1515
Annons

Halverar lokalerna – får plats med mer folk

Grant Thornton hade redan planerat sin stora kontorsflytt innan pandemin. Nu får den än större inverkan på lokalplanerna. 

”Det kommer helt klart att bli en annan mix av hur vi jobbar framöver”, säger Monika Wannholm, kontorschef på Grant Thornton i Stockholm.

Halverad yta blir resultatet när revisions- och konsultbolaget Grant Thornton flyttar sitt huvudkontor i Stockholm city några kvarter, från Sveavägen till Kungsgatan.

”Vi kommer ändå ha fler olika typer av arbetsytor än vi har i dag genom mycket mer effektiva skräddarsydda lokaler som är designade efter våra behov”, förklarar Monika Wannholm, kontorschef på Grant Thornton i Stockholm.

”Vi skapar en modern och flexibel mötesplats, snarare än ett kontor.”

Inflytt sker i början av nästa år. Grant Thornton har dock jobbat i flera år med att ta fram ett strategiskt arbetssätt och arbetsplatsdokument.

”Vi insåg redan för drygt fyra år sedan att vi inte fick in fler nyanställda i våra lokaler, och det trots att kontoret ofta kändes öde. Vi gjorde då noggranna närvaroanalyser och mätningar. Det visade sig att vi hade en beläggningsgrad på Stockholmskontoret på ungefär 40 procent som högst.”

Det fick bolaget att ta sig en riktig tankeställare.

”Så här kan vi inte ha det, vi får inte in mer folk i våra lokaler men samtidigt känns de öde. Vi måste få ett annat uttryck i lokalerna.”

Grant Thorntons nuvarande lokaler består av hälften cellkontor och hälften öppna kontorslandskap. Bolaget analyserade utifrån dessa de framtida behoven.

”Vad har vi för olika arbetssätt? Hur kommer de att förändras framöver när vi jobbar ännu mer digitalt?”, var några av frågeställningarna enligt Monika Wannholm.

Vad finns det för olika behov över dagen? Ibland behövs möjligheter för innovation och att jobba i grupparbeten. Ibland dragningar för kunder. Ibland trist och fokuserat. Vilka olika uttryck i rumsligheter ska till för dessa? Det var andra frågor som bolaget behövde besvara.

Kontrakt på den nya lokalen på Kungsgatan blev klart i slutet av förra året. Efter allt som har hänt det senaste året hade Grant Thornton nu ytterligare tänkt om.

”Då gjorde vi nya utvärderingar internt och kollade hur våra medarbetare gillar att jobba hemifrån. Det kommer helt klart att bli en annan mix av hur vi jobbar framöver så det försöker vi också dimensionera och anpassa mötesplatsen efter nu”, säger Monika Wannholm. 

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera