack behandlas lika.

Men om de centrala etablerade parterna är nöjda så hymlar inte det fristående Hamnarbetareförbundet och dess styrelseledamot Erik Helgeson med vad han tycker. Han kallar presskonferensen och överenskommelsen för "pampväldet personifierat". Facken sviker sin roll, anser han.

"Det här förskjuter maktbalansen till företagens fördel."

Förslag är också ett hårt slag mot det fristående fackförbundet SAC Syndikalisterna.

"Det är klart att det skulle inskränka våra möjligheter till stridsåtgärder", säger Fanny Hökby, informationsorganisatör på Syndikalisterna.

Syndikalisterna tillhör ett av de mindre facken som oftast saknar kollektivavtal, och heller inte är intresserade av det, men gärna tar till strejkvapnet i olika ärenden. Hon tycker dock förstås inte att hennes fackförbund ägnar sig åt några avarter eller missbruk på arbetsmarknaden.

"Retoriken är otroligt hård mot Hamnarbetareförbundet och även mot oss, även om vi inte nämns vid namn", säger Hökby och syftar på uttalandena från de centrala parternas gemensamma presskonferens.

Parterna själva kallar förslaget som nu läggs fram för ett kirurgiskt ingrepp:

Det ska alltså inte vara tillåtet att strejka, om inte syftet är att få till ett kollektivavtal. Förslaget påverkar däremot inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader. Ingen inskränkning görs i strejkrätten i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

Alla LO-förbund står bakom överenskommelsen och Sacos styrelse var enig. Alla TCO-förbund förutom Journalistförbundet står också bakom förslaget, enligt TCO-basen Eva Nordmark.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?