1515
Annons

Hamid Zafar sparkas från Moderaternas kommission

Integrationsexperten och utbildningschefen Hamid Zafar petas från Moderaternas integrationskommission.

”Jag är otroligt förvånad”, säger M-ledaren Ulf Kristersson om DN:s uppgifter om Zafar.

Hamid Zafar.
Hamid Zafar.Foto:Jessica Gow/TT

På torsdagsmorgonen avslöjade Dagens Nyheter att Hamid Zafar mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättande om judar och homosexuella under pseudonym på nätet. När han konfronteras med uppgifterna försvarar han det med att inläggen gjordes under en tid när han var ”ung och sökande.”

Hamid Zafar, i dag utbildningschef i Mullsjö kommun, gjorde sig ett namn i integrationsfrågan i sin tidigare roll som rektor på Sjumilaskolan i Göteborgsförorten Biskopsgården. 2018 utsågs han till Årets Svensk av tidningen Fokus och 2019 var han sommarpratare i Sveriges Radio. Hamid Zafar var även en profilerad expert i Moderaternas integrationskommission. Ulf Kristersson, partiledare i Moderaterna, är ”otroligt förvånad” över uppgifterna när Di träffar honom vid ett företagsbesök norr om Stockholm. 

”Jag har aldrig hört talas om det här förut. Vår partisekreterare söker nu kontakt med honom. Jag tror att det är väldigt många som är förvånade över detta. Om det här stämmer så kan han absolut inte vara kvar i vårt arbete”, sa Kristersson då. 

Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet att Zafar petas från Moderaternas integrationsarbete, rapporterar SVT.

Kommer det samarbete ni haft med honom i något annat ljus, har han haft inflytande över politiken? 

”Han är en av ett tiotal personer som arbetar i en kommission. Den är precis lika viktig, så det arbetet fortsätter”, sa Ulf Kristersson innan petningen blev ett faktum.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?