1515

Halvledarbristen ökar – riskerar drabba många företag

En pytteliten komponent, men oj, så viktig för många branscher.

Nu kan flaskhalsproblemet för halvledare sprida sig till många teknikföretag utanför fordonsbranschen. Det befarar Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & partners.

Foto:David Paul Morris/Bloomberg

Fordonsbranschen har problem att få tag på halvledare – små komponenter som visat sig bli en rejäl flaskhals för biltillverkarna under pandemin. Volvo meddelar att företaget stoppar produktionen under några veckor, och även andra fordonstillverkare har stora problem.

Men de små kiselbitarna sitter inte bara i bilar. Nästan allt som är elektroniskt, som datorer, maskiner och annat, behöver halvledare. Och nu finns risk för att halvledarkrisen drabbar fler branscher, varnar Joakim Bornold.

”Det börjar sprida sig även utanför fordonsindustrin”, säger han, och berättar att han pratat med flera stora företag inom tekniksektorn som bekräftat risken för honom.

Framför allt är det tillverkare av tekniska prylar och maskiner som kan drabbas, förklarar han.

”Det är väldigt olyckligt, just när konjunkturen väntas lyfta till hösten”, säger Joakim Bornold.

Den koreanske elektronikjätten Samsung larmade på bolagsstämman i förra veckan om att halvledarbristen kan bromsa hela tekniksektorn. Bolaget är inte bara nummer ett i världen på mobiltelefoner, utan även världens största tillverkare av olika typer av datorchip och kretskort.

Här i Sverige vill inte bolagen vara lika alarmistiska. Men visst finns orostecknen även här.

Atlas Copcos presschef Sara Liljedal förklarar att företaget generellt sett upplever ett tryck i leverantörskedjan, och att det kan ta längre tid att få fram olika komponenter. Men ännu är det inte fråga om några leveransförseningar för Atlas Copco, konstaterar hon.

Sandvik skriver till TT att företaget har en exponering gentemot fordonsindustrin, men hur osäkerheten om halvledarbristen kan påverka Sandvik vill företaget inte säga något om i nuläget.

Ännu har inte branschorganisationen Teknikföretagen fått så tydliga signaler från sina medlemmar om halvledarbrist på andra områden, men visst kan flaskhalsproblemen komma att drabba fler, tror Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

”Mest är det fordonsindustrin som har flaggat, men jag kan tänka mig att även tillverkare av avancerade maskiner och verktyg kan påverkas”, säger Bengt Lindqvist.

Halvledare är inget vi tänker på till vardags, men de finns lite varstans i saker som har med elektronik att göra. Som bilar, datorer, hörlurar, tv-spel och maskiner.

När pandemin slog till så minskade fordonsindustrins beställningar hos halvledarfabrikerna, som mestadels ligger i Asien. Men då var datortillverkarna där och köpte upp halvledare i stället, för försäljningen av datorer ökade rejält under pandemin, förklarar Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

”För ett år sedan stod allt still, sedan kom först Kina tillbaka, och därefter resten. Det blev en överraskning för alla. Det blir trängsel vid affären, helt enkelt”, säger Mats Kinnwall.

Det finns också logistikproblem, förklarar Bengt Lindqvist, det är till exempel ont om containrar.

Kanske kan man undra varför inte stora företag som fordonstillverkarna säkrar sin tillgång på så viktiga prylar, och tillverkar själva.

”De har gjort det förut, men det blir dyrare och sämre. De har blivit utkonkurrerade”, säger Mats Kinnwall.

Att någon skulle kunna plocka upp produktionen för att bota bristen nu är inte mycket att hoppas på, konstaterar han. Startsträckan är väldigt lång, och halvledarna kräver stor skicklighet.

Det är för övrigt inte bara halvledare som det är tryck på nu, förklarar han. Sedan efterfrågan efter den första coronavågen kom tillbaka har det bildats flaskhalsar både här och där. Råvarupriserna ökar, och efterfrågan är större än utbudet på alla möjliga insatsvaror.

”Det är tajt i hela linjen, även på sådant som plast och kartong. Det är coronaparadoxen”, säger Mats Kinnwall.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?