Annons

Hälsotrenden ger sockerberg – priset rasar

Konsumenterna vill ha mindre socker, ändå fortsätter produktionen av socker att öka. Det har fått priset att falla med 30 procent hittills i år. Det rapporterar Wall Street Journal.

Foto:TT/AP

I kölvattnet av den ökade hälsomedvetenheten minskar nu allt fler livsmedelsproducenter sockerinnehållet i sina produkter. Det har fått priset på socker att rasa till de lägsta nivåerna på tre år enligt Wall Street Journal.

Hittills i år har priset på majs ökat med 2 procent och vete 28 procent, samtidigt har sockerpriset sjunkit med drygt 30 procent. Det gör socker till den prismässigt sämst presterande råvaran i år.

Den minskade efterfrågan beror till stor del på ändrade konsumentbeteenden, där konsumenterna väljer produkter med lägre, eller inget sockerinnehåll. Det gör skiftet i efterfrågan långsiktigt och många investerare gör bedömningen att priserna kommer att fortsätta falla.

Enligt Susquehanna Financial Group har till exempel läskförsäljningen i USA minskat med 1,2 miljarder dollar de senaste fem åren, medan försäljningen av mineralvatten har ökat med 1,4 miljarder dollar. Och situationen ser liknande ut i Europa.

"Konsumtionen i Europa och USA har inte växt på flera år och det kommer den heller inte att göra på grund av utvecklingen av alternativa sötningsmedel", säger Judith Ganes Chase, vd för råvaruanalyskonsulten J. Ganes Consulting LLC till Wall Street Journal.

Samtidigt som den potentiellt långsiktiga efterfrågan på socker sjunker så ökar utbudet av socker.

The International Sugar Organization förväntar sig ett rekordstort överskott av socker i år och ett överskott även nästkommande år. Det innebär att överlagren kommer att ta tid att bli av med.

Samtidigt fortsätter några av de stora sockerproducerande länderna att öka sin produktion. I Indien har regeringen lanserat ett program för att stötta sockerproduktionen, och trots att landet hittills i år producerat 6,5 miljoner ton mer socker än landet förbrukar fortsätter landets bönder att öka produktionsarealen för socker.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera