1515

Halvårets bästa och sämsta fonder

Småbolag, Turkiet och Asien tillhör vinnarna under den första halvan av fondåret 2017. Betydligt tyngre har det gått för fonder med fokus på olje- och naturgasindustrin.

Bild:TT

Den första halvan av 2017 har varit en bra period för Sveriges fondsparare. Under årets sex första månader steg de fonder som finns tillgängliga på Pensionsmyndighetens fondtorg med i snitt 5,4 procent, enligt statistik från analysföretaget Morningstar.

Allra bäst har det gått för C Worldwide Medical Small & Mid Cap som är upp 28,1 procent sedan klockorna ringde in 2017. Fonden fokuserar på snabbväxande mindre bolag och även om investeringsmandatet är globalt så är omkring 94 procent av fondförmögenheten för tillfället placerad i Nordamerika.

Fondens största innehav är diagnostikföretaget Exact Sciences som är upp omkring 165 procent sedan årsskiftet och utgör 4,7 procent av portföljen.

Näst bäst har det gått för Aktia Nordic Micro Cap som är upp 22,1 procent. Fondens största innehav är e-handelsraketen Sportamore som är upp 116 procent sedan årsskiftet och utgör 4,1 procent av portföljen. Andra stora innehav är medicinteknikbolaget Cellavision som står för 3,7 procent av portföljen samt den danska äggförpackningsproducenten Broedrene Hartman som utgör 3,2 procent av portföljen.

I botten av avkastningslistan hittar vi flera fonder med fokus på energisektorn. Sämst har det gått för Gustavia Proxypetroleum Energy som är ner 28,1 procent sedan årsskiftet. Fonden investerar framförallt i olje- och naturgasproducerade bolag och använder sig av en tematisk investeringsfilosofi vilket innebär att förvaltarna investerar efter händelser och teman som man tror blir avgörande för marknaden.

Näst sämst har det gått för kapitalförvaltningsbjässen Blackrocks World Energy som backat med 21 procent under det första halvåret 2017. Även denna fond fokuserar på olje- och naturgasbolag och det största innehavet i portföljen är Royal Dutch Shell med 9,6 procent följt av BP med 6,3 procent.

https://infogram.com/halvarets_basta_och_samsta_fonder


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?