ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 26 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Halverade vinstprognoser i USA

  • Foto: TT

Placerare och analytiker går i otakt inför den amerikanska rapportsäsongen. För samtidigt som det breda S&P500-indexet har gått urstarkt den senaste månaden har vinstprognoserna mer än halverats, uppger Bloomberg.

På USA-börserna har 2017 hittills varit en klang och jubelföreställning med ständigt nya rekordnoteringar. Det gäller inte minst den senaste månadens preludium till börsbolagens kvartalsrapportering, där det breda amerikanska S&P500-indexet har klättrar 3,6 procent. Det är den starkaste utvecklingen inför en rapportsäsong på fem år, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Om börsrallyt återspeglar marknadens tro på vinstutvecklingen är det alltså mycket positiva besked som väntas när börsbolagen ska avtäcka sina kvartalsrapporter.

Men inom analytikerkåren är stämningen inte lika optimistisk. Enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Bloomberg har analytikerna mer än halverat sina vinstestimat för bolagen i S&P500, och räknar nu mer en vinsttillväxt på endast 3,6 procent. Det skulle innebära den största sekventiella inbromsningen sedan 2011, sett till att vinsterna ökade 11 procent under årets andra kvartal, uppger Bloomberg.

Analytikernas nedrevideringar har omfattat samtliga sektorer, men har framför allt drabbat finans - där konsekvenserna av orkansäsongen slår hårt mot försäkringsbolagen - och sällanköpsvaror, där konsensus nu pekar mot minskande vinster.

Samtidigt pekar analytikernas prognoser alltjämt mot ett starkt fjärde kvartal för S&P500-bolagen, då vinsterna förväntas öka med 11 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies